Michiel over de naam De Hobbel: “Op een gegeven moment gingen we veel hardlopen. Dat hardlopen werd steeds meer hobbelen en eindigen met een biertje.”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Michiel Maan van brouwerij de Hobbel:

Leestijd: 4 minuten

Hoelang zijn jullie nu bezig?

Rond april 2019 hebben wij ons ingeschreven bij de kamer van koophandel. Daarvoor waren we al zeker een jaar of 3 á 4 aan het hobbybrouwen. Op een gegeven moment hadden we een biertje (het blijvertje red.) en daar bleef men maar naar vragen. Zodoende hebben we bedacht dat we er misschien toch maar iets serieus mee moesten doen. 

En hoe gaat dat?

Erg goed, wij werken met huurbrouwers en we begonnen met tweehonderd liter. Dat vonden we toen nog onwijs veel. We hadden een klein release feestje gedaan toen die 200 liter binnen was. Aan het einde van de dag hebben we de balans opgemaakt en waren we er al bijna doorheen. De volgende dag hebben we direct de brouwer opgebeld om een nieuwe datum in te plannen. Vrij snel daarna zijn we naar een brouwer gegaan die 500 liter kan brouwen. Dat was ook al weer snel te weinig. Nu zitten we bij de 7 deugden en brouwen we batches van 2000 liter.

Waarom heten jullie de hobbel?

Op een gegeven moment gingen we veel hardlopen. Dat hardlopen werd steeds meer hobbelen en eindigen met een biertje. Toen bedachten we, dat bier kunnen we ook zelf maken. Dat bier noemden we ons hobbelbier. Toen we een tijd later weer begonnen met bierbrouwen en het wat groter aan het maken waren we nog steeds aan het nadenken over een naam voor de brouwerij. Totdat iemand kwam met: “jullie hebben toch al een naam?” Iemand anders van ons had exact hetzelfde gesprek met iemand gehad. Toen was het vrij duidelijk dat de we de hobbel moeten heten. 

En waarom deze naam?

Als je begint met bier brouwen wil je zoveel soorten bier maken. Op een gegeven moment hadden we 9/10 soorten bier gemaakt maar we hadden er geen een doorontwikkeld. Daarom wilden we er eentje doorontwikkelen en dat wordt dan ons blijvertje en die naam is blijven hangen.

Hoelang zijn jullie bezig geweest voordat deze goed was?

Ik denk dat we toch zeker 2 jaar hebben gefinetuned. Op een gegeven moment dachten we: “we kunnen er nog een jaar mee bezig maar misschien moeten we het ook maar gewoon een keer gaan doen en kijken of het gaat lopen”. Voor je het weet ben je alleen maar in jezelf aan het nadenken en was ie eigenlijk al goed.

En waarom hebben jullie deze doorontwikkeld?

We waren eigenlijk bezig met een blond. Tot we de mosaic hop en de amarillo hop tegen kwamen. Die zijn eigenlijk heel fruitig, bijna tropische fruittonen. Dat vonden we heel lekker alleen was dat niet te plaatsen in blond bier. Toen zijn we geswitched naar een american pale ale zodat we die dry hopping konden gebruiken.

Hoeveel tijd zijn jullie hier aan kwijt?

Dat verschilt per week. De ene week hebben we veel bestellingen die we weg moeten brengen, de andere week wat minder. Soms zijn we weer bezig met proefbatches brouwen. We hebben een installatie staan van 30 liter. Daarmee proberen we toch wel elke 2-3 weken een nieuw bier te brouwen of een bestaand bier te verbeteren. Als het goed is komt half september ook de tweede soort er eindelijk bij. We hebben dan ook een trippel. 

Meer weten over brouwerij de Hobbel? Bekijk hier de website: De Hobbel

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 12: Het verhaal van de Weisguy

Rauw Brouwers: ‘’Letterlijk en figuurlijk ongefilterd‘’ Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de…
Flesvandeweek

WEEK 34: Het verhaal van Brouwerij Twee Vingers

Sjors over het ontwikkelen van het Verrekte Mango bier: Daar is uiteindelijk weer een proefversie…
Flesvandeweek

WEEK 53: Het verhaal van de Oikenbok

Perry: "Ik luister alleen nog maar podcasts over bierbrouwen, waar enorm veel in wordt verteld.…