Ivo: “Mensen willen natuurlijk horen dat het recept het oude recept is, maar de mouten veranderen ook. Je moet toch ook wel kijken of de smaak nog in balans is.”
Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Beerze over hun ‘Classic’ bier!
Dan vallen we maar meteen met de deur in huis; waar zitten we?
We zitten bij Brouwerij Beerze in Vessem, de Kempen. Vanuit vroeger een heel afgelegen gebied dat men erg oninteressant vond. Vessem was het einde van de wereld. Er waren geen wegen, wel paden en zandpaden. Het gebied is wel al heel lang bewoond. Er was hier een Romeinse nederzetting die te vinden was aan de oever van de Beerze. Als we dan kijken naar de geschiedenis van de brouwerij is er één document van de Schouten en Schepenen die schrijven dat er al ver vóór 1716 een brouwerij hier gevestigd was. Zo weten we dus dat de brouwerij aan dit perceel te koppelen is. De brouwersfamilie en de brouwerij worden óók vernoemd in een testament uit 1840. Daarin wordt de naam ‘de Leeuw’ gekoppeld aan de brouwerij, dus toen was het brouwerij de Leeuw.
Het is echt een familiebrouwerij, toch?
Ja, het wisselt wel eens of de mannelijke of de vrouwelijke tak werd gevolgd, maar mijn moeder was brouwersdochter. Wij hebben dus toch ook wel echt dat DNA. Er was vroeger één zoon en er waren vier dochters. Uiteindelijk ging het met de zoon verder. Mijn oom had geen kinderen en zo kwam ik als neef in beeld. Ik ging in 1998 naar de wethouder toe en gaf aan dat ik van plan was de brouwerij over te nemen en daar wilde ik dan een vergunning voor. Dat was mijn masterplan. We hebben hier nu een grote tuin, een centrale keuken, feestzalen, de herberg, restaurant, de brouwerij en noem maar op.
Waar komt de naam Brouwerij Beerze vandaan?
De naam komt van het riviertje, de Beerze. Die begint in de Cartierheide, tussen Eersel, Hapert en Postel. De naam had wel iets. We moesten naar een nieuwe naam toe, want de naam was eerst ‘Leeuwen brouw’. Dat vond Brouwerij Löwenbräu uit München toch niet zo’n goed idee. Om problemen te voorkomen hebben we de naam verandert en de naam Beerze gekozen. We hebben op de Dutch Design Week aan een heleboel mensen gevraagd welke naam we moeten voeren en ook alle internationale mensen kozen voor Beerze.
Hoeveel bier hebben jullie in het assortiment?
We hebben er voor de retail vier tot zes. Dan heb je ook nog de one-offs die we op evenementen hier draaien en verkopen.
Jullie hebben ook landbier die al heel lang hier gebrouwen wordt toch?
Ja, dat is wat we de Classic noemen. Het is een biertje met tarwe erbij. Mijn oom zei eigenlijk heel praktisch dat als de gerst opraakte, je tarwe eronder kon mengen. Tarwe is van nature verfrissend, goed schuim-houdend en in natuurlijke vorm krijg je een beetje een koriandergeur.
Zijn al jullie bieren écht schoon?
Ja, we voegen niks extra’s toe. Als je goede mout hebt hoeft dat ook niet. Ik doe er mensen ook geen plezier mee als ik allemaal kruiden toevoeg. Je ziet weleens op internet dat mensen grapefruitsap in de ketel erbij gooien en dan zeggen dat ze bier met grapefruitsmaak hebben. Ik wil dat in ieder geval niet gedaan hebben als brouwmeester. Dat vind ik te ver gaan.
Kun je nog iets meer over De Classic vertellen?
Zeker. In 1930 werd dat hier gebrouwen in de zomer. In de oogstmaand namen mensen dat destijds in een stenen kruik mee naar het land. Dan groeven ze die kruiken in de grond in zodat het wat frisser bleef. Zo zorgden ze ervoor dat ze in de middag geen bier van 25 graden hadden. Pas in 1926 kocht de brouwerij een stoommachine die een ammoniakkoeling aandreef, zodat ze kunstmatig de kou konden regelen. Vessem zou in 1932 pas op het elektrisch net worden aangesloten. Dat was als laatste dorp hier in de Kempen, maar de brouwerij en de pastoor hadden al een aggregaat. Zo kon de brouwerij dus de stoommachine aandrijven en de ammoniakkoeling laten werken.
Is het recept niet meer aangepast sinds 1930 of is dat in de loop van tijd wel veranderd?
Mensen willen natuurlijk horen dat het recept het oude recept is, maar de mouten veranderen ook. Er is continu een rasveredeling aan de gang en dat is ook bij hop zo. Wij zeggen wel dat het recept het oude recept is, maar je moet toch ook wel kijken of de smaak nog in balans is.
Hoe kun je jullie bieren het beste drinken?
De Classic en de Brave, de Golden Ale, drink ik het liefste op koelkasttemperatuur. Maar als je een tripel neemt, zoals de Bold of onze quadrupel de Noble, kun je die het beste rond de 10 en 12 graden drinken. De Noble heeft vorig jaar nog goud gewonnen op de European Beer Star, de Champions League onder de biercompetities
En dan twee vragen die we aan elke brouwer stellen; wat is het beste bier dat je ooit gedronken hebt?
Ja, dat hangt toch van je moods en moments af, maar wat ik hier zie is dat na het werk vaak eerst de Classic op tafel komt. Zitten we wat langer? Dan willen we vaak nog wat meer smaak genieten en gaan we een trapje hoger.
En wat is een bier dat je nog heel graag een keer zou willen brouwen?
Ik denk een beetje de bieren die we in Tsjechië nog bij de goede brouwerijen drinken. Dat zijn echt de Boheemse bieren. Deze hebben mooie mouttonen en een mooi hopboeket. Als ik in Tsjechië ben drink ik dan ook om half tien liever een halve liter in plaats van een kopje koffie. Je hebt ook de Vienna Lager in Wenen. Dat vind ik ook wel interessant.
Bekijk hier hun website: Brouwerij Beerze