Marijn: ‘’Als je een dikke klassieke duitse Weizen verwacht dan heb je pech.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij Bliksem:

Kun je ons iets vertellen over brouwerij Bliksem?
Ik ben Marijn, 42 jaar oud en brouwer en oprichter van brouwerij Bliksem. De brouwerij is opgericht in 2014, samen met Sebastiaan en in 2015 hebben wij in onze stamkroeg in Breda het eerste bier gelanceerd. De man hier naast mij is Rik, fulltime werkzaam voor brouwerij Bliksem als salesmedewerker.

Rik: ‘’Maar eigenlijk doe je alles hoor, van inpakken tot schoonmaken en noem het maar op.’’

Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper, maar dat was ik beu. Sebastiaan en ik zijn enorme bier en muziekliefhebbers en als hobby zijn we achter in de schuur bij Sebastiaan begonnen met brouwen.  Inmiddels is het dus een uit de klauwen gelopen hobby. Toen we bij een concert van Iron Maiden stonden in Londen hebben we besloten er serieus werk van te maken. We zijn vlakbij de grens van België opgegroeid en hebben in onze bieren ook wel Belgische invloeden. Belgische bieren hebben bijvoorbeeld altijd op het etiket de drinktemperatuur staan en in welk glas het bier het beste tot zijn recht komt. Wij hebben op elk etiket de drinktemperatuur staan en het perfecte muzieknummer dat je erbij moet luisteren. 

Hoe is de naam van brouwerij Bliksem ontstaan?
Onze bieren zijn ontstaan vanuit traditie, maar ook zoals wij dat zelf noemen: met een blikseminslag. Met onze bieren zoeken we altijd het randje op. We willen bieren maken die hoog op smaak zijn en kwalitatief goed, maar wel bieren die net wat spannender zijn en een ruiger randje hebben dan dat je kent. Zo kwam de naam van de brouwerij tot stand.

Hoe bereiken jullie dat randje?
We kijken altijd naar wat we lekker vinden van een bier. We spelen met de traditie en proberen het spannend te maken, maar niet bewust. Niet spannend maken om het spannend te maken. We houden van een wat ruiger en rauwe bier, maar het moet ook doordrinkbaar zijn. Daar zoeken we continu een balans in, gedacht vanuit wat wij zelf lekker zouden vinden. Er wordt een type bier verzonnen dat wij tof en lekker vinden en daar bedenken we een rock & roll naam bij en koppelen we een muzieknummer aan. Dat doet het bij de muziekfans echt goed, bier moet ook een beetje rock en roll zijn! 

Vertel eens meer over Blitz!
Blitz is onze Weizen en een goed voorbeeld van een bier dat over het randje gaat. Afgelopen jaar hebben we meegedaan aan een internationale bierwedstrijd, waarbij je het opneemt tegen brouwers uit de hele wereld, en deze ingezonden in de categorie Hoppy Weizen. Met dit bier hebben we goud gewonnen en dat is natuurlijk fantastisch! Als je het dan hebt over de blikseminslag: voor een weizen is het bier eigenlijk te zwaar (6,66%) en te hoppig. Als je een dikke klassieke Duitse weizen verwacht dan heb je pech, hij heeft wel die eigenschappen maar hij gaat nog een stapje verder. Wij houden wel van een fris hopje erin, dus het bier is stevig gedryphopped met citrus hoppen. 

Wat zijn de toekomstplannen?
Twee jaar geleden zijn we samen met een aantal bevriende ondernemers begonnen met het proeflokaal BRACK. We hadden de drang om ons eigen bier uit de tapkraan te laten lopen en bij veel cafés is dit lastig. Samen met nog een andere bierbrouwer, Ramses uit Wagenberg, en een ondernemer die meubels maakt van gekapte bomen uit Breda hebben we het plan opgevat ons eigen proeflokaal dan maar op te zetten. We zijn begonnen als pop-up, maar we merkten als snel dat we meer wilden. Er is een chef kok bij gekomen en een professionele keuken. We begonnen met 6 kranen, toen 14 en inmiddels hebben we er 30. Daarnaast zijn we kortgeleden verhuisd en daar wordt nu een brouwerij gebouwd. We hebben dus zometeen een proeflokaal met professionele keuken en brouwerij er aan vast, met als resultaat een plek die heel dynamisch is!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Bliksem

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 13: Het verhaal van de Red Ronja

Annemieke: ‘’We zijn heel kleinschalig begonnen, maar wel direct als een echt bedrijf. Geen geklooi…
Flesvandeweek

WEEK 1: Het verhaal van The Sisters Brewery

Wilfran: Ik zei tegen de dames, ik ben een beetje klaar met het brood bakken,…
Flesvandeweek

WEEK 18: Het verhaal van De Gooische Moordenaar

Johan: ‘’De Gevaarlijk Lekker is echt een biertje waarvan je denkt: ik wil er nog…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen