Jacco: De Pieremegoggel; Die heeft de gouden plak bij de Dutch Beer challenge gewonnen: De beste Saison van Nederland.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we de Amsterdamse Brouwerij Homeland over hun Amsterdams Wit en Pieremegoggel bier!

Zou je om te beginnen jezelf even kunnen voorstellen?
Ja hoor, zeker. Ik ben Jacco den Hartog. Ik werk inmiddels een ruime twee jaar bij brouwerij Homeland, en ik ben commercieel verantwoordelijk voor de brouwerij.

Wat is brouwerij Homeland?
Brouwerij homeland is een Amsterdamse brouwerij. We zitten op het Marineterrein, naast het scheepsvaartmuseum: Direct aan het ei in hartje Amsterdam. Het is een historisch terrein wat veel scheepsvaardijhistorie kent; zowel vanuit marine perspectief als vanuit handelsperspectief. We zitten aan de oude handelsstraat van Amsterdam. Dus ja, we zijn een rasechte Amsterdamse brouwerij, die midden in hartje Amsterdam op een soort oude piratenrij locatie lekker bijdehand bier aan het brouwen is.

Waar komt de naam vandaan?
Ja, homeland hè. Dit is de thuishaven van de Nederlandse marine en de thuishaven van de oude handelshaven van Amsterdam. Het is eigenlijk een nautische verwijzing. Net zoals al onze namen op onze bieren. Dat zit diep in ons DNA verweven.

Jullie zijn best een grote brouwerij hè? Met hoeveel mensen zijn jullie?
Nou, dat valt op zich wel mee hoor. We gaan hard en we groeien hard, maar we zijn op dit moment met een viertal fulltimers. Er komt binnenkort een vijfde bij. Er zit wel een zzp schil omheen van mensen die ons helpen met bezorgen, festivals regelen, of onze Social Media. Dus het is nog een selecte groep.

Zijn jullie bieren al landelijk verkrijgbaar, of alleen lokaal in Amsterdam?
Nou, we zijn wel zeker regionaal geconcentreerd en we groeien hier ook het hardst, maar er zijn in principe wel fans in alle uithoeken van het land. We zijn absoluut in alle provincies en veel slijterijen en horecagelegenheden te verkrijgen. Dus, een beetje tussenin zou ik zeggen.

Jullie maken al jullie bieren op blik, klopt dat?
Ja zeker, de brouwerij is gedoeld op een tweetal kernelementen: Kwaliteit en duurzaamheid. Op die twee pijlers bouwen wij al onze keuzes. Zo ook deze. Kwaliteit van bier is vanwege licht en luchtinval een stuk beter gewaarborgd in blik dan in fles. Daarbuiten is het ook nog eens een keer een stuk duurzamere verpakking. Dus, vanuit dat oogpunt waren wij de eerste Amsterdamse brouwerij met een eigen bliklijn. We vechten het voorgevecht om blikken al sinds 2016, en ja, dat gaat de goede kant op. Je merkt toch dat steeds meer mensen blik aantrekkelijk beginnen te vinden en de voordelen begrijpen. Het begint er ook aantrekkelijker uit te zien, dat mag er ook bij gezegd worden. We waren toen we begonnen een van de twee of drie brouwerijen in Nederland die al het bier exclusief alleen op blik doen, en dat zijn we nog steeds denk ik. Het zijn er niet veel die alleen blik doen. Uiltje is ook om, met wie we een collab hebben gebouwd. Die doen ook alleen nog maar blik. Volgens mij doet Kees ook alleen nog maar blik, maar het zijn er een select aantal. Vele voeren nog twee lijnen naast elkaar, van fles én blik. Maar ja, wij hebben toch distinctief de keuze gemaakt om vanwege kwaliteits-en duurzaamheidsoverwegingen alleen op blik te gaan.

Oké, mooi. We hebben twee bieren in ons pakket. Ik pak ze er even bij. Deze heet Amsterdams wit, zou je daar wat over kunnen vertellen?
Ja, zeker. Amsterdams wit heeft een prijs binnen het witbier gewonnen. Zes weken geleden zijn we uitgeroepen tot de meest onderscheiden brouwerij van Nederland in een werkveld van 540 bieren van 150 brouwerijen. Dit bier was een van de prijswinnaars, met de zilveren plak. Je moet het eigenlijk zien als een klassiek witbier, maar wel een behoorlijk kruidige variant. Hij wordt namelijk met korianderzaad, twee soorten sinaasappelschil en citroenschil gebrouwen. Ook heeft het bier een behoorlijke lading aan haver en tarwe wat hem ook lekker zacht en romig maakt. Dus ja, het is een witbier met een karakter, en daarom ook erg geliefd.

Oké, dan hebben wij ook nog de Pieremegoggel.
De Pieremegoggel; die valt in dezelfde categorie, een saison. Die heeft de gouden plak bij de dutch bier challenge gewonnen: De beste Saison van Nederland. Saison als stijl is natuurlijk een droog vergist bier; ook wel bekend als farmhouse ale. Omdat het vroeger gebrouwen werd door de boeren. Met een typische Saisons gist, weil saison, wat hem een licht rooiig karakter geeft. Wat een unieke toevoeging is, is dat we ook met de hibiscusbloem brouwen. Dat geeft hem naast een subtiel amberkarakter, ook een klein, fris zuurtje wat vrij uniek is binnen de categorie, en wat het bier ook naast het rooiige ook erg verfrissend maakt.

Fantastisch; wat een antwoorden! Jullie hebben al veel bieren in jullie assortiment. Is er nog een speciaal bier waarvan jullie zeggen; dat willen we echt nog een keer gaan brouwen?
Jeetje, een specifieke stijl zou ik nou niet zo direct kunnen opnoemen. Er staan wel nog wat dingen in de planning. Er komt nog een dubbel IPA aan, er komt een trippel aan. Dubbel IPA hebben we nog nooit gebrouwd, trippel wel. We zijn nog met een heel nieuw type bok bier bezig.

Iets waar we wel een enorme voorliefde voor hebben zijn wild vergiste bieren met bret gisten; niet iets perse waar onze brouwerij in gespecialiseerd is. We zijn wel nu ook een bretted witbier aan het maken met magnoliaroosjes van de magnoliaboom, wat ook wel een uniek bier beloofd te worden. Ja, het is eigenlijk een grote ontdekkingsreis. We hebben niet al jaren van te voren een wishlist gemaakt. Er is nog genoeg te ontdekken binnen de speciaal bier-wereld, dus ik twijfel er niet over dat we met  verassende dingen blijven komen.

Zit er nog een bepaalde stijl in jullie bieren? Is er een bepaalde richting van dat je zegt; we willen unieke bieren maken, we willen toegankelijke bieren, of?
Nou, ik zou zeggen dat de hoofdlijn die we eigenlijk vanuit de consument terugkrijgen, vaak toch wel de doordrinkbaarheid is. Dus het is een wel altijd een goed karakter wat er in zit, maar wel een goeie doordrinkbaarheid die je bijblijft. Qua stijlen zitten we zowel in klassieke als experimentele richting. Een witbier en een blondbier, maar daar tegenover twee verschillende IPA’s, we doen een aantal Barrel-aged bieren.

Wat leuk is om te vertellen is dat wij een muur aan mesh filter hebben staan. We zijn één van de drie speciaalbier brouwerijen in Nederland die dat hebben. Het is een filtertechniek die ons toelaat om aan de ene kant een duurzaamheidsslag te maken omdat het meer rendement uit onze mouten kunnen halen, dus we besparen 50% op onze grondstoffen qua mouten, en we verbruiken een stuk minder water door de filtertechniek. Daarnaast zijn we niet meer 50% afhankelijk van gerst in het moutrecept, wat traditioneel brouwen wel heeft, wat ons toelaat om veel meer te spelen met onze moutrecepturen. Zo hebben we bijvoorbeeld een No Barley bok gebrouwen afgelopen jaar en is onze  Session IPA met 70% haver en tarwe wat andere brouwerijen niet kunnen. Dat is wel een ding waar we veel mee experimenteren. De Seven C’s, de collab met Uiltje die net is uitgekomen, is ook een gerst-loos bier. Zo proberen we aan de hand daarvan een bepaalde unique selling point naar voren te brengen, want ja, mout is gewoon een van de vier kern ingrediënten van bier die heel veel bepaald als het gaat om smaak, mondgevoel en schuimkraag en dergelijken en daar hebben wij gewoon een tandje voor op onze competitie omdat we deze filtertechniek hebben staan.

Super! Hebben wij nog iets gemist waarvan je zegt; dat moet echt nog in het interview naar voren komen?
Ik wil iedereen van harte uitnodigen om een keer hier op het Marineterrein te komen kijken. Als het een mooie dag is, kom dan vooral een keer op het terras van onze brewpub zitten. Dan begrijp je meer van wie we zijn en wat we doen.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Homeland

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 30: Het verhaal van Brouwerij De Heuzen

Bastiaan & Hidde: ‘Het bier moet voor ons goed zijn, als je naar een slijter…
Flesvandeweek

WEEK 50: Het verhaal van Bierbrouwerij Dampegheest

Perry: ‘’Ik durf nooit te zeggen dat we al een professionele brouwerij zijn, maar ik…
Flesvandeweek

WEEK 23: Het verhaal van Brouwerij Homeland

Jacco: De Pieremegoggel; Die heeft de gouden plak bij de Dutch Beer challenge gewonnen: De…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen