Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die bier drinkt’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Bracque over hun bieren; De Zonzuiper en het Hitsige hertje.

Zou je jezelf voor kunnen stellen?
Ik ben Cas, ik ben nu voorzitter van de Bracque. Wij verkopen bier in en rondom Enschede en omstreken.

Bracque is de naam van de brouwerij?
Ja, de Bracque zeg maar. We noemen het zelf de Mechele Maan, maar we verkopen het onder de naam ‘Bracque’.

En het komt vanuit een dispuut toch?
Ja, officieel bestaat het uit twee onderdelen. We hebben een bier-brouwcommissie van de studievereniging. Dan brouwen we voor de studievereniging voor vrijmibo’s zeg maar biertjes en dan verkopen we het door. Dus dan kunnen we ons geld weer terug verdienen voor wat we gebrouwen hebben. Dat zijn allemaal van die kleine 10 tot 20 liter batches. En dan heb je ook het dispuut en daar komt de naam ook meer vandaan.

Hoe is die naam tot stand gekomen?
Dat is een goede vraag. Ik weet het niet heel goed eigenlijk. We hebben de bier-brouwcommissie, die heet Brak, met een ‘k’ gewoon. Dus zonder de ‘cque’. Dat staat voor ‘Brouw Ridders der Arago Kelder’. En ‘Arago’ is de studievereniging. Die zit in een origineel horst gebouw.  Je hebt er een kelder waar alle ruimtes zitten van de studievereniging. Daarom heette dat zo. En de naam zoals die nu is, is om het net even wat fancyer te maken.

En wat is de naam van het dispuut?
Dat is ‘Bracque’ dan. Dus met een ‘k’ is de bier-brouwcommissie en ‘Bracque’ is het dispuut.

Hoe lang zijn jullie al bezig met brouwen?
Het dispuut zeg maar, waarmee we gewoon thuis brouwen, is in 1996 begonnen. Dus toen zijn ze zelf begonnen met brouwen bij mensen thuis. Volgens mij nu sinds 2015 hebben we 1000 liter gebrouwen. Nu hebben we vier verschillende soorten bier. We hebben ‘Hitsig Hertje’, ‘Zon Zuiper’ en nog een blond biertje, een single blond, en een lentebok; ‘de Lentelust’. Dus vijf à zes jaar ongeveer.

En waarom de stap van gewoon leuk brouwen naar echt groot gaan en verkopen?
Nou een mooi verhaal natuurlijk erbij, is dat het dispuut al tijdenlang bier aan het consumeren was, maar niks teruggaf aan de bierwereld. Dus het doel was dat we ons kunnen verheerlijken aan lekker bier en dat we dan ook iets teruggeven aan iedereen die bier drinkt. Dus om het niet alleen maar zelf te drinken, maar om het ook aan mensen te geven zeg maar.

Gaat er veel tijd in zitten?
Met Corona is het nu even anders, maar we brouwen normaal gesproken één keer in de 1 à 2 maanden ofzo. Zeg maar een kleine batch. Op zich voor de verkoop, valt het best wel mee. We gaan langs de slijterij om de zoveel tijd. Ligt er een beetje aan hoeveel ze verkopen. En  dan eens in de zoveel tijd moeten we even verder naar Almelo ofzo om daar meer speciaal-bierwinkels te bevoorraden. Het is een leuk bijzaakje.

Hebben jullie veel verkooppunten?
We brouwen twee keer per jaar ongeveer 1000 liter, dus dat halen we er net doorheen.

Hoeveel bier hebben jullie? Hoeveel stijlen?
We hebben vier stijlen en er komen waarschijnlijk volgend jaar weer één of twee nieuwe bij. Net hoe het uitkomt.

En weet je al wat dat gaat worden?
Een honingblond biertje of een trippel met wat kruiden erin. Maar het kan altijd nog anders zijn natuurlijk. Het duurt nog even dus misschien hebben we daarna een heel leuk recept van een IPA ofzo, waarvan we denken ‘dit is ook nog leuk’.

Want hoe doen jullie dat? Ga je gewoon zelf in de keuken aankloten en kijken of je inmiddels echt een idee hebt en zegt ‘dit gaan we doen’?
Het was origineel vanuit de bier-brouwcommissie gewoon de bedoeling dat je zelf je eigen ideeën kon brouwen. Dus als je dacht ‘oh ik vind het leuk om een stout te brouwen’, dan ging je een keer een stout brouwen. Het maakt echt niet uit wat. Dus dan maak je een recept, ga je wat brouwen en dan komt er hopelijk wat goeds uit. Soms hebben we dat we iets meer doorwerken op een recept, voordat we groot gaan verkopen. Nu brouwen we iets van drie tot vier keer hetzelfde recept om te kijken of het goed is. Eén iemand van het dispuut heeft een hele sheet gemaakt met de recepten en dan berekend hij automatisch alle alcoholpercentages. Dan kun je makkelijk de ingrediënten invullen en kijken wat er uitkomt. We hebben nu al een paar jaar een iets professioneler brouwplan. We hadden er eerst gewoon eentje waarbij we eigenlijk alleen opwarmden en roerden. We filterden allemaal zelf en nu is het lekker makkelijk. Je gooit het mout erin, je tilt het eruit, je gooit het hop erbij en je bent al bijna klaar.

Chill, hoe groot is het dispuut eigenlijk?
We borrelen elke week met tien leden ongeveer.

En dan nog wat vragen over de bieren zelf. Zou je eerst de bieren kunnen omschrijven?
Ja, de ‘Zon Zuiper’ is een weizen IPA. Het is een IPA met heel veel tarwe. Volgens mij zit er 50% tarwe in. Dan hebben we hem nog ‘gedry-hopt’ om een wat mooier aroma te krijgen. Het is een lekker fris biertje voor in de zomer, 6%. En dan hebben we het ‘Hitsig Hertje’, dat is een iets sterkere dubbel bock. Hij is 9%, dus die slaat wel iets harder aan. Het is een bockbier met wat honing en rogge erin, om het een mooi alcoholisch en zwaar bier te maken.

En dan toch even over de naam, waar komt die vandaan?
Ja, ‘Hitsig Hertje’. Omdat we natuurlijk vanuit studenten zijn opgebouwd, is het een beetje in de lijn van het studentenleven gebleven. Mooie alliteraties klinken altijd wel lekker, dus ‘Zon Zuiper’ en ‘Hitsig Hertje’.

En van beide bieren, wanneer kun je ze het beste drinken?
‘Zon Zuiper’ zou ik lekker gewoon buiten in het zonnetje, in een parkje drinken. Het is een lekker fris biertje. ‘Hitsig Hertje’ werkt heel goed met stoofpot. Ik heb best wel vaak dat ik gewoon stoof maak en dan een paar flesjes ‘Hitsig Hertje’ erbij gooi. Dat werkt altijd lekker. Ook lekker om het er dan bij te drinken.

Dan nog even twee vragen die we standaard stellen: wat is het beste bier dat je ooit gedronken hebt?
Oeh die is lastig. Dan moet het wel van de Moersleutel zijn. Die kennen jullie vast wel. Ik denk dan de ‘Tiramisumo Twins’. Dat is een Tiramisu Imperial Stout met drank, koffie en weet ik het allemaal wat.

En wat is een bier dat je nog heel graag een keer zou willen brouwen?
Ik weet niet of dat het lukt, maar een Imperial stout. Ik drink zelf heel veel stout. Dat zou voor mij persoonlijk wel echt vet zijn.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Bracque

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 5: Het verhaal van brouwerij Noarder Dragten

Johan: “Dit jaar ben ik 50 geworden en ik heb 33 jaar geleden mijn eerste…
Flesvandeweek

WEEK 34: Het verhaal van Brouwerij Twee Vingers

Sjors over het ontwikkelen van het Verrekte Mango bier: Daar is uiteindelijk weer een proefversie…
Flesvandeweek

WEEK 21: Het verhaal van Brouwerij Swarte Os

Paul: ‘’De 6, 8 en 10 is eigenlijk niks meer en niks minder dan het…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen