Sander Rooijakkers: “Ik zeg altijd: “Brouwerij Voorschoten is opgericht om lokaal in behoefte te voorzien. Ik hoef Nederland niet te veroveren.”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Voorschoten, over hun best bekroonde bier; de Quadrupel.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Ik ben Sander Rooijakkers, nét 37 jaar geworden en de trotse eigenaar van de one-man-band; brouwerij Voorschoten!

Hoe is brouwerij Voorschoten ontstaan?
We waren begonnen als hobbybrouwers met negen vrienden, maar al snel haken er een paar af die het drinken net iets leuker vinden dan het brouwen. Dit is zo’n jaar of vijftien geleden. Ik begon de reis naar het product steeds leuker en leuker te vinden daarom ben ik het altijd blijven doen. In de zomer van 2018 ben ik naar Voorschoten verhuisd en ik had nood aan een uitdaging. Na wat googelen kwam ik erachter dat in heel de historie van Voorschoten er nog nooit een bierbrouwerij is geweest. Toen heb ik een lokale slijterij enkele biertjes gebracht die wel aansloegen. Op dat moment begon meer en meer te spelen om een lokaal product op de markt te brengen. Op 3 oktober 2018 heb ik me ingeschreven bij het KVK en een brouwer gecontacteerd. Hierna is het allemaal redelijk snel gegaan.

Hoe wist je met welk bier je het best van start ging?
Ja, dat was de grote vraag. Ik ben begonnen met de Tripel. De Tripel vond ik mijn lekkerste bier. Het is gewoon vele leuker als je bier brouwt dat je zelf echt lekker vind. Zeker je eerste bier. Hoe die is ontstaan is een kwestie van een jarenlange historie thuis brouwen. Je brouwt iets en dan kijk je: “Volgende keer iets meer van dat.” of “Iets minder van dit.”. Ik ben ook wel echt een fan van de klassieke stijlen, maar ik probeer wel altijd daarbinnen de randjes op te zoeken.

Het flesje heeft een opvallend etiket, kun je daar wat meer over vertellen?
Ik hou wel van flauwe woordgrappen. Zo is het logo een bierglas met een kroontje erop, maar eigenlijk is het een verwijzing naar het wapen van de gemeente Voorschoten. Dit idee heb ik verder laten uitwerken door iemand met creatief talent. En nu mag ik met recht zeggen dat ik het beste bekroonde bier van Nederland ben in de categorie van speciale bieren 2021.

Hoe was die bekroning?
Ik deed mee aan de Dutch Beer Challenge en verwachtte er niet veel van, maar dan toch word je ineens bekroond tot beste bier van Nederland. Eerst dacht ik dat deze wedstrijden vooral werden bepaald door de mensen die het meeste geld in het laatje legde en zij wonnen. Toen ik won, wist ik dat het een eerlijke wedstrijd was en was ik natuurlijk heel erg trots.

Je kunt bij zo’n wedstrijden ook kiezen om de kritiek bij je bier te kopen. Op dat moment dacht ik: “Bekijk het maar!”. Ik was toch al erg tevreden van mijn product. Achteraf vind ik het wel een beetje jammer dat ik de lovende kritieken niet kan teruglezen. Na het winnen van die prijs denk ik wel dat ik het hobbybrouwen heb uitgespeeld.

De Quadrupel is uitgeroepen tot beste bier van Nederland 2021. Ik had hem net in het najaar van 2020 op de markt gebracht. Hoe hij smaakt vind ik erg lastig om te omschrijven. Ik denk altijd: “In de wereld heb je twee soorten bieren, bier dat je lekker vindt en bier dat je niet lekker vindt.”. Bij de Quadrupel heb ik twee soorten mout gebruikt, gerstemout en tarwemout en alleen bitterhoppen gebruikt. Het is een hoop frisheid met een basis van bitterheid. Er zit een zoetje in de smaak zonder dat die blijft plakken. De kleur is tegen het robbijnrode aan en het heeft een alcoholpercentage van 11 procent.

Heb je een vast assortiment?
Ja, ik heb momenteel drie vaste bieren in het assortiment. Dat is de Tripel, de Quadrupel en blond bier. Die laat ik afvoeren op 33 en 75 cl. Grote flessen vind ik erg leuk als cadeau, maar ook omdat mensen dan bier gaan delen. Ik vind bier dan ook een gezelligheidsproduct. Hiernaast vind ik het ook wel fijn om seizoensbiertjes op de markt te brengen.

Wat is het lekkerste bier dat je ooit hebt gedronken?
Ja, dat is een lastige vraag. De ervaring maakt soms ook gewoon het verhaal. Eén van de beste is een bier dat alleen in café de Garre in Brugge wordt geschonken. Het café heeft zijn eigen speciaal bier; een Tripel de Garre. Het is een erg romige en mooie Tripel. Die goed in balans is.

En wat voor bier zou je nog willen brouwen?
Ik zou heel graag eens een geuze brouwen. Volgens mij gaat het ook over jaren. Zo hard heb ik mezelf er nog niet in verdiept omdat ik weet dat het veel tijd, liefde en aandacht kost om een mooi product te leveren.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Voorschoten

Lees ook:

Flesvandeweek

Week 46: Het Midwinter Hoornbier

Jos over het Midwinter Hoornbier: “Iedereen vond hem lekker, dus dit was een van de…
Flesvandeweek

WEEK 30: Het verhaal van Brouwerij De Heuzen

Bastiaan & Hidde: ‘Het bier moet voor ons goed zijn, als je naar een slijter…
Flesvandeweek

WEEK 42: Het verhaal van Brouwerij Kâld Kletske

Jordy: ‘Kâld Kletske betekent eigenlijk ‘koud biertje’ op z’n Fries.’ Centraal in onze blog: wekelijks een…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen