Ruud over bier brouwen: “Het is met afstand het mooiste vak wat er is!”
Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met Ruud van Brouwerij Eembier
Kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Ruud van Moorst, ik ben in 2006 begonnen als huur brouwer. Eigenlijk omdat ik mij in die tijd ergerde dat er alleen maar zoete bieren waren in Nederland en geen hoppige bieren. Dat is de reden dat ik dit idee heb opgepakt, want het kon anders! Toen ben ik bittere bieren gaan brouwen bij de Prael in Amsterdam en daar heb ik het vak ook geleerd.
Daarvoor was u ook al hobby brouwer?
Nee, vooral liefhebber! Tot ik in 2005 op het bierfestival in Londen een mooie bitter dronk, toen had ik zoiets van, dit ga ik ook doen!
Dus dat was het moment dat de vonk oversloeg?
Ja, dat was echt het moment dat ik dacht ik ga bier brouwen. Je kunt wel zeggen dat je denkt hoe bier zou moeten zijn, maar de beste manier om dat te doen is door het zelf te gaan brouwen.
Hoe zijn jullie toen gegroeid van het eerste bier tot waar jullie nu zijn?
Daar zit inderdaad een hele aanloop aan. Ik ben begonnen als huur brouwer, dat heb ik bij vijf à zes verschillende brouwerijen in Nederland en België gewerkt. Wel altijd met de intentie om mijn eigen installatie te beginnen, sinds 2018 heb ik mijn brouwerijtje in Elburg. Op dit moment brouw ik twee keer in de week, 2000 liter per keer. Alleen met Corona haal ik dat nu niet altijd.
2000 liter is wel tegen de grotere brouwerijen aan!
Ik zeg altijd zo, wat ik in een heel jaar doe, doet Heineken in een paar uur. Dus ik vind mezelf nog steeds wel ambachtelijk en klein. Omdat ik natuurlijk al zoveel jaren brouw en zeker in de beginjaren, was het voor mij heel makkelijk om bier door heel Nederland te verkopen, maar dat is nu wel heel wat anders. We werken niet met groothandels, niet met supermarkten. We leveren alles zelf uit in korte lijnen. Ik heb liever dat mijn bieren wat exclusiever en schaarser zijn, maar dan wel bij de juiste mensen terecht komen.
Jullie brengen het dus ook zelf rond?
Ja, 99% van de bieren leveren we zelf.
Zijn de bieren wel via internet te verkrijgen?
Ja! Sinds Maart, sinds Corona, hebben we een webshop. www.eembiershop.nl Mijn dochter regelt dat allemaal.
Hoeveel bieren hebben jullie in het assortiment?
In de core-range, die bieren die ik het hele jaar door heb, heb ik zeven bieren in mijn assortiment. Daarnaast maak ik voor de seizoenen verschillende bieren. Zo heb ik voor de zomer de Eemzonnig, dat is een session IPA. Voor de herfst heb ik dan verschillende bokbieren, een klassieke bok en een rauch dubbelbok. Voor de wintermaanden heb ik dan de Eemgrillig en dat is een red IPA.
Wat was je eerste (IPA) bier?
In ben begonnen met een bitter. In die tijd bestonden er nog nauwelijks IPA’s. Ik brouw IPA’s sinds 2009. Samen met Menno van brouwerij de Molen waren wij de eerste die met IPA’s kwamen. Later kwamen er ook varianten, Red IPA’s, Black IPA’s, noem ze allemaal maar op.
Wat maakt bier brouwen voor jou zo leuk?
Het is met afstand het mooiste vak wat er is! Ik brouw al mijn bieren vanaf het begin al volgens het Reinheitsgebot, dat betekent dus dat ik alleen maar water, mout, hop en gist gebruik. Dus geen kruiden, chemicaliën of wat dan ook. Daardoor wordt je gedwongen om jezelf heel erg te verdiepen in de grondstoffen. Je kunt zo ongelooflijk veel mooie smaken creëren met zo weinig grondstoffen, dat is het mooiste. Ik brouw nu 15 jaar en heb altijd gezegd: “als er een dag komt dat ik met tegenzin naar mijn werk ga dan stop ik ermee”, maar het is gewoon een heel mooi vak!
Kun je iets vertellen over het bier in ons pakket, de Urtypisch?
Ik brouw regelmatig collabs (red. samenwerkingen), zo ook met Sophia van brouwerij Durs. Vorig jaar wilde ik graag mooie klassieke bieren brouwen, met name de Urtyp. Die bieren zijn in Nederland vrijwel uitgestorven, die zijn er bijna niet meer.
Wat is een Utyp?
Het is een iets zwaarder gebrouwen pils. Het heeft dus veel raakvlakken met de pils, maar het is wat voller van smaak, iets hoger in alcohol en iets bitterder. Dat past helemaal in mijn straatje! Ik behandel mijn bieren niet, dus ik pasteuriseer ze niet, ik filter ze niet, daarom staat er ook op het label; ungespundet. Dat betekent totaal ongefilterd, zoals je het uit de tank proeft. Dit doe ik heel bewust, want je haalt zoveel lagen uit je smaak weg. Ik wil graag dat de consument het bier ervaart zoals ik het proef uit de tank. Maar dat betekend dus dat ik heel lang moet lageren. Ik lager vijf tot zes weken minimaal, terwijl de meeste brouwerijen dat maar twee weken doen omdat ze die tank nodig hebben. Bij ons is het meestal van brouwdag tot afvul dag zo’n zeven à acht weken onderweg. Als het bier dan is afgevuld, laten we het meestal ook nog een paar weken bijkomen, totdat deze echt goed genoeg is voor de verkoop. Je kunt maar één keer een indruk maken met je bier, alles wat hier de deur uitgaat moet ook écht goed zijn. Dat is ons speerpunt!
Hebben jullie dan heel veel tanks?
Wij hebben tien tanks staan van 2600 liter, daar kunnen we dus precies één brouw in kwijt. Alles is daar ook op berekend. Het pand waar de brouwerij in zit is ook nieuw, dat is als een soort jasje om het hele brouwhuis heen geplaatst. Er kunnen nu dus ook niet meer tanks in, dat is ook een beetje om mezelf te beschermen haha! Ik heb voorheen gewerkt bij De Leckere, Jopen, De Schelde, dan zie je op een gegeven moment dat die ondernemers beginnen heel enthousiast, maar op een gegeven moment wordt het zo groot dat ze alleen nog maar managen. Dat wil ik niet, ik wil zelf blijven brouwen, daar heb ik zo veel plezier in. Het hebben van veel tanks is wel een dure oplossing, maar de kwaliteit gaat bij ons echt boven alles.
Wanneer is het het juiste moment voor dit bier?
Altijd, een stijl als de Urtyp kun je altijd drinken. Vaak zeggen mensen dat pils of licht bier niet in de winter moet drinken, nou dat is de grootste onzin. Als je gewoon goed kunt proeven en je bent serieus met bier en het product bier, dan is dit een bier wat zelfs op de koude winterdag heel goed geproefd kan worden!
Bekijk hier hun website: Brouwerij Eembier