Rolf over Delft: “Het was dé grootste bier brouw stad van Nederland, op een gegeven moment zelfs ook de grootste bierexport stad van Europa!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij De Koperen Kat.

Met wie hebben wij het genoegen?
Ik ben Rolf Katte, eigenaar van de Koperen Kat die ik ben begonnen in 2011. Ik ben een bierliefhebber, levensgenieter, getrouwd en twee dochters. Anouk, daar is ons eerste biertje naar vernoemd; ‘Blonde Anouk. En Linde, die is inmiddels 14, daar hebben we de Weizen naar vernoemd. Dus allebei mijn dochters hebben een biertje. 

De naam van de brouwerij is afkomstig van uw achternaam?
Zeker en het koper spreekt voor zichzelf, dat komt van de brouwketels. 

Hoe kwam u op het idee om een brouwerij te starten?
Eigenlijk toen we hoorden dat Delft vroeger een rijke bierhistorie had, het was dé grootste bierbrouwstad van Nederland, op een gegeven moment zelfs ook de grootste bierexport stad van Europa! Dus dat waren de hoogtijdagen. Op een gegeven moment waren er zo’n 200 officiële brouwerijen binnen de stadsmuur, dus heel Delft was bezig met bier brouwen. Dat is toen steeds verder in de vergetelheid geraakt, zeker toen in 1920 de laatste brouwerij de deuren sloot. Daarna is er nooit meer een commerciële brouwerij in Delft geweest. 

Tot ik dacht, als ik mij nu inschrijf bij de KVK, dan ben ik sowieso de oudste en dan gaan we wel kijken hoe het loopt, maar dan is er in ieder geval weer een brouwerij in Delft! 

Wat een verhaal! Was u daarvoor ook al bezig met thuis brouwen?
Nee totaal niet, vooral met bier proeven, dat wel. Gezelligheid, bbq, daar was en ben ik mee bezig! Dat brouwen is niets voor mij. 

U brouwt op dit moment ook zelf niet?
In het begin natuurlijk wel gedaan, maar ik had wat mensen om mij heen die wel heel graag wilden brouwen. Dus prima, als jij dat heel leuk vindt dan doe ik de gezelligheid, feestjes en verkoop wel. Dus het brouwen heb ik al heel snel uitbesteed. 

Kunt u de brouwerij omschrijven?
Wij zitten in het oude pand van de kabelfabriek, vroeger een van de grootste werkgevers van Delft. Dat staat wel op de nominatie om platgegooid te worden, binnen nu en 10 jaar, maar wij willen graag in dit gebied blijven. 

Jullie zijn ook huur brouwer, hoe werkt dat?
Brouwerijen kunnen bij ons komen brouwen, in samenwerking met onze brouwer. Het schema loopt inmiddels redelijk vol, maar er zijn nog wel mogelijkheden ja! 

Dus als mensen klaar zijn voor een volgende stap kunnen ze bij jullie terecht?
Uiteraard! 

Wat voor bieren hebben jullie in het assortiment?
Dat zijn er teveel om op te noemen, we hebben er inmiddels 16. Dat is flink gegroeid, dit jaar komen er weer twee nieuwe bij, omdat we ons jubileum gaan vieren in september, dus dan hebben we er uiteindelijk 18! 

Hoe groot is jullie brouwcapaciteit?
Dat is ongeveer 70.000 liter per jaar, dat kan iets opgerekt worden als het nodig is. 

Kunt u iets over het bier uit ons pakket, de Poeslief, kunnen vertellen?
Wanneer mout klaar is, heet het bostel. Daarin zit vaak wel wat suiker, wat nog bruikbaar is, daarom spoel je het vaak nog even na met een lading water zodat je die laatste stoffen er ook nog uit krijgt. Toen hadden ze bedacht, als je dat van de tripel doet, een redelijk zwaar bier, bij ons 8%, dan zit daar nog redelijk wat suikers in. Als je dat nog aanvult met wat extra hoppen en gebruikt voor een licht alcoholisch bier, dat was een soort challenge onder de brouwers. Zo heeft onze brouwer dat toen gemaakt, dat werd een New England IPA, van 1,9%. Onze nieuwe brouwer heeft dat een beetje aangepast met wat meer fruittonen en wat meer body gegeven. Dat is het bier wat in jullie pakket zit!

Waar komt de naam Poeslief vandaan?
Wij verzinnen namen tussen borrel sessies door, na een paar biertjes komen de leukste namen naar voren. Als er genoeg mensen glimlachen wordt dat ‘m!

Bekijk hier hun website: De Koperen Kat

Lees ook:

Flesvandeweek

Week 47: Brouwerij Avereest

Hans: "Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het…
Flesvandeweek

WEEK 6: Het verhaal van havenbrouwerij Het Brouwdok

Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier,…
Flesvandeweek

WEEK 19: Het verhaal van Brouwerij de Brouwkamer

Jiek: ‘’Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback’’…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen