Jaap: “Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten. Weizen is het Duitse woord voor tarwe”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we De Groningse Bierbrouwerij over hun Goudhaantje en Het Hoagelwit.

We beginnen bij het begin, kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Jaap van der Weide. Ik ben directeur-eigenaar van de Groningse bierbouwerij.

En waar zitten we nu?
We zitten nu in het bedrijfsverzamelgebouw in de Stek. Hier hebben we ons kantoor, hier zit de administratie, de marketing, al het kantoorwerk. We hebben een magazijn met een kleine brouwerij in Windschoten en de grote producties die draaien we in Duitsland.

De Stek biedt ook ruimte waar ook proeverijen van De Groningse Brouwerij worden gehouden.

Het goudhaantje en de Hoagelwit, kun je iets over die bieren vertellen?
Ja, wat leuk is om over de Hoagelwit te vertellen, is de afkomst. De naam wit geeft aan dat het een witbier zou moeten zijn, maar het is geen witbier, het is namelijk een origineel weizen bier. Alleen toen wij in 2000 dit bier op de markt brachten was het, het eerste Nederlands gebrouwen wit bier in oude etiquette. Want er is een verschil tussen wit bier, de Vlaamse stijl, de Blanches, en Weizen bier. 20 jaar geleden waren er in Nederland maar twee Weizen bieren te verkrijgen. Dat waren dus zeg maar de enige twee Weizen bieren en dan ben je als kleine brouwerij gewoon te klein om het segment Weizen op de markt te brengen. Dus vandaar de naam Hoagelwit, linkje naar wit bier, wat inmiddels wel bekend was, maar wel de soortnaam vermelding van Weizen bier. Want het mag pas een Weizen bier heten op het moment dat het minimaal 50% tarwe is. Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten. Weizen is het Duitse woord voor tarwe.

Als je de verkoopbaarheid en alles laat gaan, wat is een bier wat je heel graag zou willen brouwen?
Wat ik misschien nog wel zou willen brouwen is een aparte bok. Maar wat dan apart moet zijn, daar moet ik nog over nadenken. Want je kan wel zeggen ‘ja ik maak een 5 granen bok’, maar het moet ook een toegevoegde waarde hebben in de smaak. Dus ik denk een bijzondere bok, met meerdere soorten granen, waarvan één uit Groningen.

En nog 1 vraag, dat vindt iedereen altijd de vervelendste vraag, wat is het lekkerste bier wat je ooit hebt gedronken?
Dat vind ik helemaal geen vervelende vraag. Dat is de Grumbok van 10 jaar geleden. Hij werd in Duitsland gebrouwen en de toenmalige brouwmeester heeft mij een recept gegeven en hij heeft dat recept aangepast. Ik ben er nooit achter gekomen wat hij heeft aangepast, maar dat waren gewoon de lekkerste bokken. En hij is helaas overleden en hij heeft dat stuk meegenomen in z’n graf. Het was de volheid, de romigheid, het was gewoon echt, nouja, we hebben ook prijzen daarmee gewonnen!

Bekijk hier hun website: De Groningse Bierbrouwerij

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 28: Het verhaal van Brouwerij Rigters

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

Week 46: Het Midwinter Hoornbier

Jos over het Midwinter Hoornbier: “Iedereen vond hem lekker, dus dit was een van de…
Flesvandeweek

WEEK 8: Het verhaal van brouwerij De Kleine Beer

Bernd: ‘’Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen