Bob: “Zoals je natuurlijk weet bestaat bier voor het grootste gedeelte uit water. Wij blussen natuurlijk ook met water, dus indirect kun je zeggen dat dit écht bluswater is ja!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij Bluswater.

Met wie hebben wij het genoegen? 
Ik ben Bob Prummel, een van de drie brouwers van brouwerij Bluswater. Wij zijn in het dagelijks leven werkzaam bij de beroepsbrandweer, dat doen wij bij de veiligheidsregio Flevoland. Wij zijn alle drie brandweerman, het voordeel van de 24 uursdienst is dat wij best wel veel tijd over hebben, die tijd gebruiken wij om te brouwen en met de brouwerij bezig te zijn. Het was eigenlijk begonnen als een hobby, het ontwikkelen van de bieren, nieuwe etiketten, gewoon lekker experimenteren. We doen het met z’n drieën,  ik doe het samen met twee broers, Dennis en Marco Vleugel. De jongens zijn een jaar of zes a zeven begonnen met zo’n kleinschalig proefpakketje. Toen hebben ze hun eerste ketel aangeschaft en zijn ze begonnen met het brouwen van de quadrupel, dat is het eerst bier! Zodoende, zijn we een dik jaar geleden begonnen met brouwerij Bluswater. 

Hebben jullie ook eigen ketels? 
We zijn begonnen met twee van die 50 liter ketels, daar maken we onze recepten ook zelf ook. Als we een nieuw recept precies hebben zoals we dat die is, dan gaan we naar de grote huurbrouwer toe en dan laten we het in twee, drie of vierduizend liter brouwen. 

Waar komt de inspiratie van jullie bieren vandaan?
We zijn dus begonnen met de quadrupel, de Ladderzat, dat is het biertje wat we zelf ook het lekkerst vinden. Het is daarnaast ook een van de makkelijkere bieren om te brouwen, hoe lichter het biertje wordt hoe sneller je wat fouten gaat proeven. Het was dus een mooi biertje om mee te starten voor ons. We zijn er heel blij mee hoe deze geworden is! Hierna zijn we overgegaan op het blond bier, we gaan eigenlijk met het seizoen mee, dan kiezen we zelf met welke bierstijl we willen experimenteren. 

Na de Ladderzat was dus het Blondje gekomen, daarna zijn we overgegaan op een witbier. We zijn nu bezig met een IPA, die wordt volgende week geleverd!

De namen zijn bijzonder, vertel!
Ja! Achter elk biertje van ons zit een verhaal, dat proberen we te koppelen aan de werkzaamheden die we meemaken. Elk biertje is een uitdruk binnen ons vak, met een ludieke grappige twist eraan. Het blondje is natuurlijk het blondje wat uit de woning wordt gered door de brandweerman. Met moederdag hadden we daar ook een variant op, toen was het het blondje wat de brandweerman had gered! Op die manier proberen we het voor iedereen leuk te houden. De Ladderszat is onze quadrupel, die verwijst naar alle ladders die je tegen de woning aan ziet staan en een ladderwagen natuurlijk. De Ladderzat doet met 10% zijn naam ook wel eer aan, als je hier iets teveel van drinkt, het is een zware jongen! Dan hebben we Op de Bok, op het etiket zien we een brandweerman en een bok, in de brandweer term betekent dat; ‘voorin zitten’. Dan ben je bevelvoerder, die zit altijd naast de chauffeur. Vandaar ook dat we de bok op de klassieke wagen zien zitten!

Bier op de brandweerwagen, vertel!
Wij hebben een eigen brandweerauto gekocht, die zijn we nu helemaal aan het ombouwen als tapwagen en foodtruck. Hiermee kunnen we onze bieren ook op locatie laten proeven als het weer mag.  

Hoe kijken jullie collega’s naar de brouwerij?
We zijn er wel voorzichtig mee, het is echt gescheiden dus we toen werken er natuurlijk alleen aan in onze vrije tijd. We proberen ook niet de link te leggen tussen brandweerman zijn, alcohol en bier drinken. Dat is ook zeker niet het beeld wat we willen uitdragen. We proberen gewoon op een grappige manier een verhaal te vertellen. Gewoon gepassioneerde brandweermannen die daarnaast een hobby als bierbrouwer hebben. Zoals ook op de site staat, de twee mooiste hobby’s en beroepen samengevoegd. 

Is het bier ook écht bluswater?
Ja! Zoals je natuurlijk weet bestaat bier voor het grootste gedeelte uit water. Wij blussen natuurlijk ook met water, dus indirect kun je zeggen dat dit bluswater is ja. Het is natuurlijk gewoon leidingwater waarmee ons bier maken en waarmee we onze branden blussen. 

Jullie doneren ook geld aan de brandwondenstichting?
Ja dat klopt, we zijn vorig jaar begonnen met het steunen van de brandwonden stichting. We hoeven niet van de winst te leven, dus vonden we het wel tof om een goed doel te steunen. En wat past er nou beter bij ons dan de brandwondenstichting? Dus wij hebben ze benaderd en zij vonden het een fantastisch idee. Dus van ieder verkocht biertje gaat er een percentage naar brandwondenstichting! 

Zou je nog iets kunnen vertellen over de Ladderszat?
Het is een zware 10% quadrupel, maar hij is wel doordrinkbaar. Je zou niet denken dat je te maken hebt met zo’n zwaar bier als je deze drinkt! Er zijn wat donkere moutsoorten gebruikt, waardoor die iets gebrand smaakt. 

Wanneer drink je deze?
Als je ‘s avonds denkt, ik wil één speciaalbiertje voor het slapen gaan. Dan kies je voor deze!  

En zou je iets over Op de Bok kunnen vertellen?
Het is een licht, fris, doordrinkbaar biertje. Het is niet zo zoet als mensen van een Bockbier gewend zijn. Ook hier proef je wel die gebrande smaak, 

Zijn er nog plannen voor de nabije toekomst?
Volgende week komt onze IPA binnen! Daar hebben we echt een onwijs tof etiket voor laten ontwerpen, samen met onze tekenaar samen, daar zijn we echt wel heel trots op. We wilden een biertje hebben wat opvalt, vaak kopen mensen een biertje op basis van het etiket, het is een stukje beleving. Naar de IPA komt er eind april ook nog een Tripel aan!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Bluswater

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 11: Het verhaal van Low Five Brewing

Luuk: "Als er weinig alcohol in zit, is het makkelijker om smaken te herkennen, dus…
Flesvandeweek

WEEK 37: Het verhaal van Brouwerij Graansilo

Frits: "Geen enkele brouwerij in Nederland doet het op de manier waarop wij het doen".…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van brouwerij Waallicht (bonus)

Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen