Hans: “Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het bier graag wat exclusiever houden. We hechten veel waarden aan rechtstreeks contact met de klant, daarom leveren we al het bier ook altijd zelf”.
Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Avereest!
Vanwege de Covid-19 crisis hebben wij besloten deze maand niet langs de brouwers te gaan, maar de de interview telefonisch te houden. De verhalen kunnen daarom iets anders zijn dan je van ons gewend bent.
Kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Hans Noorman van brouwerij Avereest. Ik ben daar brouwer en algemeen directeur. Wij zijn een mooie kleine brouwerij van 10 hectoliter. We zitten in Dedemsvaart en werken met een hecht team van ongeveer 6 mensen.
Hoe lang bestaan jullie al?
Wij hebben in 2017 de installatie overgenomen van Othmar, in 2018 zijn wij begonnen met brouwen op locatie.
Hebben jullie veel last van Corona?
Ja, daar hebben wij vrij veel last van. Wij zijn een streekproduct en dat kan de lokale horeca hier erg goed waarderen. Onze verkoop aan de horeca begon ook net goed te lopen en die missen we nu helaas.
We hebben wel geluk dat we vrij veel mogen leveren aan slijters. We staan inmiddels bij 90 slijters in vooral het midden en noord-oosten van het land. Dat is toch wel een groot compliment, dat zoveel slijters ons bier willen verkopen. Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het bier graag wat exclusiever houden. We hechten veel waarden aan rechtstreeks contact met de klant, daarom leveren we al het bier ook altijd zelf.
Kan je wat vertellen over de Mafkees?
De Mafkees heeft een erg leuk verhaal. De molenaar Anton Wolters uit Ommen is een fanatieke molenaar en een groot fan van spelt. Daar kwamen wij mee in contact en hij vroeg of wij een biertje konden maken met spelt. Daar had ik zo mijn twijfels bij want in spelt zit iets meer vet dan in tarwe. Brouwen met tarwe is al lastig dus ik had er mijn bedenkingen bij. Spelt heeft natuurlijk wel heel veel sympathie op de markt. Spelt is een oertarwe en wel heel interessant. Anton hadj al wel een keer een biertje laten brouwen met Spelt dus moest mogelijk zijn. Ik ben er toen mee aan de slag gegaan om een biertje te brouwen van gerst, tarwe en spelt. En dat was eigenlijk meteen een succes. Hij wilde het biertje naar zijn eigen molen laten vernoemen maar dat past niet bij de andere namen in ons assortiment. We wilden wel graag een verwijzing naar Anton in de naam. Anton is een mooie maffe molenaar. Zodoende zijn we voor de naam mafkees gegaan. Dat vond Anton wel grappig en zo is dit biertje geboren.
De mafkees is veel lichter en frisser dan andere weizens. Komt dat door de spelt?
Deels, het komt door de spelt maar ook de combinatie met de andere graan en moutsoorten. In veel weizens zit caramout. Dat maakt het bier zoeter en zwaarder. In de mafkees zit geen caramout waardoor je ook al snel een lichter en frisser bier krijgt.
Welk type nieuw bier zou je nu het liefste gaan brouwen
Ik zou wel graag een Russian Imperial Stout brouwen. En daarnaast wat meer hoppige bieren. Je kan met hop zoveel kanten op en daarin is nog zoveel niet ontdekt. Mijn handen jeuken om daarmee aan de slag te gaan.
Wat is het áller beste biertje ooit?
Dat was een biertje van Brand direct uit de tank. Ik heb daar gewerkt en dan mag je soms rechtstreeks uit de tank proeven. En dan is dat bier nog zo vers, daar kan niks tegen op.
Bekijk hier de website: Brouwerij Avereest