Ab: ‘’Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vind. Elke dag is nog een feest en geniet je van wat je aan het maken bent. En als je niet tevreden bent dan baal je ervan en doe je het over. Net zolang tot het goed is en je er trots op bent. ’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij Pontus Brewing, over hun Allmouth bier:

Kan u zichzelf voorstellen?
Ik ben Ab van der veen en ik ben de mede-eigenaar en brouwer van Naeckte brouwers en Pontus Brewing

Waar zitten we?
We zitten in de voormalig Annakerk in Amstelveen. Sinds 2017 is dit ons proeflokaal. Wij hebben destijds deze kans gekregen omdat deze kerk op de nominatie stond om gesloopt te worden. Aangezien wij niet alleen een brouwerij zijn maar ook sociaal geëngageerde evenementen organiseren voor heel Amstelveen kregen wij de sleutels van de kerk en mochten wij ons ding hier doen. In 2013 zijn we ooit begonnen met de eerste brouwerij op een andere locatie in Amstelveen. Die brouwerij hebben we ook nog steeds. Daar brouwen we saisons, wilde bieren en sinds kort destilleren wij daar ook. 

Hebben jullie al weer veel afname door de horeca?
Dat gaat mondjesmaat, we verkopen nog vooral aan slijters en via de webshop. Die hebben we in Corona-tijd opgericht en is wel een levensader geweest. We zijn al wel weer een hoop fusten aan het vullen om direct te kunnen leveren als alles weer open mag. 

Hoe ben je ooit begonnen met bierbrouwen?
Ooit lang geleden ben ik in de keuken bij mn ouders begonnen. Ik kwam erachter dat mijn oma ooit bier brouwde. Dat wilde ik toen ook proberen.  20 jaar geleden kwam samen met Michel (een goede vriend) het idee om dat weer eens op te pakken. Toen zijn we het veel serieuzer aan gaan pakken en vanaf 2013 hebben we een officiële brouwerij geopend. Die is destijds gestart uit een crisissituatie. We waren allebei 45+ en raakten ons werk kwijt in de financiële crisis. Zodoende zijn we de brouwerij begonnen. Wij hebben onze brouwinstallatie op de gisttanks na toen ook zelf gebouwd. 

Hoelang ben je bezig met zo’n installatie bouwen?
Deze nieuwe brouwerij heeft mij een maand gekost. Dat was wel een maand opgesloten zitten met een lasser in je hand en keihard doorbeuken. Nu weet ik wel precies hoe onze installatie in elkaar zit, onze bezieling zit er in. Dat is ook wel iets wat wij belangrijk vinden, dat we alles met bezieling doen. 

Hoe zie je dat terug?
Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vind. Elke dag is nog een feest en geniet je van wat je aan het maken bent. En als je niet tevreden bent dan baal je ervan en doe je het over. Net zolang tot het goed is en je er trots op bent. 

Jullie hebben eigenlijk twee biermerken hoe zit dat?
Wij zijn ooit begonnen met de Naeckte. Ons eerste biertje heette ooit de Naeckte non en die naam is gebleven. Pontus was van een goede vriend die bij ons zijn bieren brouwde. Hij wilde op een gegeven moment iets anders gaan doen dan. Wij vonden Pontus alleen zo’n leuk merk waar we veel meer vrijheid in hebben dan bij de bieren van Naeckte. Daarom hebben we besloten Pontus over te nemen. 

Het bier dat we in het pakket hebben, de Allmouth, kan je daar iets over vertellen?
Het is een donker rookbier, hij had al een keertje zilver  geworden bij de Dutch Beer Challenge in 2018, brons in 2020 en nu dus goud in de categorie rookbieren. We hebben hem in de afgelopen jaren nog rokeriger gemaakt. Dat hebben we gedaan door speciale mouten te gebruiken die gerookt zijn. Dan trekt die smaak daarin en die smaak krijg je dan ook in je bier tijdens het brouwen.

Hoe moet je dit biertje het beste drinken?
Dat is heel persoonlijk, zelf drink ik bieren liever iets te koud dan iets te warm. Maar je gaat de smaken en de essenties van het bier wel heel goed ervaren als die niet te koud is. Dus iets van 10 tot 12 graden en ga er ook goed voor zitten. Neem er een lekker stukje kaas bij en ga er echt van genieten.

En dan nog twee laatste vragen, wat is het lekkerste bier dat je ooit hebt gedronken?
Een bier wat toch altijd weer terug op mijn pad komt is de Orval. Nou ga ik niet beweren dat Orval het lekkerste bier ter wereld is, want dat bestaat niet (of nouja, wij maken dat natuurlijk) maar dit is er wel eentje waar ik altijd op terug kan vallen en die ook nooit gaat vervelen. 

En wat voor bier zou je nog heel graag willen brouwen?
Er is best veel documentatie over wat men vroeger in het midden oosten brouwde. Daar zou ik nog wel eens in willen duiken en kijken of ik zo iets kan maken. Met oude granen en oude vruchten en daar een lijn van neerzetten.

Bekijk hier hun website: Pontus Brewing

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 20: Het verhaal van Louis Loyal

Louis: ‘’De smaken van Amerikaanse hopsoorten zijn heel aantrekkelijk, maar er zijn mensen die een…
Flesvandeweek

WEEK 32: Het verhaal van Brouwerij Vandeoirsprong

Ons dubbel bier onderscheid zich van andere dubbel bieren dankzij de perfecte balans tussen zoet…
Flesvandeweek

WEEK 48: Brouwerij Hettinga

Joyce: Op een gegeven moment kwam ik erachter dat  ik liever een ambachtelijk beroep wilde,…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen