Harm: ‘Uiteindelijk heb ik het meel-hok omgebouwd tot echte mancave voor bierbrouwen

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Westerwolde.

Zou je jezelf voor kunnen stellen?
Mijn naam is Harm Verweij, geboren en getogen in Vlagtwedde. Ik heb een landbouwverleden: melkvee, varkens en akkerbouw. Daar zijn we in 2005 mee gestopt. Nu hebben we de kwekerij (snijheesters en pioenrozen), we verhuren sinds 2011 een gezellige vakantieboerderij en we hebben natuurlijk de brouwerij.

Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen: een zoon en een dochter. Momenteel ben ik dus actief in de brouwerij die sinds 2017 bestaat. Deze bevindt zich in een oud varkensschuurtje waarin mijn opa al in 1948 is begonnen met varkens.

Hoe ben je met het brouwen begonnen?
Het brouwen is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby. Ik heb van mijn vrouw ooit een thuis-brouwpakketje gekregen, een emmertje stroop. Hier doe je warm water bij met een zakje gist, en dan wordt het bier. Een soort van. En toen dacht ik eigenlijk: dat kan beter. In het begin was het echt een beetje aanklooien, vooral in huis. Maar mijn vrouw werd daar al snel een beetje flauw van de bierlucht in het hele huis en het schoonspoelen van alle flesjes in de badkamer, waardoor we toen verhuisd zijn naar het oude meel hok.

In dit meel hok werden vroeger de varkens geslacht en lag het voer opgeslagen. Mijn oma had daar een stookplaats waar ik de door mij aangeschafte kookketel op kon zetten. Uiteindelijk heb ik het meel-hok omgebouwd tot echte mancave voor bierbrouwen. Niet lang daarna kocht ik een grote boiler van 180 liter, en zo ben ik een beetje aan het prutsen gegaan.

Inmiddels zijn we wel echt een brouwerij op formaat. Waar het 10 jaar geleden begon als hobby ging ik van 20 liter ineens naar 500 liter. Daar heeft geen tussenstap in gezeten. Ik wilde niet met 200 liter aan de gang, want als ik dan een beetje een serieuze order kreeg was ik zo door mijn voorraad heen. En het kost me zo weinig extra tijd om 500 liter te maken ten opzichte van 200 liter.

En hoe loopt de verkoop op het moment?
Nou, ik heb het al eens eerder gezegd, maar als ik nu aan een stuk of 2 tot 3 1000 liter tanks kon komen dan denk ik dat ik het moet doen. Het nadeel is dat transport van deze tanks momenteel gewoon schreeuwend duur is. Dit vanwege de logistieke problemen met zeecontainers waarin deze tanks worden getransporteerd. Dat is eigenlijk de reden waarom ik nog niet verder opgeschaald heb.

Het loopt mooi, we moeten er eigenlijk constant voor zorgen dat we de boel vol houden. En dat kan nog steeds een stuk efficiënter. Afgelopen zomer hebben we zelfs een record gevestigd. Op 1 augustus was ons Frisse Pils klaar, en op 5 september was hij helemaal weg: 1000 liter pils volledig uitverkocht. Daarnaast lopen de eerste aanvragen voor kerstpakketten ook al binnen en dan zijn de twee tanks ook al weer leeg.

We hebben eigenlijk nooit moeite gehad met de vraag, ondanks het feit dat we niet in een stedelijk gebied zitten. Dit komt voornamelijk door ons ruime aanbod. Zo hebben we de Summer of 69: een hele mooie lichte IPA van 3,5% met niet die harde bitterheid, gewoon een heel mooi in balans biertje. Daarna hebben we de Frisse en de Rijke Pils en vervolgens ga je door naar sterk blond en trippel enzovoort. Wanneer hier iemand komt die geen speciaal bier gewend is, zelfs dan is de reactie positief. Er kwam hier ooit iemand binnen en die zei: “Ik drink alleen maar pils” – Maar vervolgens is hij met de Gerstewijn weg gegaan, dus dat is nogal een verschil.

We hebben daarnaast veel horecagelegenheden, (boerderij)winkels en slijterijen in de omgeving die bier afnemen. Daarnaast is er ook nog een klein winkeltje in Bourtange dat ons bier verkoopt en vooral in de zomer is dat echt booming.

Het Rijke Pils is het bier uit onze box. Kun je deze omschrijven?
Rijke Pils is een frisse soort pils met de toevoeging van geroosterde tarwe. Dit maakt hem heel mooi moutig. Door het toevoegen van de hop wordt hij daarna wat zachter. In zijn totaliteit is het dus een pils dat wat voller, ronder en zachter is. Vooral die moutigheid zit er echt in. Het heeft een hele andere smaak dan de meeste pilsen die mensen kennen zoals Heineken, Grolsch of Amstel.

Al met al is het een heel clean biertje met een lekkere frisse doordrinkbaarheid. We brouwen hem echt met een lager gist en laten hem op acht graden gisten. Hierdoor is het voluit een echte pils. We mogen hem grappig genoeg geen echte pils noemen, omdat we er die geroosterde tarwe aan toe voegen.

Hoeveel bieren hebben jullie in totaal?
In totaal hebben we 20 soorten bier en op voorraad hebben we er momenteel 14. Maar daarnaast zijn we nu ook bezig met het brouwen van een speciaal biertje voor een camping hier in de buurt en een café hier in Drenthe. Allebei een eigen stijl en een eigen bier. Vanwege de huidige capaciteit hebben we nu wel gezegd dat er geen stijlen meer bijkomen. Als iemand een speciaal soort biertje wil dan gaan we doorborduren op een bestaande soort. Elke keer een eigen stijl gaan bedenken wordt een beetje lastig, omdat je dan ook tanks bij moet blijven plaatsen. We hebben daarnaast ook besloten om alleen regionaal te blijven verkopen: Drenthe, Groningen en een stukje Friesland.

En hoe zit het dan bijvoorbeeld met de Duitse markt? Want daar zit je hier vlakbij.
Met de Duitse markt zijn we ook bezig, die Duitse grens zit hier namelijk op 1800 meter afstand. Zij zijn alleen gewend aan biertjes van 3,5 % tot 4% en dat is natuurlijk best laag voor een speciaal bier. We hebben wel een speciaal biertje gebrouwen dat gebaseerd is op een fietsroute die we opgezet hebben.

Deze fietsroute loopt van Nederland naar Duitsland en weer terug. Hij is gebaseerd op een oude smokkelroute die na de eerste wereldoorlog op werd gezet. Vlak na de eerste wereldoorlog kwamen de Duisters een hele hoop te kort, zo ook koffie. Dit werd vervolgens door Nederlanders die het niet zo breed hadden via een smokkelroute naar Duitsland gebracht. Geïnspireerd op die route hebben we een smokkelbier met koffiebonen gemaakt.

Wat is een bier dat je nog graag zou willen brouwen?
Ik weet niet of ik er nog zoveel bij wil, dan zou ik liever de huidige soorten in ons assortiment willen perfectioneren. Mijn zoon gaat nog een Fruit Bombed Ale maken. Die heeft de brouwers opleiding in Schiedam gedaan. Dubbel wordt nog veel gevraagd, dus daar zou ik wellicht ook nog wel iets mee willen doen. Daarnaast zit er nog een Gerstewijn aan te komen die 2 jaar op het vat gelegen heeft. En tot slot hebben we ook nog een soort van bier likeur in de planning. Die wordt whiskey infused met cacao en echte vanille.

Tot slot: wat is het lekkerste biertje dat je ooit hebt gedronken?
Als ik dan echt iets moet bedenken, maar ik weet niet of hij nog steeds zo lekker is, maar dan zou ik de trippel van Texels Brouwerij noemen van 5 tot 6 jaar terug. Maar ik ben vooral heel erg te spreken over ons aankomende whiskey infused bier.

De windmolens staan in Duitsland

Bekijk hier hun website: Brouwerij Westerwolde

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 3: Het verhaal van Brouwerij Eembier

Ruud over bier brouwen: "Het is met afstand het mooiste vak wat er is!" Centraal…
Flesvandeweek

WEEK 1: Het verhaal van The Sisters Brewery

Wilfran: Ik zei tegen de dames, ik ben een beetje klaar met het brood bakken,…
Flesvandeweek

WEEK 33: Het verhaal van de Gouden Bocht

Kristian over de Gouden Bocht: “het is een bier van 9%, het is een beetje…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen