Ernst: ‘De 7 Deugden staat voor het onderling onderhouden van relaties, juist omdat er mensen op de werkvloer zijn die een veilige werkomgeving nodig hebben.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met verkoop verantwoordelijke Ernst en hoofdbrouwer Garmt van Brouwerij De 7 Deugden

Zou je jezelf voor kunnen stellen?
Mijn naam is Ernst en ik ben mede-verantwoordelijke voor de verkoop bij Brouwerij De 7 Deugden. In december 2020 ben ik hier binnengekomen als vrijwilliger, met name omdat ik het sociale aspect van de brouwerij helemaal zag zitten. We werken hier namelijk met mensen die een afstand hebben op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan mensen die zeer slechthorend of zelfs doof zijn, autisme of mensen die als gevolg van een auto-ongeluk hersenbeschadiging hebben opgelopen. Dat sociale aspect sprak mij erg aan en ik vond het een erg mooi element waar ik graag mijn steentje aan bij wilde dragen. Hoe langer ik hier zat, des te meer tijd erin ging zitten en inmiddels ben ik van vrijwilligerswerk over gegaan op loondienst.

Ja, want als we hier zo rondkijken dan kunnen we concluderen dat jullie best een grote brouwerij zijn toch?
Nou ja, wat is groot? Kijk in het speelveld van 1000 brouwerijen in Nederland is de concurrentie groot. Momenteel hebben we een capaciteit van 4000 hectoliter op jaarbasis. Die benutten we nog niet vol op, maar dat is wel ons doel. Momenteel produceren we jaarlijks ongeveer 1700 hectoliter, tegenover 1000 hectoliter het jaar ervoor. Dus we blijven wel groeien. Waarom we zijn begonnen met een grote capaciteit van 4000 hectoliter heeft te maken met werkgelegenheid. We wilde zo veel mogelijk werkgelegenheid creëren voor mensen die een afstand hebben op de arbeidsmarkt. En hoe hoger je capaciteit, des te hoger het volume en hoe meer werkgelegenheid je in de toekomst kunt creëren.

Links Ernst, rechts Garmt

De brouwerij van buiten

Waar komt de naam ‘De 7 Deugden’ vandaan?
Onze hoofdbrouwer was in zijn vorige baan hoofdpersoneelszaken en kreeg daarin de taak om iemand met autisme te ontslaan. Dat vond hij totaal niet leuk, omdat hij zag dat deze werknemer wel degelijk potentie had, maar misschien niet in deze functie. Hier wilde hij iets mee en toen is hij na gaan denken: wat voor bedrijf met veel handelingen kan ik opzetten, zodat ik ook veel arbeidsplekken nodig heb? Want het creëren van arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is naast verkopen ook wel echt ons primaire doel.

Hij heeft altijd al een liefde voor bier gehad en zo is eigenlijk het idee van een brouwerij ontstaan. De 7 Deugden staat voor het onderling onderhouden van relaties, juist omdat er mensen op de werkvloer zijn die een veilige werkomgeving nodig hebben.

Hoeveel bieren worden hier gebrouwen en houden jullie een bepaalde stijl aan?
Momenteel worden hier 6 gewone bieren zoals wit, blond, saison en tripel, maar ook 6 bijzondere bieren zoals Black IPA en Imperial Stout gebrouwen. Daarnaast brouwen we nog een aantal “specials” 1 tot 2 keer per jaar. We spreken hier van gewoon en bijzonder, omdat onze slogan ‘bijzonder gewoon’ is. Sommige mensen vinden het bijzonder dat wij hier met bepaalde werknemers werken, wij vinden dat heel gewoon. Vroeger verwerkte we veel kruiden in ons bier, maar dit hebben we vereenvoudigd. Niet om ons te onderscheiden, maar eigenlijk weer onder het moto: bijzonder is gewoon.

Kun je iets over deze bieren vertellen? De blond en de tripel?
Dit is waar Garmt, de hoofdbrouwer, meer over kon vertellen. De blond is in de basis een regulier blond van 6,5% met iets meer tarwemout voor een mooi fris karakter. Hij heeft iets meer hoppigheid die op zijn beurt de overdreven zoetigheid eraf haalt. Verder is hij gedryhopt in matige zin met tropische vruchten zoals amarillo.

De tripel is wederom in de basis een simpele tripel van 7,5%. Naar mijn mening maken de Belgen de beste tripels, dus die wilde ik niet namaken. Ik heb aan deze daarom Hollandse jeneverbes en een vleugje kruidnagel toegevoegd. Hierdoor is hij perfect te combineren in en met een stoofpotje.

Wat is het beste bier dat je ooit hebt gedronken?
Voor Ernst is dit geen eigen bier, en zelfs ook geen Nederlands biertje, maar een Engelse trappist van Tynt Meadow. Deze vond hij erg bijzonder. Voor Garmt is er een bier dat hem echt is bijgebleven en dat is een Espresso stout van Twisted Pine Brewery. Maar als je hem na een lange werkweek of op een warme zomeravond vraagt wat hij wil drinken, dan is zijn antwoord wel altijd de eigen stout: Stout Moedig. Een mooie stout met de smaak van chocolade, koffie en geroosterde mout.

To slot: welk bier willen jullie nog heel graag brouwen?
Ernst is met name enthousiast over een Quadruppel die ze momenteel al op tank hebben. Het proefbrouwsel van 20 liter viel erg in de smaak en deze zou hij daarom wel op grote schaal willen brouwen. Garmt heeft nog wel de droom om een heerlijke, volle, mooie en niet te zoete rookbier te brouwen waarbij rook een element is en niet een overheersende smaak. Het liefst een biertje met gekarameliseerde mout en een redelijk suikergehalte om mooi samen te smelten.

Bekijk hier hun website: Brouwerij De 7 Deugden

Lees ook:

Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van De Gooische Bubbel

Guido: "Het is een verraderlijk lekker biertje ja!" Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal…
Flesvandeweek

WEEK 36: Het verhaal van brouwerij De Snor

Op de vraag of alle 3 de brouwers een snor hebben: “Ik was altijd de…
Flesvandeweek

Week 47: Brouwerij Avereest

Hans: "Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen