Kees: “Het was zelfs zo dat wij maar 1 à 2 biertjes per klant konden verkopen, zo snel ging het!”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij Klinkert.

Kunt u zichzelf introduceren? 
Wij zijn Klinkert; een bierbrouwerij en delicatessenzaak. Wij zitten in de Brouwstraat, heel toepasselijk. Blokzijl is bekend vanwege zijn rijke geschiedenis aan brouwerijen van vroeger uit er hebben er zeker een stuk of 5 à 6 gezeten. Ik ben de de vierde generatie Klinkert die nu in het pand weer verder gaat met een onderneming. We zijn begonnen met groenten handel in de jaren 30. Mijn vader en moeder zijn in jaren 90 gaan uitbreiden met delicatessen en toen is mijn vader begonnen met zijn eigen bier. We hadden toen al zo’n 150 soorten bier staan!

Sorry, 150 soorten? Dat is een knappe verzameling!
Ja! Vroeger had je heel veel handelaren die langs kwamen en die drukte de koelcel vol met speciaalbieren. Dan praat je over een Warsteiner uit Duitsland tot aan Kruik Bier uit België. 

In de jaren 90 is mijn vader begonnen met het opstarten van een brouwerij, maar dat is helaas niet van de grond gekomen. Een aantal jaren later is uiteindelijk ook de winkel dichtgegaan. Maar uiteindelijk in 2017 ben ik samen met mijn vrouw toch weer verder gegaan in ons pand met een brouwerij. 

Waarom werkt het nu wel?
Wij doen nu alles zelf! Vroeg in de tijd van mijn ouders, deed mijn vader het samen met een brouwer. Wij hebben nu zelf een brouwinstallatie van 200 liter, daar wordt nu wekelijks mee gebrouwen. Daarnaast hebben we acht gisttanks, daar kunnen vier batches in vergisten. 

Ja het voordeel is dat we midden in het toeristische centrum van Blokzijl zitten en ook nog eens in de Brouwstraat. Ik vraag het mij af of er één andere brouwerij is die aan een Brouwstraat is, haha! Hoe mooi kun je het hebben. De bieren zijn ook vernoemd naar de geschiedenis van Blokzijl. We maken nu onder ander een Tripel genaamd; Het Kanon.  

Het Kanon verwijst naar het kanon bij ons in de haven. Wanneer er hoog water dreigde werd het kanon afgeschoten, zo wist de mensen dat er gevaar was.

Jullie brouwen nu met z’n tweeën?
Ja, we doen het echt samen! Onze kinderen kijken soms wel mee, maar zijn nog erg jong. Mijn vrouw werkt daarnaast ook in de gehandicaptenzorg en ik werk bij een autogarage. Één dag in de week brouw ik. 

Kunt u iets vertellen over hoe het is begonnen?
Het eerste jaar ben ik gewoon bier gaan brouwen, zonder vast etiket. Dus toen was het eigenlijk gewoon bieren die standaard waren. Na zo’n anderhalf jaar en met de feedback van de klanten heb ik uiteindelijk vijf vaste recepten opgesteld.  

Op de etiketten staan foto’s is dat Blokzijl?
Dat zijn inderdaad foto’s uit Blokzijl! Het Kanon is ook echt het kanon waar het verhaal over gaat. 

Hebben jullie nog toekomstplannen?
Het pand waar wij in zitten is een herenhuis uit 1600 en onderin de kelder daar is de ingang van ons woonhuis. Daaronder zit een eeuwenoude waterkelder, die is zo groot, daar kan ik gewoon in en zelf een paar stappen lopen. Daar maakten mijn vader vroeger zijn eigen bier van en daar willen wij in de toekomst ook wel iets mee doen! 

Dat moet dan ook worden gefilterd denk ik?
Precies, dat moet ook weer aangevuld worden dan, dus nog best een proces. Maar voor het verhaal is het leuk! 

Het logo van jullie brouwerij, is dat het wapen van Blokzijl?
Ja, die hebben we gewoon overgenomen. Nou is het wel zo, dat er allemaal logo’s zijn van heel vroeger, ik weet niet eens of deze nu nog wel gehanteerd wordt. 

Waar wordt jullie bier verkocht?
Het wordt is op dit moment nog op vrij weinig plekken beschikbaar, het is een luxe probleem dat ik chronisch te kort heb. We zijn steeds uitverkocht! Het was zelfs zo erg dat wij maar 1 à 2 biertjes per klant konden verkopen, zo snel ging het! We hebben toen wel even gedacht om het misschien bij een andere brouwer te laten maken, maar dat hebben we uiteindelijk toch niet gedaan. Je kunt je dan afvragen, ‘waar doe je het voor’? Kijk geld ga je er niet echt mee verdienen, je moet het doen omdat je het leuk vind.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Klinkert

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt
Flesvandeweek

WEEK 27: Veluwse Schavuyt

Jordi over de passie binnen het team: “dan staan we hier om vier uur ‘s…
Flesvandeweek

WEEK 23: Het verhaal van Brouwerij Homeland

Jacco: De Pieremegoggel; Die heeft de gouden plak bij de Dutch Beer challenge gewonnen: De…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen