Bernd: ‘’Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag een wijntje drinken, absoluut! Alleen kunnen wij met bier veel meer met smaken dan met wijn‘’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij De Kleine Beer over hun LE-4.

Met wie hebben we het genoegen?
Ik ben Bernd Beersma, 43 jaar, geboren en getogen in Lemmer. Ik heb een IT-bedrijf en uiteindelijk voor mijn liefde voor bier in 2012 begonnen met hobbymatig brouwen van bier. Dat is uiteindelijk doorgegroeid naar brouwerij De Kleine Beer, daar zijn we alweer negen jaar mee actief! 

Gaaf zeg, hoe groot is het nu?
We zijn geen hele grote brouwerij, we zijn een huurbrouwerij. We hebben zelf wel wat ketels, maar voor de grote batches gaan we naar Het Brouwdok in Harlingen. We doen zo’n 150 hectoliter per jaar. We zijn natuurlijk best vroeg in de wereld van speciaalbier begonnen, toen waren er nog niet heel veel bouwinitiatieven in Friesland. Toen gingen we op een gegeven moment wel door tot 250 hectoliter per jaar, maar de focus lag niet op het bier, maar op mijn andere bedrijf. 

Hoe is die focus nu? 
We focussen ons echt op lokaal. We doen niet zoveel buiten de Noordelijke provincies en dat is prima!

Waar komt de naam van de brouwerij vandaan?
Dat is eigenlijk heel simpel, de familienaam is Beersma. Dus wij worden al generaties ‘De Beren’ genoemd. Dus toen ik een naam wilde voor de brouwerij dacht ik al snel aan een klein glaasje bier, een kleine beer. Dus zo is onze naam ontstaan!

Staan jullie ook op festivals?
Jazeker, we deden er (toen het nog kon) zo’n 15 tot 20 per jaar. Dat is wel door het hele land, dat is ook juist leuk omdat mensen uit alle regio’s in contact komen met je bier. Die hele festivalsfeer is super gezellig en die interactie met je klanten is heel leuk! Dat blijven we dus ook zeker doen, nu met Corona is het even lastig, maar als het kan zeker weer. 

Jullie maken de connectie tussen de bieren en gerechten, vertel!
Vanaf het begin heb ik altijd gezegd dat het heel mooi is wat je met bier kunt bereiken in combinatie met eten. Daar hebben we dus ook de focus op gelegd, we hebben heel veel proeverijen gedaan met bier en eten. Je kunt aantal wel een haakje vinden van het bier en een gerecht. Het is gewoon heel leuk! Dus met al onze bieren zoek ik een gerecht waarvan ik denk dat die er mooi bij past, zodat mensen dat ook kunnen proberen. Een andere grote hobby van mij is BBQ’en, ik denk dat heel veel mensen nog moeten leren hoe mooi die connectie kan zijn. Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag een wijntje drinken, absoluut! Alleen kunnen wij met bier veel meer met smaken dan met wijn. Eigenlijk komt de smaak van wijn uit twee elementen, de grond en de druif. Met bier kunnen wij veel meer aspecten aanpassen zoals de mout, hop, gist en bijvoorbeeld de lagering. Daarmee kun je verschillende types maken, bijvoorbeeld een koffie smaak, chocolade smaak, hele lichte of rokerige bieren. Noem het allemaal maar op!

Als ik een stout maak op bourbon lager en ik maak er een fantastisch chocolade dessert bij, ja dan ben ik wel de koning, zo simpel is het!  

Jullie werken ook samen?
Ja, we doen tegenwoordig heel veel met brouwerij Het Roze Varken. Daar maken we best wel veel nieuwe dingen mee. Het is een nieuw brouw initiatief; ‘Pigs and beers’. De intentie is om daar alleen maar eenmalige bieren mee te brouwen, alleen maar specials. 

De LE-4, kunt u hier iets over vertellen?
De LE-4 is onze dubbel, daar houd ik wel van. Donker bier, dat kun je mooi combineren met veel gerechten. LE staat voor Lemmer, dus eigenlijk is het de Lemmer-4. Het is eigenlijk een zeilteken! 

Bekijk hier hun website: De Kleine Beer

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 1: Het verhaal van The Sisters Brewery

Wilfran: Ik zei tegen de dames, ik ben een beetje klaar met het brood bakken,…
Flesvandeweek

WEEK 45: Het verhaal van Brouwerij Artemis

Theo over de etiketten: "Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander…
Flesvandeweek

WEEK 44: Het verhaal van Brouwerij Eanske

Oscar: ‘’Ik probeer altijd dingen te doen die niet iedereen doet.’’ Centraal in onze blog:…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen