Perry: ‘’Ik durf nooit te zeggen dat we al een professionele brouwerij zijn, maar ik denk het stiekem wel.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Bierbrouwerij Dampegheest uit Limmen:

Kan je jezelf voorstellen en vertellen waar we zitten?

Ik ben  Perry Koot en we zitten bij Bierbrouwerij Dampegheest in Limmen, de brouwerij van mijn ouders. Het is eigenlijk ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby. Mijn vader is hier twaalf jaar geleden begonnen met kleine ketels en 200 liter brouwseltjes. Dat is stap voor stap verder gegroeid en tot vier jaar geleden was het nog steeds hobbymatig en vooral weekend- en avondwerk. Toen hebben we onszelf afgevraagd: blijft het een hobby, of gaan we er proberen een mooie professionele brouwerij van te maken?

We hebben gekozen voor het laatste! Ik heb mijn fulltime baan opgezegd en ben volledig in het bedrijf gestapt. Daarvoor was ik al wel betrokken bij het bedrijf en hield ik mij bezig met de sociale media en de website. Om groter en professioneler te worden moet er natuurlijk meer bier verkocht worden, dus ik ben mij gaan richten op de verkoop. Als je de boer op gaat ben je een soort van thermometer in de markt en kom je erachter wat er speelt en waar behoefte aan is. Hierdoor kwamen we er ook achter dat we echt dingen moesten gaan verbeteren, dus we zijn veel stappen gaan zetten om vanuit de hobby sfeer naar professioneel te gaan. Ik durf nooit te zeggen dat we al een professionele brouwerij zijn, maar ik denk het stiekem wel.

Hoe zijn jullie de bieren gaan verbeteren?

Sinds dit jaar hebben we een nieuwe brouwinstallatie, waarmee we gecontroleerd kunnen brouwen. De recepten zijn hetzelfde gebleven, maar het brouwen is beter geworden. De smaken zijn voller, de nasmaak blijft langer hangen en de schuimkraag is stabieler. Op een brouwformulier hou ik het hele proces bij van begin tot eind en daarmee kunnen we precies zien hoe de bieren worden gebrouwen. Daarnaast hebben we een osmose apparaat, waarmee we het water helemaal plat kunnen maken en een waterprofiel kunnen opbouwen. Tevens kunnen we helemaal controleren of de pH waarden zich binnen de juiste marges bevinden en dit gecontroleerde proces draagt bij aan het eindproduct.

Kan je wat vertellen over de Merakels?

De Merakels is een uniek bier, een weibier! Wij zijn in Nederland de enige brouwerij die een weibier brouwen. Wij brouwen onze bieren vanuit het voormalig Kaaspakhuis van Limmen en zodoende kwamen we op het idee. Wei is een bijproduct van kaas en op de dag van brouwen gaan wij naar de kaasfabriek toe voor verse wei. Dit voegen we toe aan het brouwwater en dit zorgt voor de romige structuur en de fruitige smaak van het bier. Het is een mooie goudkleurige tripel van 8% met een kruidig aroma.

Wat is het juiste moment om de Merakels te drinken?
Het juiste moment? Bij een kaasplankje natuurlijk! Het is echt een bier om te combineren met een goed stuk kaas of een kaasgerecht.

Benieuwd hoe Perry dit allemaal heeft geleerd en wat zijn favoriete bier is? Dat vertelt hij in week 53!

Bekijk hier hun Website: Dampegheest

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 44: Het verhaal van Brouwerij Eanske

Oscar: ‘’Ik probeer altijd dingen te doen die niet iedereen doet.’’ Centraal in onze blog:…
Flesvandeweek

WEEK 14: Het verhaal van de Bierbrouwerij Sint Servattumus

Carli: ‘’We dachten eigenlijk: over een half jaar is iedereen ons bier wel weer vergeten.…
Flesvandeweek

WEEK 27: Het verhaal van Brouwerij Jonge Beer

Jan de Vries:  ‘Ik ben een beetje historie-gek. Het bierbrouwen moet voor mij historisch kloppen’…