Rik: ‘Ik kan mee brouwen en dat doe ik ook. Ik vind dat wel het mooiste in plaats van alleen het recept afgeven

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Borst Bier.

Kun je beginnen met jezelf even voor te stellen?
Ik ben Rik Borst, brouwer en oprichter van Borst Bier.

Hoelang zijn jullie hier al bezig?
Wij zijn opgericht in 2019, dus nu twee à tweeëneenhalf jaar ongeveer. Daarvoor brouwde ik al vijf of zes jaar bier. Ik heb ondernemerschap gestudeerd en ik wilde eigenlijk ook een café beginnen waar je dan de brouwerij kunt zien vanaf de plek waar je het bier drinkt, maar toen kwam de Coronacrisis en  ging dat niet door. Ik ben wel alvast Borst Bier begonnen om te verkopen bij verkooppunten en voor naamsbekendheid.

Lukt het een beetje om in deze Coronatijd een brouwerij op te zetten?
Ja, want als je huurbrouwt is het in principe niet moeilijk. Ik weet natuurlijk echter niet hoe de verkoop was gegaan als het wel een ‘normale’ tijd was geweest.

Nu komt natuurlijk wel alles er alleen maar bij als de horeca bijvoorbeeld weer opengaat.
Ja, de horeca ging ook even open en toen kreeg je wel bestellingen van de horeca.

Hoeveel bieren brouw je?
Vier, namelijk een Blond, een Wit, een Tripel en een Herfstbock. De namen van de bieren zijn allemaal alliteraties, dus Betrouwbaar Blond, Trotse Tripel, Wilskrachtig Wit en de Humorvolle Herfstbock. Op elk biertje staat een quote op de achterkant die gerelateerd is aan bijvoorbeeld betrouwbaarheid of trots. Die quotes zijn dan van bekendere mensen. Op de Herfstbock staat volgens mij die van Charlie Chaplin, namelijk ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Dat is een beetje de lijn erin. Op die manier probeer ik de mensen er iets uit te laten halen.

Wij mogen een Herfstbock meenemen. Kan je daar wat over vertellen?
Ik wilde eigenlijk wel een redelijk traditionele Herfstbock maken. Het is er een van 6,5% met een mooie, rode kleur. Ik probeer mijn bier ook wel redelijk toegankelijk te maken. Jullie hadden het net over de regio hier en ik denk wel dat mensen wat meer toegankelijke speciaalbieren willen dan echt aparte dingen. Het bier is niet al te veel gebrand, maar heeft een beetje een lichte gebrande smaak. Hij heeft een karamel en duidelijke mout smaak.

Wat maakt een Bock bier nou een echt Bock bier?
Volgens mij is het enige criteria dat ie minimaal een bepaald begin of Plato hebben. Daarbij geldt dat hoe hoger een soortelijk gewicht, hoe hoger het alcoholpercentage over het algemeen wordt. Het is eigenlijk een soort maat voor de hoeveelheid suiker die omgezet kan gaan worden in alcohol en smaak. Dus ze moeten een minimaal alcoholpercentage hebben eigenlijk. Verder kan volgens mij iedereen het gewoon een ‘Bock’ noemen, maar over het algemeen hebben ze wel een bruine kleur en zit er vaak wel een mout, karamel en een geroosterde smaak aan. Dat is echter meestal niet zoveel als bij een Stout zeg maar.

En wat is het eerste bier dat je gebrouwen hebt?
Dat was de Blond. Ik denk dat dat ongeveer het meest toegankelijke en meest gedronken bier is dat er is.

Zijn alle bieren die je hebt dan ook wat rustiger en toegankelijker?
Nou ja de Tripel met 8,5% vinden sommige mensen al vrij zwaar, maar binnen de stijl is die wel toegankelijk zeg maar.

Waar is jullie bier allemaal verkrijgbaar?
Volgens mij nu ongeveer op eenentwintig plekken in de regio. Ik breng het allemaal zelf. Ik had eerst ook in Amsterdam nog een plek, maar als je daar één of twee doosjes naartoe moet brengen dan is dat het niet de moeite waard. Dan moet je eigenlijk een distributeur hebben, maar dan moet je alweer een bepaalde grootte hebben.

Dan nog twee vragen die we altijd stellen; Wat is het beste bier dat je ooit hebt gedronken?
Dat is een Vlaams Bruin volgens mij. Ik ben even vergeten hoe die heet. Rodenbach Grand Cru denk ik.

En is er nog een ander bier dat je heel graag zou willen brouwen?
Ik heb ook een wijnbier gemaakt, dat vond ik ook wel leuk. Die heb ik al gebrouwen dus dat is niet iets wat ik graag nog eens zou willen doen. Dan een goede Session IPA denk ik.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Borst Bier

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 6: Het verhaal van havenbrouwerij Het Brouwdok

Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier,…
Flesvandeweek

WEEK 4: Het verhaal van brouwerij 3 vrouwen

Robert: “Er komen soms ook spontaan mensen aan de deur, die hebben dan gelezen dat…
Flesvandeweek

WEEK 22: Het verhaal van de Allmouth van Pontus Brewing

Ab: ‘’Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vind. Elke dag…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen