Martijn: “Wist je dat het moderne bierbrouwen helemaal niet duurzaam is terwijl het vroeger wel zo was? Nu zit je met allerhande procedures: hygiëne, houdbaarheid, enzoverder. Zo traditionele bieren brouwen zou te gek zijn. Back to the roots!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Martinus!

Familie is de basis
Brouwerij Martinus is een jonge brouwerij gevestigd in Groningen. Martijn is er brouwer en medeoprichter van de familiebrouwerij. Samen met werkelijk de hele familie, van schoonouders tot broer tot zijn peuter, houdt hij de brouwerij draaiende. Ieder heeft zijn taak en voert die goed uit, zoals een geoliede machine. Dat is het ingrediënt voor hun degelijk bier.

Brouwerij Martinus
De brouwerij is gevestigd in een industrieel pand gebouwd in de ’46. Het gebouw ademt geschiedenis, dat zie je aan de uitstraling. Er wordt geleefd en al jaren hard gewerkt. Vroeger werden er petroleumkachels gemaakt, vertelt Martijn. Wat later werd het een drukkerij. Die kocht Martijn’s vader. Na de crisis in 2008 besloot zoonlief er mee aan de slag te gaan. De brouwerij Martinus is geboren. Nu kan je er ook gezellig wat eten of je verdiepen in het bier brouwen aan de hand van een leuke en interactieve rondleiding.

Onlangs nam de brouwerij een nieuwe brouwer aan, een Duitser. Die Duitse kundigheid proef je terug in het bier. Verder dan dat, kan het bier bijna niet lokaler zijn.

Lokaal
Doorheen het gesprek merken we dat Martijn een trotse Groninger is. Fier zegt hij dat de focus van de brouwerij ligt op het ‘lokale’. Net zoals dat is in buurlanden Duitsland en België. “Vroeger had je in elke stad een lokale brouwerij, dat is kapot gemaakt door de grote brouwerijen,” vertelt hij.

In Nederland zijn er vandaag heel wat brouwerijen. Brouwerij Martinus heeft niet de behoefte om de commerciële strijd aan te gaan met de hippe brouwerijen met speciale bieren in Amsterdam.

Martijn wil eerst zorgen voor kwaliteit en een goede houdbaarheid. Zijn bier moet consistent zijn alvorens hij er aan denkt zijn bier landelijk te gaan verkopen. Daarom begint hij lokaal.

Degelijkheid
Wat zijn bier speciaal maakt is de degelijkheid. ‘Less is more’ voor de Groninger.  Volgens hem willen veel brouwers opvallen met heftige smaken of kruiden. Dat hoeft niet. Als het bier lekker is dan is dat genoeg.

Martijn legt uit: “Onze degelijkheid is wat ons uniek maakt. De basis moet goed zijn. Net zoals dat zo is bij familie. Familie is de basis, dat moet gewoon goed zijn. Dat is ook zo met de beschaving. Als dat goed is moet er niet meer zijn.”

De Martinus Bieren
Hoewel Brouwerij Martinus nog jong is, biedt het een arsenaal van verschillende bieren aan. Er is voor elk wat wils.

  • Jozef Dubbel: een lekker dubbel bier met een mooi moutpallet. Je proeft het mooie smaakprofiel van de vergisting. Dit bier is vernoemd naar de St. Jozefskerk die om de hoek zit. Een normale kerkklok heeft vier cijfers, die van de St. Jozefskerk heeft er zes. Het lijkt wel alsof je dubbel ziet. Om die reden wordt de kerk ook wel de ‘dronkenmanskerk’ genoemd.
  • De Kalmix: dit bier is vernoemd naar het oorspronkelijke doel van het gebouw, de kachelfabriek.
  • Peert: een bier dat vernoemd is naar Ome Loeckx.
  • Martinus: een bokbier. De vijfde klok van de Martini Toren noemt Martinus. “Elke vrijdag komen de mensen van de Martinusgilden bij ons borrelen”, stelt Martijn trots. Zelfs tijdens de coronacrisis kwamen ze elke vrijdag hun bier halen. Zij vertelden Martijn over de naam van de klok. Zij kozen dus eigenlijk de naam van dat bier. “Zie je, dat versterkt het lokale karakter dan weer”, glimlacht de fiere brouwer.
  • Lager der A: het bekendste bier van brouwerij Martinus. Lager der A wordt geserveerd op de tap bij enkele Groningse tenten zoals ‘De Loods’, ‘Paviljoenmeerzicht’ en nog enkele andere kroegjes.

Wat nog mist in Martijn’s collectie is een Vlaams Rood of Vlaams Bruin, bieren met spontane gisting. Ooit wil hij zo’n bier maken, Maar dat is eng en ook wel mooi tegelijk. Traditionele bieren vindt Martijn te gek. Hij geeft ons er nog wat kennis bij: “Wist je dat het moderne bierbrouwen helemaal niet duurzaam is terwijl het vroeger wel zo was? Nu zit je met allerhande procedures: hygiëne, houdbaarheid, enzoverder. Zo traditionele bieren brouwen zou te gek zijn. Back to the roots!”

Een goed Vlaams Bruin
Martijn’s favoriete bier is een Liefmans Goude Band, een echt Vlaams Bruin bier. Wie weet, komt hij zelf ooit aardig in de buurt. Hoewel hij nu het al een tijd niet meer gedronken heeft, is hij bang dat het niet meer zo zal smaken. Het type bier is mooi, maar veel grote Belgische bieren zijn ondertussen commerciëler en zoeter ingericht, ten koste van de smaak.

De jonge brouwer droomt er dan ook van om in samenwerking met lokale brouwers meer in lokale tenten te serveren. Lokaal bier is gewoon lekkerder én duurzamer.

Wel Martijn, we hopen dat het je lukt. Je bier is heerlijk. We komen binnenkort nog eens langs voor die Martinus Vlaams Rood!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Martinus

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 14: Het verhaal van de Bierbrouwerij Sint Servattumus

Carli: ‘’We dachten eigenlijk: over een half jaar is iedereen ons bier wel weer vergeten.…
Flesvandeweek

WEEK 49: De Bierbroeders met het Taai Taai bier

Bert: ‘’Dit bier is lekker op een mooie winteravond waarop het kraakt en doet en…
Flesvandeweek

WEEK 41: Het verhaal van brouwerij de Sallands Landbier Brouwerij

Wat Erik het lekkerste bier vindt?! ‘’Dan kies ik voor onze eigen IPA van de…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen