Theo over de etiketten: “Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander diertje hebben!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Artemis!

Vanwege de Covid-19 crisis hebben wij besloten deze maand niet langs de brouwers te gaan, maar de de interview telefonisch te houden. De verhalen kunnen daarom iets anders zijn dan je van ons gewend bent. 

Met wie hebben wij het genoegen? 

Ik ben Theo Hogendoorn, 35 jaar ik kom uit Dronten, getrouwd en twee kinderen, die het hopelijk later gaan overnemen maar nog veels te jong zijn. De brouwerij hebben we ook echt met z’n tweeën, mijn vrouw en ik.

Zou u de brouwerij kunnen omschrijven? 

Ja we zijn een van de weinige brouwerijen in Flevoland, want er zijn er maar een stuk of zeven ofzo. We zijn in 2017 begonnen en we hebben wat dat betreft echt een unieke locatie, want we zijn begonnen in de werkplaats van onze schoonouders, op een akkerbouw bedrijf echt een landbouwschuur. Die hebben we in 2017 dus omgebouwd tot een kleine brouwerij, we zijn begonnen met een 50 liter brouwinstallatie, daar hebben we een aantal weken mee gebrouwen en daar konden we iedere week wel 100 liter bier mee brouwen. Dat was natuurlijk al snel te klein, daarna zijn we eerst begonnen met huur brouwen om de capaciteit te vergroten. Toen er steeds meer vraag kwam hebben we besloten om de installatie die we nu hebben aan te schaffen, dat hebben we vorig jaar gedaan, dat is een 1200 liter installatie. 

Hoeveel bieren hebben jullie nu in het assortiment? 

Moet ik even hardop denken! Want wij hebben niet alles meer op voorraad, want het gaat heel hard, we kunnen bijna niet meer voor brouwen, maar we hebben een blond, een kerseporter, tripel, een farmhouse ale, en een witbier. Daarnaast hebben we nog wat seizoensbieren zoals een bockje bijvoorbeeld soms een IPA erbij. 

Die etiketten, zien er bijzonder mooi uit! Wat is daar het verhaal achter? 

We hebben in Groningen een designer zitten, die heeft ze voor ons ontworpen. Wij hebben de naam Artemis, dat is de beschermer van het wild, dat is een Griekse godin (eigenlijk godin van de jacht, geboorte en maan), maar dat is de reden dat we op ieder biertje een ander diertje hebben. 

Is er ook een connectie tussen het bier, en het dier? 

Vaak wel! Kijk die eerste was een haas, dat hebben we gewoon gekozen. Maar we wilden met de andere bieren, bijvoorbeeld een echt een boeren biertje, een boeren dier hebben. Dus dat is een haan geworden! De farmhouse Ale, dat is eigenlijk dezelfde bierstijl die heeft een bizon op de voorkant. Zo proberen we er steeds weer wat bij te verzinnen om een link mee te krijgen. De tripel die drinkt heel makkelijk weg, maar die is wel 9% bijna, dus die is een beetje sluw als een vos, zo hebben we iedere keer een link ermee. De Kersen porter dat is een merel, merels zitten altijd maar bij de kersenboeren de kersen weg te pikken, vandaar zo hebben we iedere keer wel weer wat. 

Zou u iets over de Artemis Tripel kunnen vertellen? 

We hebben een tripel gebrouwen met een vloeibare gist, die een behoorlijke smaakmaker is voor dit bier. We hebben gerst gebruikt, als basismout. Daarnaast hebben we een mooie Tarwe gebruikt en havervlokken en die zorgen ervoor dat die juist een mooie zachte smaak krijgt eigenlijk. En afsluitend een paar mooie hopsoorten. 

En sluw als een vos met zijn 9% begrijp ik.

Ja, 8,9% als ik het goed heb, maar tikt lekker weg! 

Waar past dit bier lekker bij? 

Kaas is natuurlijk altijd een goede, maar deze past hier gewoon heel goed bij moet ik zeggen. Een mooie zachte brie, past er echt perfect bij.

Wat is voor jou persoonlijk het állerbeste bier? 

Ik vind zelf de Vitus erg mooi. Dat is van de Duitse brouwerij Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Het is een donker weizen en waarom is die zo mooi, omdat Duits bier altijd via het reinheitsgebot wordt gebrouwen. Dus dat betekend dat je alleen maar gist, gerst, hop en water gebruikt. En waar je nu echt een hype ziet ontstaan over allemaal gekkigheid die in bieren gaat, vind ik het juist heel mooi dat je met alleen die vier bestanddelen een heel mooi gelaagd biertje kunt maken, dat hebben ze gewoon heel goed gedaan echt een prachtig bier waar ik wel van geniet.

Bekijk hier de website: Artemis

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 12: Het verhaal van de Weisguy

Rauw Brouwers: ‘’Letterlijk en figuurlijk ongefilterd‘’ Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de…
Flesvandeweek

WEEK 36: Het verhaal van brouwerij De Snor

Op de vraag of alle 3 de brouwers een snor hebben: “Ik was altijd de…
Flesvandeweek

WEEK 45: Het verhaal van Brouwerij Artemis

Theo over de etiketten: "Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander…