Rob: ‘’Als je voor het eerst Blotskòps naar buiten kunt, dan trek je ‘m open!’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij KraftBier:

Wat is brouwerij Kraftbier?
KraftBier is opgericht in februari 2015, dus dit jaar bestaan we zes jaar! In 2014 ben ik begonnen met hobbybrouwen en al gauw kwam ik er achter dat er in Tilburg wel markt was voor mijn bieren. Ik heb marktonderzoek gedaan of mensen wel zaten te wachten op Tilburgs bier en dat was zo, zodoende ben ik gaan brouwen. In 2015 kwam het eerste commerciële bier van KraftBier uit.  

Vroeger hadden we een brouwerij in het centrum van Tilburg, welke wij drie jaar hebben gehad. Deze brouwerij werd te klein en toen stonden we op het kruispunt: gaan we alles extern brouwen, wat we al deels deden, of gaan we alles zelf brouwen en een ander pand zoeken. We hebben ervoor gekozen om alles extern te brouwen, zodat we ook meer tijd hebben voor het vermarkten en het verkopen van onze bieren. Met een eigen brouwerij besteed je toch vooral je tijd in de brouwerij zelf en is er minder tijd om te verkopen.

Wie bedenkt de bieren?
Voorheen was ik dus zelf de brouwer van onze bieren. De recepten komen van mijn hand, maar worden tegenwoordig dus elders gebrouwen. In de drie jaar dat we de eigen brouwerij hadden, hebben we echt veel gebrouwen. Veel proefballonnetjes ook gemaakt en daardoor hebben we voorlopig ook nog wel recepten liggen voor specials. 

Zijn er wel toekomstplannen om weer een eigen brouwerij te starten?
Die vraag krijg ik enorm vaak! Die plannen zijn er wel, maar als je het puur zakelijk bekijkt zit er ergens een omslagpunt wanneer het voordeliger en minder risicovol wordt om zelf te brouwen. Daar zijn we nog niet. We brouwen nu bij een de Loonbrouwerij in Kooten en die hebben echt topnotch spul, waar we 2000 liter brouwen momenteel. Als ik dezelfde kwaliteit wil brouwen als ik nu heb, dan zit daar een flinke investering achter. Ik wil niet iets maar half doen. Daarnaast vind ik ondernemen in de bierwereld echt fantastisch, maar dan wel op alle vlakken die daar bij komen kijken. Mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met bier brouwen, dus ook het vermarkten, het verkopen en alle andere dingen. Als je mij de hele week zou opsluiten in de brouwerij, weet ik niet of ik daar gelukkig van word. 

Jullie bieren zitten in blik hè?
Dat klopt! We hebben vijf vaste bieren en vier seizoensbieren en al onze bieren zitten in blik, dat vinden we gaver! Tevens scheelt blik een hoop ruimte in opslag en transport. 

Vertel eens over de Blotskòps
Dit bier brouwen we al vijf jaar en ik wilde het lentebier eigenlijk heel traditioneel houden. We kwamen er al snel achter dat lentebieren in Nederland niet echt een biersoort is. De naam lentebier wilden we dus een beetje van af en daarom zijn we gaan nadenken: wat is ons bier nou eigenlijk? Het is een India Pale Lager: een ondergistend bier met mooie lichte moutsoorten en klein beetje karamelmout om iets meer kleur en body te creëren. Het fijne van ondergistend bier is dat het een lekker moutig karakter heeft net als pils. De Blotskòps wordt gedryhopped met een Amerikaans hop, die zorgt voor mooie citrussmaken. 

Wat is het juiste moment dat je ‘m open trekt?
Bij mij begint de lente als je je muts of pet niet meer op hoeft, dus als je voor het eerst Blotskòps naar buiten kunt: dan trek je ‘m open. Dus echt in de lente en als de zon schijnt. 

Bekijk hier hun website: Brouwerij Kraftbier

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 2: Het verhaal van De Gooische Bierbrouwerij

Guido: "Bier spijs combinaties vinden wij een mooi vertrekpunt van onze bieren! Al onze bieren…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van De Gooische Bubbel

Guido: "Het is een verraderlijk lekker biertje ja!" Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal…
Flesvandeweek

WEEK 7: Het verhaal van brouwerij Klinkert

Kees: “Het was zelfs zo dat wij maar 1 à 2 biertjes per klant konden…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen