Oscar: ‘’Ik probeer altijd dingen te doen die niet iedereen doet.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Eanske:

Kan je jezelf voorstellen?

Ik ben Oscar Moerman, brouwer van hobby en eigenaar van Brouwerij Eanske in Enschede. 

Kan je meer vertellen over het ontstaan van Eanske?

In 2013 ben ik begonnen met Eanske, ik was al drie jaar bij brouwerijen werkzaam en dacht: in het oosten moet ook wat gebeuren! Het gebeurde tot dusver allemaal in het westen en zuiden van land en hier in Enschede gebeurde nog helemaals niks. Het werd tijd dat Enschede ook zijn eigen craft beer kreeg en zo ben ik begonnen met Eanske. Ik ben gestart als bierbrouwer en probeerde leuke bieren te maken en op te vallen. Dat is schijnbaar goed gelukt, want ik werd benaderd door een investeerder of ik een brouwerij wilde beginnen in Enschede. Dat wilde ik natuurlijk wel en zodoende zijn we elkaar gaan leren kennen en dat heeft geresulteerd in deze kleine brouwerij hier.

Hoe zijn jullie bij dit pand terecht gekomen?

Het pand waar de brouwerij in is gevestigd is een oude portiersloge. Dit hele terrein was vroeger van Polaroid, maar die hebben op den duur de boot een beetje gemist met digitale fotografie en toen werden vrijwel alle panden hier gesloten. Deze gebouwen zijn opgekocht door een woonstichting en er hebben zich allerlei nieuwe bedrijven in gevestigd. Voor deze portiersloge hadden ze al een brouwerij voor ogen, maar niemand die het wilde doen. Toen de investeerder op mijn pad kwam kreeg ik de kans om mijn brouwerij hier in te vestigen. Het is klein, maar het kan allemaal net. Ik hoef ook geen hele grote brouwerij, ik ben net begonnen. Klein beginnen en zien waar het schip strand. 

In 2017 kwam dit project aan het ligt en sinds 2019 zijn we dus echt operatief met Eanske in Enschede. Het hele gebouw is eerst gestript, onder de vloer zat namelijk een ruimte. Zodoende was de vloer was niet sterk genoeg voor het dragen van de ketels en apparatuur. De vloer is eruit gehaald. opgehoogd met zand, de rioleringen en leidingen helemaal gelegd en daarna een nieuwe vloer gelegd. Zodra de ketels en alle apparatuur er was heb ik alles geplaatst en sinds januari vorig jaar kunnen we brouwen. 

Wat is jullie brouwcapaciteit?

De maximale brouwcapaciteit is drie brouwsels per week. We hebben een 10 hectoliter installatie, dus 30 hecto per week. Als we dat halen, dan zijn we echt drie dagen aan het brouwen en drie dagen aan het vullen. We hebben ook nog rondleidingen op zaterdag en zondag, dus de drie brouwsels is niet heel realistisch momenteel. Sinds april heb ik gelukkig een verkoopster in dienst die zich volledig kan richten op de verkoop. Ik houd mij bezig met de productie, rondleidingen en proeverijen en zo proberen we langzaam te groeien.

Hoeveel bieren hebben jullie in het assortiment?

We hebben nu acht bieren vast in het assortiment, daarnaast hebben we eigenlijk altijd wel 1 special. Dat is op dit moment dus de Koeke Bocker uit het pakket. Daarnaast komt er nog een bier gebrouwen met verse hop. Het is ook wel een beetje mijn doel om naast het vaste assortiment iedere maand of iedere twee maanden een special uit te brengen. Ik wil graag lekker creatief blijven en iets geks en leuks op de markt brengen, ik heb een enorme lijst in mijn telefoon met allemaal ideeën die ik nog eens wil uitvoeren. De markt vraagt er ook om, de bierliefhebbers willen altijd wel weer iets nieuws. 

