Gert-Jan: “Wij geinen wij wel eens dat het dan betekend: Drink Alles Vlot Op, da’s ook niet zo.”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij DAVO, over hun best bekroonde bier; de Darkness

Kun je ons wat vertellen over de oorsprong van bierbrouwerij Davo?
Onze stadsbrouwerij en proeflokaal Davo staat in Deventer. Dit is het eerste bedrijf dat wij zijn gestart in 2016. Wij brouwen bier vanaf 2012 en het begon allemaal met onze brouwer Arnout. Arnout heeft zijn kennis en know-how van zijn vader die ook bierbrouwer was.

Het eerste biertje werd dan ook door Anout en zijn vader in een schuur gebrouwen met een 30 liter pan die nu nog steeds wordt gebruikt voor het maken van jus de veau. Het eerste biertje was een hoppenblond waar 1000 liter van gemaakt kon worden met behulp van bierbrouwerij Bronckhorster Brewing Company. Hierna zijn we gaan opschalen.

In 2016 hebben wij Davo in Deventer geopend als bierbrouwerij en proeflokaal. In 2019 werd de bar aan het water in Arnhem geopend en vorig jaar hebben wij een karakteristiek barretje geopend in Zwolle. Davo is ook bezig met een leuk project in Twello.

Wat wil Davo als boodschap overbrengen?
In eerste instantie zijn wij bier gaan brouwen voor eigen gebruik en het is daarom belangrijk om bier te brouwen wat wij zelf ook lekker vinden om te drinken. In de kern willen wij dus eigenlijk gewoon goed bier maken dat mooi in balans is en je met vrienden gemakkelijk kunt wegdrinken.

En waar komt de naam Davo dan vandaan?
Mensen denken vaak dat het een combinatie is van de namen van de eigenaren van Davo of een andere afkortingen. Wij geinen wel eens dat het dan betekend: Drink Alles Vlot Op, maar dat is ook niet waar.

Deventer is ooit gesticht door een Ierse heilige die naar Nederland kwam met een metgezel genaamd Davo. In Deventer stond er al een bierbrouwerij genaamd Davo welke in 1907 is afgebrand en niet meer opgebouwd. Wij bouwen verder op de herinnering hiervan door de naam in ere te houden maar onze eigen draai aan de brouwerij toe te voegen.

Darkness bier zit in ons pakket, kun je hier wat meer over vertellen?
De Darkness noem ik een instap stout. Het gaat om een combinatie van een stout en een dubbel waardoor er een mooi hybride biertje is ontstaan. Op de fles staat dan ook dat het bier een onwettig kind van een stout en een dubbel bier is.

Je herkent de kenmerken van een stout bier zoals de smaken van mout, drop en koffie met het zoetje van een dubbel. De Darkness heeft goud gewonnen in de categorie licht-donker van de Dutch Beer Challenge. 2 jaar geleden won de Darkness brons op dezelfde wedstrijd. Het recept is intussen niet veranderd. De Darkness zit in de core range van Davo en wordt inmiddels al 5 jaar op rij gebrouwen.

Hoe is het recept van de Darkness ontwikkeld?
Het idee van de Darkness is tot stand gekomen omdat wij een donker bier wilde toevoegen aan het assortiment. Het recept ligt er inmiddels al 12 jaar en het was belangrijk om een donker bier te maken die niet te zoet is.

Het caramel aroma moest er zijn maar het zoete moest uit de smaak. Zo zijn wij met gebrande mout gaan werken, geïnspireerd door de Westmalle Dubbel. Het was in principe experimenteren en door het werken met gebrande mout merkten wij dat dit het ingrediënt was dat toegevoegd moest worden.

De Darkness is een stout-dubbel hybride bier dat samen met een mooie blond, tripel, white, IPA en een alcoholvrij bier in de core range van de Davo brouwerij hoort.

Welk bier zouden jullie hier nog willen brouwen?
Wij zouden bij Davo nog wel een een echt goeie bock willen brouwen. Wij hebben de Weizenbock maar die maken wij met weizen gist. Een echt goede bock hebben we nog niet gemaakt.

Wat is het beste bier dat jij ooit hebt gedronken?
Het beste bier wat ik ooit heb gedronken is moeilijk te bepalen. Mijn favoriete bier van Davo is de Weizenbock. Ik vind de bieren van Põhjala ook heel lekker maar het ligt helemaal aan de stemming en de gelegenheid.

Brouwt Davo op een duurzame manier?
Wij doen ons best! Wij hebben een hele grote tank staan die hebben wij overgekocht van een boer. Die hebben we helemaal schoongemaakt en bestickerd. Hier zit een pomp op aangesloten en al het regenwater en het koelwater uit de brouwerij wordt hierin opgeslagen zodat het gazon ermee besproeid kan worden. Het dak is voorzien van zonnepanelen waardoor de volledige bedrijfsvoering op zonne-energie draait. 

Wij hebben ook een bier gebrouwen met de naam “Migaloo” genoemd naar het gelijknamige roeiteam en die gaan namens stichting by the oceans we unite de Atlantische oceaan over roeien om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde en de plasticsoep in de Atlantische oceaan. Van elke liter en blik Migaloo die wij verkopen doneren wij een deel aan deze stichting.

Bekijk hier hun website: Brouwerij DAVO

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 37: Het verhaal van brouwerij Waallicht

"Het is een mooie creatie; geen biertje dat na één keer verveeld”. Centraal in onze…
Flesvandeweek

WEEK 22: Het verhaal van de Allmouth van Pontus Brewing

Ab: ‘’Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vind. Elke dag…
Flesvandeweek

WEEK 33: Het verhaal van STRHOPDAS Brewing

Het bier werd vernoemd naar collega Fleur die als creatieve geest van allerlei objecten een…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen