Auke van der Veen: “Wij bieden toegankelijk- en uitgebalanceerde bieren die een groot en breed draagvlak hebben.”
Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Bjuster.
Zou u misschien uzelf kunnen voorstellen ?
Mijn naam is Auke van de veen. Ik ben 57 en woon in Heereveen. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen die ondertussen het huis uit zijn, dus we hebben het rijk weer alleen met z’n tweeën. Ik ben al een jaar of 35 hobbybrouwer en ik had ook al wat commerciële bieren gebrouwen bij een externe brouwer, waarbij ik mijn receptuur voor een horecabedrijf brouwde. Dat was voor het bedrijf van een vriend van mij waarmee ik wel eens een biertje dronk. “Dat was een lekker biertje,” zei hij. Toen zei ik: “Is dat niet iets voor jou voor op de tap?” Dat vond hij wel wat.
Ik ben altijd met bier bezig geweest via de horeca en bierclubs. Ik ben hier ingerold doordat ik de eigenaar kende via de bierclub. Zo is het balletje gaan rollen. Dus ja, het is een samenloop van toevalligheden en het moest zo zijn.
Vertel: Hoe is het hier begonnen?
In 2017 is het kleine brouwerijtje hier gekomen. Die stond boven. Beneden hadden we drie tankjes staan van 650 liter. Ik ben hier in 2017 een keer een dag geweest, in 2018 nog een keer een dag en eind 2018 ben ik hier begonnen met die 250 liter installaties en die drie tankjes.
Stond hier nog een oude brouwerij?
Nee het is een nieuwe. In 2017 is die hier geplaatst. Dit hele pand is al jaren in verbouwing, maar we zijn nu echt bezig om naar de eindfase toe te werken. Halverwege de verbouwing kwam ook het idee om hier een brouwerijtje in te zetten. De bedoeling was om voor dit bedrijf zelf bier te brouwen.
Maar goed, toen kwamen er ook vrij snel externe klanten van: “Wij willen ook wel een biertje.”
Mijn zoon zit in de horeca en ik had ook tegen hem gezegd dat we wel eens een biertje voor het restaurant zouden kunnen brouwen als ze een eigen biertje zouden willen. Met die vraag ben ik hier naartoe gegaan, van; “Nu moet je luisteren, dit is een mooi brouwerijtje, ik heb al 2 keer mee gebrouwen en ik heb eventueel wel een opdracht voor je als je daar belang bij hebt.” Nou ja, hij zegt: “Allemaal leuk en aardig maar ik heb geen brouwer. Is dat niet iets wat jij dan op zou willen pakken?” Ik zat in die tijd in de bedrijfscatering en wij zouden per 1 oktober overgaan naar een andere cateraar. Ik had mijn nieuwe contract nog niet getekend, want ik dacht: Hier gebeuren hele leuke dingen, ik wacht even met tekenen tot ik meer weet. Toen heb ik gebeld met de nieuwe cateraar en heb ik ontslag genomen. Daarna ben ik hier begonnen in oktober 2018.
Hoe spreken mensen de naam op de juiste manier uit? Biejuster, Bjuster…?
‘Bjuster,’ zoals het er staat.
Wat betekend het?
Het betekent pas wat als je het gaat gebruiken in een zin. Iedereen herkent het gelijk als een Friese naam. Wij zeggen vaak Bjusterbierlijk lekker. Dat is een Friese verwijzing van Bjusterbaarlijk. Bjusterbaarlijk is fantastisch.
Oké, en wat is dit nou voor pand? Moet hier nog meer inkomen?
Er gaat nog veel meer inkomen. Dit word een restaurant, we hebben hier een pubje, boven hebben we nog een grote zaal en de brouwerij zit hier achter.
Gaaf. Wat zijn de bieren waar jullie het beste commentaar op kregen en waar je zelf het meest trots op bent?
Persoonlijk vind ik de Russian Imperial Stout fantastisch, maar daar moet je ook wel echt van houden. Het is een tien procent bier met wat rookmout met van alles er op en er aan; dus echt wel een volle bak. Quadrupel is ook 10 procent maar veel toegankelijker. We hebben ook een Porter, ook een heel mooi bier. De IPA word over het algemeen ook heel goed gewaardeerd. De Session IPA ook. Eigenlijk allemaal wel.
We hebben al heel lang geen Porter in het pakket gehad dus daar ben ik nog wel heel benieuwd naar.
Ik heb thuis al diverse Porters gebrouwen. Ook de zware Baltic Porter. Daar heb ik een lichtere variant van gemaakt wat betreft alcohol.
Wat maakt een Porter dan een Porter?
Bij een Porter worden geroosterde mouten gebruikt in plaats van de gebrande. Dat is nu net het nuance verschil. Hij is ook zoeter en zachter dan een stout. Een stout is gebrand en droger, dat komt natuurlijk ook door de gebrande mouten; dat je mond droger word, zelfs een beetje zurig af en toe. Dat heb je bij een Porter een stuk minder.
Ik zie dat er veel verschillende mouten en hoppen inzitten. Ben je lang bezig met de juiste verhoudingen krijgen voor een recept?
Ik heb meestal niet zoveel moeite met receptuur. Wij doen ook heel veel voor huurbrouwers en ook voor bedrijven. Huurbrouwers komen hier met een eigen recept, maar heel veel andere bedrijven komen hier met: “Wij willen graag een eigen bier.” Al die mensen die hier komen krijgen bij ons een eigen recept. Meestal blond bier. Ik denk dat wij intussen wel 25 tot 30 verschillende blond bieren hebben gemaakt. Allemaal uniek en allemaal op hun eigen manier. Dat is een kwestie van afstemmen met de klant.
Krijg je dan ook 25 keer een andere smaak, of lijkt het allemaal veel op elkaar?
Dat kan heel verschillend zijn. Er zijn bedrijven die zeggen: “Ik ben daar geweest; dat vind ik een verstevigd lekker biertje! Die wil ik ook.” Dan zeg ik: “Dat is heel jammer, ik kan wel iets brouwen wat heel dicht in de buurt komt, maar het zal niet hetzelfde zijn.” Simpelweg omdat dat het bier is waar zij patent op hebben. Dat is hun bier, dat ga ik niet aan iemand anders geven. Ik denk dat we ons daaraan moeten houden en dat is wat ons dan weer uniek maakt. Er zijn veel andere brouwerijen waar je het bier al in de fles klaar hebt staan waar alleen nog een etiket op moet. Dat doen wij niet.
Wat maakt jullie brouwerij uniek?
Ja dat is lastig…Dat is natuurlijk voor elke brouwerij hetzelfde antwoord. Ze willen allemaal nét iets anders zijn dan anderen. Dat proberen wij natuurlijk ook. Wij bieden toegankelijk- en uitgebalanceerde bieren die een groot en breed draagvlak hebben.
Sommige brouwerijen kiezen juist voor hele gekke dingen.
Dat kan ook. Die zullen ook vast nog wel komen. We hebben 12 basisbier. Dat zijn de bieren die we nu in het assortiment hebben. Daarnaast hebben we seizoenbier. We hebben een lentebok, voor de zomer een passie- Weizen, een herfstbok en een winterbier. Dat zijn onze vier specials. Daarnaast hebben we nog veel ruimte om andere leuke dingen te doen. Ik heb thuis nog hop staan. Het is natuurlijk prachtig om met de verse hop iets te doen.
Is er bier wat je heel graag zou willen maken?
Poh, er is niet specifiek een type bier wat ik nog zou willen maken. Ik zou eigenlijk willen zorgen dat elk bier dat we maken goed is.
Zou je ook nog iets willen vertellen over de etiketten?
Het zijn mooie etiketten. Daar hebben wij een bureau voor ingeschakeld, dat doen we niet zelf.
Dan hebben we altijd nog eén vraag die we iedereen stellen: Wat is het lekkerste bier wat je ooit hebt gedronken?
Dat zal ongetwijfeld een hele dikke Russian Imperial Stout zijn geweest. Vol en een beetje vergelijkbaar met wat we zelf ook brouwen.
Bekijk hier hun website: Brouwerij Bjuster