Johan: ‘’De Gevaarlijk Lekker is echt een biertje waarvan je denkt: ik wil er nog een.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken De Gooische Moordenaar:

Kan je jezelf voorstellen?
Ik ben Johan, een van de bestuursleden van stichting De Gooische Moordenaar. We zijn in totaal met zijn drieën: Bart is onze penningmeester en meesterbrouwer, Paul is de voorzitter en ik ben de techneut en schrijf alle verslagen. Daarnaast help ik Bart ook bij het brouwen.

Vertel eens meer over het ontstaan van De Gooische Moordenaar!
Bart is in 2014 begonnen met hobbymatig bierbrouwen. In eerste instantie ging hij wijn maken, maar al snel kwam hij erachter dat hij toch meer een bierliefhebber is. In 2015 heeft Bart meegedaan aan een bierwedstrijd, waarmee hij de eerste plaats behaalde! Hiervoor heeft hij een Saison gebrouwen, welke ook echt in de handel is geweest.

Dat was het moment dat Paul om de hoek kwam kijken. 10 / 12 jaar eerder had Paul namelijk de naam De Gooische Moordenaar overgekocht van een brouwerij in Nederhorst Den Berg die er mee stopte. Paul was zelf wel bezig om ergens bier te laten brouwen onder deze naam, maar dat was geen succes. Hij heeft Bart benadert of die het zag zitten om bier voor hem te gaan brouwen, maar het antwoord was: dat zien we allemaal nog wel even. 

Bart is naast mijn accountant ook een vriend en intussen waren wij samen lekkere bieren aan het brouwen, maar vooral voor eigen gebruik en vrienden. Op een ochtend dat ik daarheen ging om te brouwen, zei Bart: we gaan naar Groesbeek! Daar stond een brouwinstallatie te koop en drie uur later waren we eigenaar van een brouwinstallatie. We zijn direct langs Paul gereden en vertelt: De Gooische Moordenaar krijgt z’n brouwerij. Dus op dat moment zijn we begonnen met de oprichting van de stichting De Gooische Moordenaar en is de bierbrouwerij ontstaan. 

Waarom hebben jullie gekozen voor een stichting?
We hoeven er niks aan te verdienen! Daarnaast is het onze bedoeling om op termijn mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben veel werk te doen hier en willen graag mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid bieden om ons te helpen bij de brouwerij. 

Waar komt de naam De Gooische Moordenaar vandaan?
Dat is best een bijzonder verhaal. Van ongeveer 1840 tot 1940 reed er een tram van Amsterdam Oost naar het Gooi. Een stoomtrammetje met een snelheid van maar 7,5 tot 10 kilometer per uur. Destijds reed men nog met paard en wagen en waren ze niet gewend dat er trams waren. Als de tram er langs moest, gebruikte de machinist de fluit om dat te laten weten. Paarden schrokken hiervan of mensen hadden het te laat door, waardoor er in totaal 172 doden zijn gevallen door deze tram. Er is zelfs een boekje verschenen waar alle ongelukken in beschreven staan, de naam Gooische Moordenaar leeft hier in de regio heel erg. 

Welke bieren hebben jullie?
We hebben op dit moment vier bieren! Onze standaard Gooische Moordenaar is de Gevaarlijk Lekker, Daarnaast hebben we een zomerbiertje van 5,7%, een stevig biertje: Langs Bos en Hei en dan hebben we nog de Ontspoord. Deze laatste is ontstaan tijdens een stroomstoring. We hadden alles al in de ketel zitten, dus Bart heeft snel geschakeld en bedacht wat we konden maken hiervan. Tevens heeft hij alle stappen opgeschreven, waardoor we dit bier nu telkens opnieuw kunnen maken. 

Wat is de Gevaarlijk Lekker?
De Gevaarlijk Lekker is ons standaard biertje. Een tripel van 7,2%: niet te kruidig en lekker doordrinkbaar. Een beetje zoet, maar niet te. Echt een biertje waarvan je denkt: ik wil er nog een. 

Wat is het juiste moment voor dit bier?
We hebben dit bier echt gemaakt als terras bier voor onder vrienden. Je zit lekker met je vrienden op het terras en drinkt met elkaar zo’n Gooische Moordenaar, of twee, of drie… Gelukkig kan dat nu weer!

Is er nog een bier dat jullie willen brouwen in de toekomst?
We hebben niet direct een bier waarvan we zeggen: dat willen we. We hebben een goed basisrecept ontwikkeld en daar willen we wel mee spelen. Ons doel is om met elk bier dat we maken, te zorgen dat het herkenbaar ons bier is. 

Bekijk hier hun website: De Gooische Moordenaar

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 24: Het verhaal van Brouwerij Voorschoten over de Quadrupel

Sander Rooijakkers: “Ik zeg altijd: “Brouwerij Voorschoten is opgericht om lokaal in behoefte te voorzien.…
Flesvandeweek

WEEK 41: Het verhaal van brouwerij de Sallands Landbier Brouwerij

Wat Erik het lekkerste bier vindt?! ‘’Dan kies ik voor onze eigen IPA van de…
Flesvandeweek

WEEK 36: Het verhaal van Brouwerij Eggens

Martijn: “Door het meekijken met mijn vader besefte ik dat een speciaal bier ook van…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen