Theo over de etiketten: “Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander diertje hebben!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Artemis!

Vanwege de Covid-19 crisis hebben wij besloten deze maand niet langs de brouwers te gaan, maar de de interview telefonisch te houden. De verhalen kunnen daarom iets anders zijn dan je van ons gewend bent. 

Zou je iets kunnen vertellen over de Kersten porter? 

Jazeker, daar zit dus echt heel veel van onze bio brouwgerst in! Alle gerstemout die we gebruikt hebben is onze biologische brouwgerst. WIj wilden in 2017 biologische brouwgerst hebben, maar dat konden we alleen maar uit het buitenland krijgen, wel via een Nederlandse leverancier natuurlijk maar dat was allemaal in het buitenland geproduceerd. Toen zijn wij zelf met de telersvereniging gaan praten of we in Flevoland bio brouwgerst konden laten telen. Er was tegelijkertijd ook een kleine mouterij in het zuiden van het land onstaan, Masterveld . Daar kun je dan kleinere batches laten mouten. Toen hebben we een mooie partij uitgezocht en laten mouten, daar waren we toen in Flevoland in ieder geval de eerste mee, later is dat ook wel in een groter verband opgepakt en zijn we dat met meerdere brouwerijen gaan doen, toen hebben we het volume wat opgeschaald! Maar dat is écht de basis van het bier. 

Daarnaast zit er een chocolade mout in, die proef je ook echt goed terug! Er zit een zachte, haast melkchocolade smaak aan met een mooi klein bittertje erin die uit de hop komt maar ook uit die mout. De kersen komen bij onze kersenteler uit Dronten vandaan, de gist trekt eigenlijk alle zoetigheid uit de kers weg, dus het is niet zo dat je echt een zoete kers proeft, je proeft hem ook niet heel erg terug in het bier, maar je proeft wel een soort van zuurtje, en dat is juist die kers. Want wat gerst heeft de taak om alle zoetigheid uit een biertje weg te trekken en daar alcohol van te maken. Dat doet die dus ook met de kersensap en wat houd je dan over? Dat zuurtje. 

Het bier is heel toegankelijk, dat is wel kenmerkend voor al onze bieren. Niet heel uitgesproken. 

Dat biologische gerst, maken jullie dat ook voor anderen? 

De brouwgerst die we gebruiken is inderdaad echt biologisch, dat doen we nu inderdaad in een groter verband met andere brouwerijen uit Flevoland, dan kunnen we bij een boer in een keer veel meer afnemen. Dat betekend wel dat we niet meer uniek zijn, maar dat we wel iets teweeg hebben gebracht, om zoveel mogelijk lokaal te telen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor andere partijen en daar ben ik eigenlijk alleen maar blij mee.

Bekijk hier de website: Artemis

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

WEEK 23: Het verhaal van Brouwerij Homeland

Jacco: De Pieremegoggel; Die heeft de gouden plak bij de Dutch Beer challenge gewonnen: De…