Jiek: ‘’Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken De Brouwkamer:

Kunnen jullie jezelf voorstellen?
Wij zijn Jiek en Justin en in 2016 zijn wij begonnen met hobbybrouwen. In eerste instantie wilden we whiskey gaan brouwen, maar we zijn blijven hangen in het bierbrouwen. Dat was echt een toffe tijd: lekkere biertjes maken vanuit onze keuken.

Waarom zijn jullie niet verder gegaan met whiskey maken?
Om whiskey te stoken heb je een brouwketel nodig, want de basis van whiskey is bier maar dan zonder de hop. Dus we hebben een keteltje gekocht en om deze te leren kennen hebben we een standaard brouwpakketje gekocht. Dat hebben we gemaakt en gebotteld en toen dachten we: dat smaakt best wel goed! Dus zijn we meer bieren gaan brouwen, een lesboek gekocht en gaan experimenteren. Wil je er whiskey van maken, dan destilleer je het en dan moet dat minstens drie jaar op een vaatje liggen rijpen. Maar wat doe je dan in de tussentijd? Toen zijn we maar weer bier gaan brouwen!

Dus zo ontstond De Brouwkamer?
Dat klopt! Vrienden en familie vroegen steeds vaker of ze ook onze bieren mochten kopen en zo zijn we blijven brouwen. Op den duur stuurde de lokale slijter ons een berichtje: als jullie commercieel willen gaan brouwen is dit het moment. Dat hebben we met twee handen aangepakt en begin 2019 zijn we op de commerciële markt gekomen met onze bieren. We hadden gelukkig al helemaal voor ogen hoe we het wilden hebben: we wilden een streekbier maken dat ook geliefd is door de bewoners van de streek zelf en we wilden onze eigen hop verbouwen. Dat is beiden gelukt! Streekbier was voorheen vooral iets voor de toerist die het dan meenam naar huis en wij wilden echt een bier maken waar ook de streek zelf trots op is. In onze etiketten vind je onder andere een plattegrond van Baarn, de naald bij Soestdijk en het Drinkend Paard dat hier op de Brink staat.

Waar komt de naam vandaan?
We hadden een lijstje met namen en hebben uiteindelijk voor De Brouwkamer gekozen omdat het 1) nog niet bestond en 2) Brouwkamer kan staan voor meerdere brouwsels, zoals bijvoorbeeld koffie en whiskey. Dus met deze naam kunnen we nog alle kanten op. 

En voor de bieren gebruiken jullie dus je eigen hop?
Klopt, we hebben een eigen hoptuin van ruim 240 m2! Er staan momenteel tien hopplanten, waar in totaal 10 kilo gedroogde hop van af komt. Nat is dat ongeveer 50 kilo, wat we zelf met de hand plukken. We drogen dat met droogmachines en van 1 kilo hop kun je zo’n 1000 liter bier maken. Er zijn twee momenten waarop je de hop in het bier gooit: in het begin van het kookproces, deze hop zorgt voor de bitterheid, en een het eind van het proces, dit is de aromahop die zorgt voor de smaken. Wij gebruiken onze eigen gekweekte hop voor dat laatste! Voor de bitterheid gebruiken we commerciële hop.

Vertel eens meer over de bieren uit het pakket!
In het pakket zitten onze prijswinnende bieren, het Saisonnetje en de Brouwkamer Tripel. Met het Saisonnetje hebben we goud gewonnen op de Meininger Craft Beer Awards en met de Tripel verkregen we de eerste plaats in onze categorie op de Frankfurt International Trophy. Vorige week heeft deze tripel zelfs de zilveren medaille ontvangen van de Dutch Beer Challenge! Oftewel deze Flesvandeweek Tripel is uitgeroepen tot één na beste Tripel van Nederland.

Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback en dat je te weten komt of het idee dat je hebt met jouw bieren ook overkomen. Ons Saisonnetje is een licht en kruidig bier. We hebben een Saison gebrouwen die niet al te warm wordt vergist, waardoor je een zacht en toegankelijk bier krijgt. Een bier dat is gebrouwen om te drinken tijdens de lente en zomer, met een mooie schuimkraag. 

Onze Brouwkamer Tripel is een bloemig bier met frisse tonen van sinaasappel en kamillebloemen. Daarnaast hebben we korianderzaad toegevoegd en is het een drie granen tripel met gerst, tarwe en haver. Dit laatste zorgt vooral voor een mooie schuimkraag, want je brouwt natuurlijk ook een beetje voor het oog. Het is een lekkere soepele tripel, maar wel met een alcoholpercentage van 8%. 

Is een bier volgens jullie af, of blijven jullie vernieuwen?
We hebben een bepaalde basis voor onze bieren, maar omdat we met onze eigen hop werken is het altijd afwachten. Daarnaast vinden we het leuk om te experimenteren en als vrienden een verzoeknummer hebben willen we best kijken of we dat kunnen brouwen. We zijn natuurlijk ook nog niet heel lang bezig, dus we zijn nog lang niet uitgeleerd! Als er feedback is op onze bieren horen we dat graag via Untappd of stuur ons gerust een berichtje via Instagram. 

Is er nog een bier dat jullie heel graag willen brouwen?
Ons volgende bier wordt waarschijnlijk een donkere: een kruising tussen een dubbel en een barley wine, met een knipoog naar Baarn. 

Bekijk hier hun Instagram pagina: Brouwerij de Brouwkamer

Lees ook:

Flesvandeweek

BONUSVERHAAL: De Kersen Porter van Artemis

Theo over de etiketten: "Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander…
Flesvandeweek

WEEK 53: Het verhaal van de Oikenbok

Perry: "Ik luister alleen nog maar podcasts over bierbrouwen, waar enorm veel in wordt verteld.…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van brouwerij Waallicht (bonus)

Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen