Arjen: ‘‘Brouwerij De Werf en haar bieren hebben een industriële uitstraling en nodigen uit tot een gezellig samenkomen onder het genot van goed speciaal bier.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij De Werf

De carrière van Arjen Post, de eigenaar van Brouwerij de Werf te Enkhuizen, is inmiddels bijna even veelzijdig als het assortiment bieren dat de brouwerij aanbiedt. Arjen was onder andere stratenmaker, bouwvakker, elektricien, havenwerker en licht-reclamemonteur voor hij zich in 2017 in het Brouwen van eigen bier begon te verdiepen.

Samen met een neef werd in 2017 het plan gevat om een bierbrouwerij te starten in Enkhuizen. Hierbij namen de heren geen halve maatregelen, Arjen start snel met de opleiding tot bierbrouwer en al in 2018 ging de eerste batch bier de in verkoop. Na enkele wisselingen binnen het brouwerij bestuur staat Arjen Post nu samen met compagnon Pieter Booij sinds 2020 aan het roer van hun eigen brouwerij, brouwerij De Werf.

Hoe komen jullie aan de naam van de brouwerij?
Onze brouwerij staat op de plek waar vroeger een scheepswerf stond. Omstreeks 1978 is de laatste stalen boot hier vertrokken waarna de locatie voor verschillende andere doeleinden is gebruikt waaronder een poolcentrum. Toen we op zoek waren naar een naam voor de brouwerij vonden de ‘de Werf’ een pakkende, sterke naam. De maritieme, nautische kenmerken van de locatie laten we terugkomen in ons logo en onze bieren. ‘De Werf’ brouwerij en haar bieren hebben een industriële uitstraling en nodigen uit tot een gezellig samenkomen onder het genot van goed speciaal bier.

Hoe gaan de zaken? Hebben jullie een beetje jullie draai kunnen vinden in deze nieuwe tijd?
We mogen niet klagen. Door de nieuwe maatregelen zijn grote (bedrijfs)feesten niet altijd mogelijk waardoor we genoodzaakt zijn ons te richten op borrels en partijen voor iets kleinere gezelschappen. Hierbij doen we ons best onze klanten waar mogelijk te ontzorgen. Van het uitvoeren van corona controlemaatregelen tot het faciliteren van het perfecte arrangement, we maken het voor onze gasten vanzelfsprekend in orde.

Wat maakt Brouwerij de Werf en haar zo bier speciaal?
We hebben ons vanaf het begin geheel toegelegd op het neerzetten van een stabiele fundatie. Onze klassieke bieren; de Weizen, de Bock, en de Session IPA hebben we direct heel goed neergezet en vanuit deze fundatie zijn wij verder gaan bouwen tot we na een jaar ongeveer acht bieren in ons assortiment hadden. Deze solide basis maakt onze brouwerij uniek. In de afgelopen vier jaar tijd worden de bieren langzamerhand beter en weten we de kwaliteit van onze bieren steeds verder naar boven te brouwen.

We bevinden ons in de West-Friese markt, een gebied waar men over het algemeen gematigd enthousiast is als het aankomt op vernieuwing. Soms zie je jezelf echt als predikant die mensen langzaam aan een nieuwe biersoort aan het introduceren is. Je kunt bij de West friezen niet direct aankomen met een New England IPA of Tripple IPA, dan haken we af. Het is echt een kwestie van prediken waarbij je het bier uitlegt. Hierbij leg ik dan uit dat speciaalbier geen bier is dat snel gedronken wordt om dronken van te worden maar dat je voor speciaalbier soms de tijd moet nemen, dat kwartje is onder onze klantenkring inmiddels wel aan het vallen.

Voor de bierliefhebbers zijn we inmiddels in een meer spannende fase terechtgekomen. We hebben 23 bieren gemaakt en hebben 15 bieren vast in ons assortiment.

Was je al bezig met het brouwen van bier voordat jullie de brouwerij begonnen?
Voor we begonnen met de brouwerij heb ik nooit op grote ketels gebrouwen. In de zomer van 2017 ben ik begonnen met een kleine installatie van 60 liter, daar ben ik op gaan oefenen. Na 10 brouwsels te hebben neergezet zijn we direct op de grote ketels gaan brouwen. Pas hierna ben ik aan de bieropleiding begonnen. Als autodidact wist ik niets van de technische kant van bierbrouwen. Dankzij de leuke en diverse opleiding heb ik snel veel kunnen bijleren over het brouwen van bier, waarna ik het brouwen van onze klassiekers al snel helemaal in de vingers had.

Inmiddels ben ik niet meer bezig met het brouwen en richt ik me geheel op mijn functie als directeur. We hebben inmiddels 25 man aan personeel in dienst. Het brouwen moet echt met toewijding worden gedaan, daar heb ik nu (helaas) geen tijd meer voor, dat laat ik door onze sublieme brouwers doen!

De fles van de week – De Blaker
Dit is onze Black IPA, de Blaker. Je kunt onze IPA’s herkennen aan hun etiketten met hop erop afgebeeld. De kleuren op het etiket van de Blaker vertegenwoordigen de smaken van het bier. Bovenin zie je wel de citrusachtige aroma’s van hop, onderin zie je zwart van het geroosterde. Daar komt ook de naam van het bier vandaan, van het blakeren van hout zoals ook in de scheepvaart gebeurd om schepen te ontdoen van wormvraat.

De Blaker is een stevige jongen vol van smaak. De bitterheid en de mouten in de Blaker zorgen ervoor dat je niet direct denkt aan een IPA wanneer je haar proeft. Toch heeft ze wel het aromatische dat past bij een IPA.

Hoelang doen jullie over het ontwikkelen van zo’n bier als de Blaker?
We wilden graag een Black IPA maken. Hierin moest ik mezelf eerst een beetje terugroepen. Een black IPA brouw je niet zomaar, daarvoor moet je je verdiepen in de vakliteratuur. Na enig onderzoek zijn we direct gaan brouwen op een vat van 1000 liter. Dat klinkt wellicht als een risico maar vind ik persoonlijk niet zo spannend. Bij het brouwen van bier is het belangrijk om een beetje flexibel te zijn. Soms heb je een idee van wat je wilt brouwen maar smaakt het bier eigenlijk heel anders dan je had verwacht, dan is het bier niet perse mislukt en kan het nog steeds een prachtig biertje zijn. Hiervoor moet je wel de ruimte hebben in je brouwcyclus, experimenteren met nieuwe biersoorten neemt soms veel tijd in voor het bier naar wens is.

Ik vind het leuk om te experimenteren met verschillende ingrediënten. Zo heb ik weleens bier gebrouwen met mosselen, mandarijnenschillen of het vruchtvlees van meloen. Eigenlijk zijn die bieren altijd gelukt, soms moet je alleen wat geduld hebben voor het bier op smaak is.

Wat is het beste bier dat je ooit hebt gedronken?
Guinness bier. Dat was eigenlijk het eerste bier waarmee ik buiten pils mee in contact kwam.

Welk bier zou je nog graag willen maken?
Wat ik heel mooi zou vinden is het maken van een heel verfijnd, zuiver bier. Een trippel of sterk bond bier met een fijn mousserend koolzuurgehalte dat het bier zacht en verfijnd laat smaken.

Bekijk hier hun website: Brouwerij De Werf

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

WEEK 24: Het verhaal van Brouwerij Voorschoten over de Quadrupel

Sander Rooijakkers: “Ik zeg altijd: “Brouwerij Voorschoten is opgericht om lokaal in behoefte te voorzien.…
Flesvandeweek

WEEK 27: Het verhaal van Brouwerij Jonge Beer

Jan de Vries:  ‘Ik ben een beetje historie-gek. Het bierbrouwen moet voor mij historisch kloppen’…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen