Michiel: ’De smaken moeten niet overheersen, het moet nog wel écht bier zijn, met op de achtergrond subtiele winterse kruiden en specerijen’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Berging Brouwerij uit Purmerend:

Hoe is Berging Brouwerij tot stand gekomen? 

Ja, de naam zegt het al, het is begonnen in een berging en dat is een klein beetje uit de hand gelopen. 

In positieve zin! 

Ja zeker! We zijn in 2006 in de berging begonnen, in eerste instantie als geintje. We waren op een zaterdagavond een biertje aan het drinken en toen dachten we; “laten we het eens zelf maken!”. Het resultaat was de eerste keer misschien niet helemaal écht bier, haha! Maar het was wel leuk! Toen ontstond er een interesse, van hoe gaan we dit goed maken? Uiteindelijk in 2016 de stap gemaakt om een echte brouwerij op te starten! 

Op de site staat de uitspraak: ‘Wij zijn een microbrouwerij, of zoiets’. Wat bedoelen jullie hiermee? 

Ja die term, wat is nou een echte microbrouwerij? We zijn geen kleintje meer, maar zeker ook geen grote. 

Hoeveel liter brouwen jullie per jaar? 

Dat verschilt wat de batchgroottes zijn, we kunnen al vanaf 600 liter brouwen, de maximale grootte is 1.000 liter. Dan doen we ongeveer 130.000 liter per jaar. 

Kunt U iets vertellen over de Winter Ale? 

Ja, wij brouwen eigenlijk al een aantal jaar specials gericht op het seizoen. Vorig jaar hadden we een zwaardere Winter Ale en een ‘winterbier’, dat was dan een lichtere variant. Dit jaar wilden we er één doen, maar dan wel extra speciaal, dus geen doorsnee winterbier. We wilden het een leuke draai meegeven, dus toen zijn we gaan kijken, wat zijn winterse smaken? We hebben toen kruiden en specerijen gevonden die bijvoorbeeld naar de smaken van Glühwein gaan, dat is een echte winterse drank. De smaken moeten alleen niet overheersen, het moet nog wel écht bier zijn, met op de achtergrond subtiele winterse kruiden en specerijen. Er zit onder andere anijszaad en venkel in en al zeg ik het zelf, het is ons best aardig gelukt! Het is zeker geen doorsnee bier! 

Wat is het beste moment voor dit bier? 

Wanneer je buiten, met een kampvuurtje in de sneeuw zit.

Bekijk hier hun website: Berging Brouwerij

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

Week 46: Het Midwinter Hoornbier

Jos over het Midwinter Hoornbier: “Iedereen vond hem lekker, dus dit was een van de…
Flesvandeweek

WEEK 36: Het verhaal van brouwerij De Snor

Op de vraag of alle 3 de brouwers een snor hebben: “Ik was altijd de…
Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van brouwerij De Kluys

Frenk: ‘’We zijn nu in Neerlangel, een heel klein gehucht met de meeste brouwerijen per…