Als je naar die lijst kijkt, wat is dan het eerste bier die je echt heel graag zou willen brouwen?

Ik ben wel heel benieuwd naar mijn fresh hops bier! Die staat nu ongeveer drie weken in gisting en is een bier met vers hop, geoogst uit eigen tuin. Ik heb ‘s ochtends het hop geoogst en vrijwilligers hebben dat hier voor mij geplukt. Ik ben ondertussen gaan brouwen en einde dag ging er 9,5 kilo hop het brouwsel in. Dat zijn de leuke dingen om te doen en dat kan als je een eigen brouwerij hebt. 

Dan hebben we natuurlijk ook nog de Spontaan, wat ik heel leuk en spannend vind om te doen. Dat zijn bieren van spontane gisting, zuurdere bieren. Hier buiten staat een rvs bak, die kan ik gebruiken als koelschip. Je maakt het wort, dat gaat naar buiten in een koude nachten en de volgende ochtend gaat het in houten vaten. Dat blijft twee, misschien wel drie jaar in deze vaten liggen en dan kijken wat voor mooi bier het wordt. Dat is dus bier gemaakt door de natuur, met wilde gisting. Vandaar de naam Spontaan. 

Kan je ook wat meer vertellen over de Koeke Bocker uit het pakket?

Het bokbier is gemaakt in samenwerking met een bakkerij, die de ontbijtkoek heeft gemaakt die wij gebruiken in de Koeke Bocker! Het is een iets hoppiger bok dan normaal en dus met de toevoeging van ontbijtkoek. Volgens mij heeft nog nooit iemand dat gedaan. Ik had een thuis brouwseltje gemaakt van een blond bier met ontbijtkoek, dat smaakte eigenlijk best lekker en zo kwam ik op het idee voor de Koeke Bocker. Het is niet zo dat je een hap ontbijtkoek eet als je een slok neemt, het is juist het subtiele van de koekkruiden die naar voren komen in het bier. Ik probeer met mijn bieren altijd dingen te doen die niet iedereen doet. Niet achter de massa aanlopen, maar een zijpad nemen en proberen om uniek te zijn. Soms werkt dat, soms ook minder. 

Waar zou jij de Koeke Bocker bij aanraden?

Bij voorkeur met een stukje ontbijtkoek natuurlijk hè. Het zit er in verwerkt en om die smaak te combineren is het heel mooi dat te nemen met ontbijtkoek. Op het etiket hebben we ook altijd informatie hierover staan. Ik probeer de consument zoveel mogelijk te informeren, dus we geven de kleur van het bier aan in getal, de bitterheid in getal en we hebben altijd een stukje over food op het etiket staan. Beetje foodpairing zodat mensen weten: ah, dit bier is lekker bij dat gerecht. 

Wat is volgens jou het allerbeste biertje ooit?

Ik zeg altijd: dat bestaat niet. Het bier waar ik zin heb, hangt af van mijn stemming. ‘s Avonds heb ik bijvoorbeeld zin in een imperial stout. Maar als ik met vrienden in de zon zit, heb ik liever een blond bier of weizen. Je gemoedstoestand en stemming bepalen heel erg waar je zin in hebt. Smaak is relatief en persoonlijk, daarentegen zijn er heel veel goede bieren. Wat de een lekker vindt, vindt de ander minder lekker. In eigen mijn assortiment vind ik het ei van columbus wel echt een topper, een heel bijzonder bier. 

Bekijk hier de website: Eanske

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 18: Het verhaal van De Gooische Moordenaar

Johan: ‘’De Gevaarlijk Lekker is echt een biertje waarvan je denkt: ik wil er nog…
Flesvandeweek

WEEK 25: Het verhaal van Brouwerij DAVO

Gert-Jan: “Wij geinen wij wel eens dat het dan betekend: Drink Alles Vlot Op, da’s…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van brouwerij Waallicht (bonus)

Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan…