Patrick over zijn succes: “De Dutch beer challenge en de Brussels beer challenge. Daar hebben we een aantal gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Patrick Breugem van brouwerij Breugem:

Leestijd: 6 minuten

Hoe lang bestaat Brouwerij Breugum nu?

Sinds 2010. 

Was je daarvoor al bierbrouwer?

Ik heb het vak bij de Prael in Amsterdam geleerd. Daar woonde ik destijds om de hoek. Vervolgens ben ik gaan uitvliegen, eerst bijbrouwerij ‘t Veulen in Volendam daarna nog bij de Leckere, brouwerij de Molen en daarna ben ik mijn eigen bedrijf begonnen op de Dam (in Zaandam).

Goed ervaring opgedaan dus

Ja, Bij de Prael wilde ik graag in het management team. Dat is toen niet doorgegaan. Ik wilde toch graag doorgroeien en meer ervaring opdoen. Ook werk ik graag met mensen met een beperking. Dat is later ook mijn bedrijf geworden op de Dam in Zaandam. Dat heb ik een paar jaar gedaan, daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. 

En waar zit de brouwerij nu?

Ja, we zijn eigenlijk steeds aan het verhuizen. Na de dam zou ik samen met een partner een Brouwerij beginnen. Maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Hij heeft uiteindelijk brouwerij Hoop opgezet en toen hebben wij daar een hele tijd ons eigen bier gebrouwen, we zijn daarna naar lab 44 gegaan en nu zijn we met een brouwerij in Utrecht en in Breda in gesprek om daar ons bier te brouwen. 

Dat is ver?

Ja, dat is ook een van de problemen. En in de toekomst wil ik weer een eigen brouwerij. Dat gaat ook ooit weer komen. 

Hoeveel bieren hebben jullie inmiddels?

12 tot 14. Wij hebben 4 bieren die vast bij de Deen supermarkten liggen. Dat is de session 3%, het Zoentje, de IPA en de Tripel. En dan hebben we ook nog Seans wit, die ligt bij de Dekamarkt. Bij de Sligro hebben we nog een aantal bieren.

Lokaal of ook landelijk?

Sligro is bijna Landelijk, maar dit is dan richting Amersfoort. We liggen niet in Groningen en Limburg enzo.

Wat is jouw favoriete biertje uit het assortiment?

De tripel vind ik altijd erg lekker. Die kan je drinken als een blond, de kracht hout vind ik helemaal fantastisch en de hete stout is ook erg lekker. Dat zijn ook een beetje onze specials. 

Maar jullie werken dus met gehandicapten?

Dat was bij onze brouwerij op de Dam.

Maar als je weer een eigen brouwerij hebt dan wil je dat weer. 

Zeker, nu al weer werk ik met mensen met een beperking. Dat probeer ik steeds meer uit te bouwen. Dat komt ook door m’n eigen achtergrond. 

Wat is die achtergrond?

In 1984 heb ik een ongeluk gehad en heb ik 3 weken in coma gelegen. Weer opnieuw moeten leren lopen, praten en schrijven. Na dit alles heb ik de LTS en MTS afgerond en ben ik gaan werken als opzichter bij een woningbouwstichting. Daar ben ik na 6 jaar weggegaan. Bij het bedrijf daarna heb ik één jaar gewerkt en ben ik door een aantal redenen ontslagen. Mede daarom ben ik aan mijzelf gaan werken en ben ik er toch achter gekomen dat die coma een bepaalde schade heeft achtergelaten. En ja, dat is gewoon lastig.

Dan is het niet makkelijk om een bedrijf te beginnen?

Klopt, maar ondertussen wel heel veel prijzen gewonnen. Dat is wel heel leuk. 

Welke prijzen allemaal?

Een hele waslijst, staat op de site allemaal.

Welke zijn het grootste?

De Dutch beer challenge en de Brussels beer challenge. Daar hebben we een aantal gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen. 

Wat voor bijzondere bieren maken jullie zoal?

Wij maken een aantal aziatische bieren. De Asian Dubbel, Asian Tripel, Asian White. De asian white is witbier met djeroek poeroet en een laos wortel. Laos familie van de gember. Bij de tripel hebben we szechuanpeper erbij gedaan en bij de dubbel de 5 spices van Jonnie Boer.

Hoe lang ben je bezig voordat je een goed biertje hebt?

Dat verschilt heel erg. Met die tripel ben ik eigenlijk nog steeds bezig. ‘t Zoentje is al lang klaar. De dubbel is klaar, de amber is niet helemaal gelukt dus daar moet ik een 2de en 3de poging aan gaan wagen. 

Wanneer beslis je dat iets klaar is?

Het is gewoon steeds bijschaven en dan is het soms opeens af. De dubbel bijvoorbeeld die was in een keer goed. Sommige moet je een klein beetje tunen. Het is ook zo, je moet proberen een beetje te denken in je klant. Want ik kan het wel lekker vinden, maar het gaat om de klant. 

Maar is het dan niet zo dat als je gaat doorontwikkelen dat de klant opeens een ander bier krijgt?

Dat valt mee, de klant zal dat verschil waarschijnlijk niet merken. Dat gaat voornamelijk over dingen als schuimstabiliteit. Daar heb ik 1000 verschillende professoren over gesproken. En uiteindelijk kwam iemand aan met een bakkerstarwe. En dat heeft een hoger eiwitgehalte dan normaal en daardoor is de schuimstabiliteit goed. Ik vind hem eigenlijk nog steeds niet perfect, hij schuimt nog net te weinig. 

Heb je nog een biertje wat je graag wil brouwen?

We willen zeker nog een 0% maken. Er komen nog wel meer bieren bij maar er zijn zo’n legio aan mogelijkheden. 

Wat is de uitdaging van een goeie 0% brouwen?

Dat ie onderscheidend is. Wij kunnen ook geen 0% brouwen zoals de grote brouwerijen dat kunnen. Van der streek heeft dan bijvoorbeeld 0,4. Wij als kleine brouwers kunnen geen 0,0 maken. 

Waarom?

Dat vraag zo’n verschrikkelijke investering. Hoe dat precies zit heb ik scheikundig niet genoeg verstand van. 

Bierbrouwen is ook best een scheikundig proces?

Ja, en dat ben ik dus helemaal niet. Ik ben geen theoreticus. Ik ben een doener.

Brouw je dan ook door gewoon te doen of zoek je toch alles er achter wel uit?

Nou, in de loop der tijd krijg je natuurlijk toch een hoop ervaring over wat je wel en niet moet doen. Ik heb ook alles vanuit de praktijk geleerd. En ik heb een goede samenwerking met de biergoeroe van Nederland. 

Meer weten over brouwerij Breugem? Bekijk hier de website: Breugem

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 8: Het verhaal van brouwerij De Kleine Beer

Bernd: ‘’Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag…
Flesvandeweek

WEEK 10: Het verhaal van brouwerij Bluswater

Bob: "Zoals je natuurlijk weet bestaat bier voor het grootste gedeelte uit water. Wij blussen…
Flesvandeweek

WEEK 51: Het verhaal van Berging Brouwerij

Michiel: ‘’De smaken moeten niet overheersen, het moet nog wel écht bier zijn, met op…