Paul over zijn Tripel bier: “Om te beginnen het iets lager alcoholpercentage, de citrus ondertoon en daarnaast het is natuurlijk een BUCK bier! Wat moet ik nog meer zeggen!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Paul Buck van brouwerij De Bezwooren Kerf over hun BUCK bier:

Leestijd: 8 minuten

Zien wij hier alle bieren? 

Dit is het hele pallet, ik heb die laatste erbij gedaan. Daarvan hebben we net de etiketten binnen gekregen dat is het volgende type wat we er aan toe gaan voegen.

Een lichte dark IPA, heel interessant?

Het is in principe hetzelfde recept als onze dark IPA, alleen door het anders te brouwen is het percentage in alcohol omlaag gegaan. Vandaar dat we ook de kleur van paars naar lila hebben gebracht. Licht slaat bij ons altijd op het alcoholpercentage. 

Een lichte tripel is dus een gewone trippen met minder alchohol? 

In een tripel zit normaal gesproken 8,5 – 9 procent. Die van ons zit op 7 procent. Blond zit normaal gesproken rond de 6 procent, die van ons zit op 4,5. De quadrupels zitten ergens tussen de 10 en 12 procent, die van ons is 8,5. Weizen zit ergens tussen de 5 en 6, die van ons is 4. Dan krijg je de IPA, de dark IPA is wel afwijkend van de normale IPA omdat deze met karamelmouten gebrouwens is waardoor je een bepaalde zoetige ondertoon krijgt, dus minder die echte hele bittere smaak krijgt. 

Is er een reden dat jullie ze met relatief weinig alcohol brouwen? 

Waar je ter wereld ook komt, Nederland staat bekend om de meest wilde en gekke bieren. Hoe ga je je dan onderscheiden? Wij proberen ons een beetje op deze manier te doen.

Heeft het lage alcoholpercentage ook nog invloed op de smaak?

Nee! We proberen in wel binnen de karakteristieken van bijvoorbeeld de Tripel te blijven, alleen dan het alcoholpercentage zoveel mogelijk omlaag drukken. Ga ik onder die 7 procent zitten dan is het geen tripel meer. Sowieso rond de 7 – 7,5 vraagt met zich af; ‘Is dat niet een zwaarder blond?’. De Tripel is net gister gebotteld, we hebben hem iets qua alchohol omhoog gebracht, van 7,1 naar 7,5 procent. Daardoor is deze iets smaakvoller en iets zachter geworden. 

Dat 0,4% verschil, dat proef je wel?
Nou nee, niet echt. Het is meer de verandering in het hele proces, waardoor het alcoholpercentage ook iets is veranderd. 

Wat is er veranderd?
We hebben redelijk vers kunnen doorvergisten waardoor je dus heel weinig restsuikers hebt. We hebben er ook tarwevlokken aan toegevoegd, waardoor het bier iets zachter is geworden. Daardoor kan het bier ook iets verder doorgisten en dan krijg je een paar tiende procenten alcohol erbij.

Die getallen op die flesjes, die staan voor? 

Ja we hebben een tijd gedacht om dat als prijsvraag te doen, ze staan in ieder geval op de juiste volgorde, ik weet niet of je daar al iets in kunt ontdekken? 

Iets met de lengte van het proces of de kleur van het bier? 

Nee. 

Ik zie het niet. 

Het eerste getal is de volgorde waarop het bier is verschenen.  Het tweede getal is het eerste getal van het alcoholpercentage. 

Wat grappig! 

Ja en per toeval is ons stichtingsjaar 2017. Het nummer van de Tripel heeft dus ook een tweede betekenis. We zijn natuurlijk al veel langer bezig, maar we hebben in 2017 besloten het te vercommercialiseren.

Op welke schaal brouwen jullie nu? 

We zitten heel sterk regionaal nu, op enkele duizenden liters per jaar. We brouwen hier overigens uitsluitend in proefopstellingen. Als wij groter gaan, dan doen we het bij andere brouwerijen. We hebben een aantal keren gebrouwen bij de school in Badhoevendorp. We hebben de Tripel nu gemaakt bij de Naeckte Brouwers in Amstelveen.

Vanwaar de naam van jullie brouwerij? 

Wij hebben een historische naam gekozen, want de brouwerij heeft een totaal andere naam dan het bier; ‘De Bezwooren Kerf’. Dat is een historische naam voor dit hele gebied hier, uit de veertiende eeuw. 

En waar kom die naam vandaan? 

Het is een fiscale term! In de 14de eeuw lag dit gebied (Kudelstaart red.) op de grens van Holland en Utrecht. Er waren destijds mensen die in Noord Holland woonde, maar grond hadden aan de Utrechtse kant van Kudelstaart. Zodoende betaalde zij belasting in Utrecht en niet in Noord Holland. Dat vonden de Hollandse graven niet zo leuk. Dus ze hebben simpelweg gesteld, als jij in Noord Holland woont, maar je hebt grond aan de Utrecht kant, dan betaal je daar belasting over. 

Ik weet niet of je het woord Kerf kent? Misschien ken je het uit de Westland series. Daar snijden ze steeds een stukje van de buitenkant van de loop van een pistool als ze iemand omgelegd hadden. Dan kerf je dat dus in je pistool of je kerft het in een stok. En bezworen betekend afgesproken, dus wat ze deden; ze hadden een stok met een bepaalde hoeveelheid kerven erin en dat was de hoeveelheid aan grond die je had en hoeveel je moest betalen. Dat is hoe het ambacht Bezwooren Kerf hier is ontstaan. Die naam is in de afgelopen 6-7 eeuwen iet anders geschreven, maar wij hebben gekozen om de oorspronkelijke naam te gebruiken, met de dubbele O.

“Dus ik zeg tegenwoordig, ‘Wat Freddy kan, kan ik ook!’”

En waar komt dan de naam Buck vandaan? 

We hebben jarenlang zitten zoeken naar een naam die makkelijk in het gehoor ligt, waar je ook wat klinkslagen mee kunt maken. We hebben allemaal gekke namen laten passeren, totdat mijn brouwpartner ineens zei; ‘maar jouw achternaam is heel makkelijk!’. Het is mijn achternaam! 

Dus ik zeg tegenwoordig, ‘Wat Freddy kan, kan ik ook!’.

Hoe zit het met de corona-impact, hebben jullie veel voorraden over? 

We hebben aan een aantal landelijke acties meegedaan waaronder ‘steun de brouwer’ en tot mijn grote schrik ben ik door bijna mijn hele voorraad heen. 

Hebben jullie ook een webshop? 

Wij hebben geen webshop, we hebben wel een website. Ik kies er bewust voor om niets met een webshop te doen, dat geeft weer een hele andere dimensie aan je bestaan.

Oke, moeilijke: Wat is het perfecte biertje?

 (begint te lachen) Daar kan ik op verschillende manieren op antwoorden, een antwoord is; ‘onze bieren natuurlijk!’. Andere antwoord is; ‘het perfecte biertje bestaat niet’. Want het smakenpalet van de ingrediënten is zo ongelooflijk breed dat je er zoveel bieren mee kunt maken. Mensen hebben ook heel veel verschillende smaken. We hebben mensen gehad op festivals die proeven de Tripel en willen daar meteen een doosje van hebben! En de ander komt langs en die vind het helemaal niks. 

Dus het perfecte biertje bestaat denk ik niet. 

Wat is voor u persoonlijk het beste biertje? 

Ik hou zelf van complexe quadrupels, dat zijn bieren waarvan je max 1-2 op een avond drinkt. Daar geniet je van! 

Wat maakt deze tripel uniek ten opzichte van andere tripels? 

Om te beginnen het iets lager alcoholpercentage, de citrus ondertoon en daarnaast het is natuurlijk een BUCK bier! Wat moet ik nog meer zeggen!

Meer weten over brouwerij De Bezwooren Kerf? Bekijk hier de website: De Bezooren Kerf

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 15: Het verhaal van de Blotskòps

Rob: ‘’Als je voor het eerst Blotskòps naar buiten kunt, dan trek je ‘m open!’’…
Flesvandeweek

WEEK 6: Het verhaal van havenbrouwerij Het Brouwdok

Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier,…
Flesvandeweek

WEEK 34: Het verhaal van brouwerij Breugem

Patrick over zijn succes: “De Dutch beer challenge en de Brussels beer challenge. Daar hebben…