Sjors over het ontwikkelen van het Verrekte Mango bier: Daar is uiteindelijk weer een proefversie uitgekomen, en die beviel nog beter dan de eerste batch. Vervolgens zijn we op grote schaal gaan brouwen en hebben we eigenlijk niets meer veranderd.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Twee Vingers over hun Verrekte Mango bier.

Hoe is Brouwerij Twee Vingers ontstaan?
Brouwerij Twee Vingers is eigenlijk ontstaan vanuit een schoolproject. Ik deed de minor ondernemerschap, daarin had je de keuze om een fictief of een echt bedrijf op te starten. Ik dacht toen, waarom zou ik een fictief bedrijf kiezen als ik er toch het komende halfjaar mee bezig ga zijn? Ik had al eens eerder bier gebrouwen, in de tuin samen met mijn vader, en dacht waarom maak ik van deze hobby niet een onderneming en zie ik wel waar het strand. Samen met een huurbrouwer waar ik toen terecht kwam ben ik recepten gaan bedenken, verder gaan ontwikkelen en zo doende hebben we steeds meer bieren gebrouwen.

Hoeveel bieren hebben je momenteel in het assortiment?
We hebben momenteel 8 soorten bieren verkocht, maar die zitten niet allemaal vast in het assortiment. Het merendeel daarvan zijn speciale batches die ik maar een paar keer heb gebrouwen. Maar over het algemeen hebben we een blond, tripel, IPA en de ‘Verrekte Mango’ die jullie in de fles van de week hadden. Met name die laatste hebben we al vaker gebrouwen.

Voor nu is dat een beetje de kern. We zijn momenteel bezig met het verkopen van de huidige voorraad en daarna wil ik een andere weg in slaan met nieuwe recepten.

Ik hoor je iets zeggen over een huurbrouwer, kun je iets vertellen over dat principe?
Hoe dat precies zit verschilt per huurbrouwer, ik heb al wat huurbrouwers versleten. De een rekent een iets gangbaardere prijs dan de ander. Sommige huurbrouwers denken meer mee in wat wel en niet mogelijk is qua recept en mogelijkheden omtrent afvullen en verpakken. Over het algemeen ga je samenzitten met de desbetreffende brouwer om over recepten na te denken of om, zoals in mijn geval, jouw recept door te nemen. Ik had al een recept en heb dat met de huurbrouwer verbeterd.

Bij sommige huurbrouwers hangt het er ook van af of je zelf mag brouwen ja of nee. Dat is ook een reden voor mij geweest om destijds van huurbrouwer te wisselen, omdat ik zelf niet aanwezig kon zijn tijdens het brouwen en dat juist wel graag wilde.

Wat ook opvalt is jullie naam, waar komt de naam Twee Vingers vandaan?
De naam Twee Vingers komt van de schuimkraag die zich bovenop sommige biersoorten bevind. Dit is een bekende uitspraak, dat het schuim op een biertje idealiter 2 vingers dik moet zijn. Toen ik tijdens mijn minor met dit concept startte en een naam moest bedenken heb ik zover ik me kan herinneren zeker 100 namen weg gestreept voordat ik uiteindelijk bij Twee Vingers kwam. En daar krijg ik tot op de dag van vandaag alleen maar positieve reacties op. Zeker geen spijt van dus!

En dan natuurlijk het bier uit ons pakket: de Verrekte Mango. We hebben hier echt veel positieve reacties op gekregen. Hoe komt de smaak van dit bijzondere bier tot stand?
Dat is echt tof om te horen! Ik vind het zelf ook echt een fantastisch lekker bier en het is ook wel een van de recepten waar ik tot dusver het meest tevreden mee ben. Het is fris, wat zoet maar verliest de ‘biersmaak’ daardoor niet. Het zit gewoon goed in elkaar. Ik heb de verrekte Mango destijds met een buurman gemaakt nadat we op internet wat leuke recepten voorbij zagen komen. Dit hebben we niet na gebrouwen maar er juist ons eigen recept van gemaakt, zonder zekerheid of het wel lekker zou worden. Gelukkig pakte dat goed uit! We hadden toen nog geen 40 flesjes en die vielen eigenlijk allemaal goed.

Ik ben toen teruggegaan naar de brouwer waar ik destijds brouwde, uitgelegd wat ik graag wilde en vervolgens gevraagd: Is dit mogelijk op grotere schaal? Hoeveel meer of minder mango/passievrucht extract moet er per liter bij? En zo nog meer vragen over het schalen van het recept. Daar is uiteindelijk weer een proefversie uitgekomen, die beviel nog beter dan de eerste batch. Vervolgens zijn we op grote schaal gaan brouwen en hebben we eigenlijk niets meer veranderd.

Hoe zou je de Verrekte Mango omschrijven?
Het is een fris tarwebier gebrouwen met mango en passievrucht. Het is ingevroren vers fruit dat wordt toegevoegd in het brouwproces en daar krijgt het bier zijn fruitige smaak van. De naam is overigens te danken aan de wel bekende film New Kids waar regelmatig een vergelijkbare kreet in voorkomt. Toen ik het concept aan het bedenken was riep een van mijn vrienden plots: ‘Verrekte Mango’ en dat is uiteindelijk blijven hangen. Een toevallige samenkomst van omstandigheden.

Tot slot: wat is een biertje dat je nog heel graag zou willen maken?
Dat is een goede vraag. Met dat biertje ben ik eigenlijk al bezig. Momenteel experimenteer ik namelijk met een stout waarin onder andere lange vingers verwerkt zijn, een soort van tiramisu special. Dat ligt momenteel op tafel. Omdat er lange vingers in het recept zitten leek het me leuk om in combinatie met de naam van de brouwerij een toffe naam te verzinnen voor het bier, deze laat nog op zich wachten. Verder heb ik nog 100 en 1 andere plannen, to be continued!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Twee Vingers

Lees ook:

Flesvandeweek

Week 47: Brouwerij Avereest

Hans: "Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het…
Flesvandeweek

WEEK 41: Het verhaal van Brouwerij ‘T Wapen

Alex: "Normaal gesproken heeft men vier, vijf of zes biertjes, maar wij hebben er dan…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen