Robert: “Er komen soms ook spontaan mensen aan de deur, die hebben dan gelezen dat hier een bierbrouwerij zit en willen bier halen, ook dat gebeurt. Dat zijn nou leuke dingen!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met Roberto van Brouwerij 3 vrouwen.

Met wie hebben wij het genoegen?
Ik ben Roberto, de brouwer. Het is sinds 2017 mijn eigen zaak, maar vaak helpen een vriend en mijn dochter mij bij het brouwen, het bottelen doe ik dan altijd weer samen met mijn vrouw. 

Hoe ziet de brouwerij eruit?
Het is thuis, in mijn garage! We hebben een drive-in woning, ik heb de hele garage leeggehaald en daar staan nu de ketels. 

Hoe kwam het idee; ‘Ik wordt brouwer’?
Heel vroeger toen ik 16 was ging ik bier brouwen met mijn vader. Dat ging toen nog heel anders dan nu, we hadden toen van die blikken waar 5 liter bier in ging. Later toen ik een gezin had kwam deze traditie te vervallen. Tot ik op een gegeven moment een brouw pakketje bij de HEMA zag, om bier te maken in een fles. 

Dus door het proefpakket ben je weer begonnen?
Ja toen dacht ik, dit is eigenlijk wel weer leuk! Eerst met een klein pannetje van 30 liter in de keuken, maar toen mensen het proefde zeiden ze: “Dit moet je gaan verkopen!”. Dat ben ik toen gaan doen! Inmiddels zit ik op een volume van tussen de 100 en 120 liter per brouwsel, dat is één keer in de maand. 

Is dat veel?
Het is eigenlijk een hobby, van wat het opbrengt kan ik weer nieuwe spullen kopen. Ik verdien er dus niks mee, maar het is altijd zo leuk om te doen. Het is echt een uit de hand gelopen hobby! 

In positieve zin neem ik aan!
Ja, dat zeker! 

Hoeveel bieren heeft u op de markt?
Dat zijn er in totaal 10 geweest, maar deze maak ik niet allemaal meer. De laatste die ik gemaakt heb is de Sjouw Vrouw (zit in het pakket!), dat is een smoked porter. De meningen over het bier zijn heel verdeeld, sommige vinden het heel erg lekker, anderen weer totaal niet. Als je op Untappd kijkt kun je dat mooi zien. 

Wij vonden hem super!
Ja dat is heel persoonlijk, ik vind hem zelf voor één flesje top. Maar daarna is het ook voldoende, het is wel een heftige. 

Hoe komt dat?
Er zit gerookte mout in, dat ruik je ook als je de ton opentrekt waar de mout in zit, dan ruik je direct een brandlucht. Het is ook echt donkere mout, dat zie je ook. 

Hoe komt zo’n recept tot stand?
Ik probeer eigenlijk gewoon wat, dan proef ik het en pas je het aan. Bijvoorbeeld iets minder hop, of iets zoeter. Dat schrijf ik allemaal op, want anders weet je het echt niet meer. Elk detail schrijf ik op in mijn boek, de kooktemperaturen en alle ingrediënten. Zo probeer ik het eigenlijk in de juiste smaak te krijgen. Omdat ik geen groot laboratorium heb, maar thuis werk met een gaspit is het de ene keer toch iets anders dan de andere keer, maar dat is ook de charme. 

Via welke kanalen wordt het bier verkocht?
Wij hebben zelf een webshop, we verkopen via bierpakketten en aan speciaalzaken. Die verkopen vaak al kaas en noten en willen graag iets anders erbij. Het gaat dus niet om pallets vol, maar gewoon steeds overal wat doosjes. Ik hoef ook niet echt groot te worden, ik vind het gewoon leuk. Er komen soms ook spontaan mensen aan de deur, die hebben dan gelezen dat hier een bierbrouwerij zit en willen bier halen, ook dat gebeurt. Dat zijn nou leuke dingen! 

De ambacht is het belangrijkste?
Zeker, ik wil niet aan knoppen blijven draaien, ik wil roeren, wegen en mout erin gooien. Ook zelf schroten bijvoorbeeld, ik heb hier een wals maar die sluit ik gewoon aan op de accuboormachine. Dan sta ik gewoon een zak mout te schroten, kijk dat vind ik nou leuk. We zitten dan de hele dag met z’n tweeën in de garage te werken, we praten over van alles en af en toe een biertje te proeven, heerlijk!  

Hoe is de brouwerij aan de naam gekomen?
We zaten met wat vrienden in de tuin en ik zei; “ik ga bier brouwen!”. Een vriendin van ons die dacht dat ik zei: “Ik wil drie vrouwen”. Maar toen zei mijn vrouw: “Dat is eigenlijk wel een leuke naam voor de brouwerij!”. 

Als je goed kijkt op het logo, zie je een klein tekening staan, dat zijn mijn drie dochters. Dat zijn eigenlijk écht de 3 vrouwen! Soms helpen ze ook in de brouwerij, als ze het leuk vinden.

Bekijk hier hun website: Brouwerij 3 vrouwen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

  Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

  Iedere maand of éénmalig?

  Bestellen

  Lees ook:

  Flesvandeweek

  WEEK 25: Het verhaal van Brouwerij DAVO

  Gert-Jan: “Wij geinen wij wel eens dat het dan betekend: Drink Alles Vlot Op, da’s…
  Flesvandeweek

  WEEK 2: Het verhaal van De Gooische Bierbrouwerij

  Guido: "Bier spijs combinaties vinden wij een mooi vertrekpunt van onze bieren! Al onze bieren…
  Flesvandeweek

  WEEK 34: Het verhaal van Brouwerij Twee Vingers

  Sjors over het ontwikkelen van het Verrekte Mango bier: Daar is uiteindelijk weer een proefversie…