Guido: “Bier spijs combinaties vinden wij een mooi vertrekpunt van onze bieren! Al onze bieren zijn te combineren met diverse mooie gerechten”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met De Gooische Bierbrouwerij.

Kun je jezelf voorstellen? 

Mijn naam is Guido de Wit en ik ben mede-eigenaar van de Gooische Bierbrouwerij. De brouwerij die bestaat inmiddels zo’n 10 jaar, deze is opgezet in 2010. Ik ben er sinds 2013 bij gekomen, ik kwam Arjanneke tegen die in mijn straat woont en ik vroeg aan haar: “Goh, hoe gaat het met jullie bierbrouwerij?”. En toen zei ze: “eigenlijk moeten we op zoek naar nieuwe wegen, want we hebben dit opgericht met twee stellen en het andere stel wil toch eruit stappen omdat ze hun roeping van marketing en vormgeving ergens anders willen ontwikkelen. We zoeken nu een nieuwe business partner, of misschien moeten we maar gaan stoppen”. 

En toen kwam jij!

Dus ik zei: “Ik zit tussen twee banen in en heb een dochter met een ontwikkelingsachterstand. Ik ben aan het kijken of ik een fabriekje voor haar kan starten, waar vijf tot tien van haar vrienden ook kunnen werken. Dat zou best een bierbrouwerij kunnen zijn! Als jullie er voor openstaan om er een sociale bierbrouwerij van te maken, dan gaan we dat doen!”. Dus toen zijn we een biertje gaan drinken en zo is het ontstaan!

Toen zijn we opzoek gegaan naar panden om te kijken of we de brouwerij ergens konden onderbrengen in het Gooi. We hebben  in alle zes de dorpen gekeken of er ergens een mooie plek was. Want het idee; een sociale bierbrouwerij waarbij we werken met mensen die een uitdaging hebben op de arbeidsmarkt, zo’n brouwerij moet midden in de samenleving staan! Uiteindelijk hebben we een pand kunnen krijgen midden op het marktplein in Hilversum, en dat is met zo’n 90.000 inwoners de grootste kern van het Gooi.

En dat is nogal een mooi pand zeg! 

Ja! Uiteindelijk zijn we met een horeca ondernemer in zee gegaan, om op die plek voor 50% te brouwen voor de foodhal waar we in zitten en voor 50% voor de markt om ons heen. Wat we nu beginnen te zien is dat onze bieren dusdanig goed aanslaan, dat we langzamerhand ook buiten het Gooi bekender worden. 

Was het al een bestaande brouwerij, die nu nieuw leven is ingeblazen? 

Nee, het is van een hobbybrouwerij een professionele brouwerij geworden waarbij we allemaal onze boterham verdienen. We brouwden in eerste instantie in de ketels van anderen (huurbrouwen) en in 2017 hebben we onze eigen ketels gekregen. Dus vier jaar geleden zijn we begonnen met zelf te brouwen en geleidelijk is ook het aantal bieren heel erg uitgebreid. 

Wat is jullie brouwcapaciteit? 

Dat is ongeveer 250.000 liter per jaar! 

Wij zijn wel eens in de foodhall (Mout) geweest, je kunt dan ook echt jullie ketels zien staan! Waarom hebben jullie daarvoor gekozen? 

Ja dat was opzet! In foodhall zitten negen ondernemers, waarvan zeven food stalletjes die dat doen voor eigen rekening en risico, een brouwerij en de horeca zelf. Dus voor ons is Foodhal Mout eigenlijk een klant, maar we zijn min of meer met elkaar getrouwd. Zij vonden het mooi als het een open structuur zou krijgen, wij ook. Dus als je in de foodhal zit kun je via een glazen wand naar de brouwerij kijken. Je ziet eigenlijk de helft van de brouwerij, het brouwblok en een aantal gistlagertanks. We hebben nog een enorme lagerkelder onder de voeten van de foodhal. Daar blijft het bier vier tot vijf weken lageren. 

In hoeverre zijn jullie geïnspireerd door het Gooi? 

Ja enorm, het is onze streek en in eerste instantie brouwen wij voor de bewoners van deze streek. Die drinken ook graag wijn. En vandaar dat we zijn gaan samenwerken met lokale wijngaarden en een Gooische Bubbel hebben gemaakt. Een champagnebier gebrouwen met champagnegist. .  Ook brouwen we zoveel mogelijk  met lokale ingrediënten. Zo werken we samen met Stichting Oude Landbouwgewassen Laren, waar we een deel van onze ingrediënten vandaan halen. 

Zou je iets kunnen vertellen over de Gooische Winter? 

Ja, de Gooische Winter is uiteraard een winterbier. Eigenlijk een barley wine, die hebben we gemaakt met rode wijngist, die krijgt daardoor een hele mooie opbouwende ronde smaak met een fijne  afdronk. Hij is daardoor wat spannender dan de normale barley wine . Ik zelf vind het een heel mooi bier voor in de koudere dagen, de vraag naar het bier komt ook al op het eerste moment dat de kou in Nederland is.

De vormgeving, die valt op! 

Ja wij proberen een duurzame brouwerij te zijn, duurzaam in de zin dat wij ingrediënten niet van te ver willen halen, dus je zult niet zomaar hopsoorten uit Amerika tegenkomen want dat moet allemaal met een vliegtuig of met een boot, dat vinden wij niet echt heel milieuvriendelijk. Dus we proberen het zo dicht mogelijk bij huis te houden, soms nog wel uit België of Duitsland omdat daar de hopsoorten nu eenmaal beter beschikbaar zijn, maar het liefst alles zo dicht mogelijk bij. Onze mouten proberen we ook van Hollandse boerderijen te krijgen. Dus dat doorvertaald naar het design van het flesje, we proberen zo weinig mogelijk afval te creëren, dus waarom zouden we er enorm veel papier opplakken? 

Bovendien, een Gooische bierbrouwerij die hoort een Gooische uitstraling te hebben dat is wat chiquer. Als je dit bier met een mooi glas naast een bord zet, want hier in de streek wonen veel bourgondiërs en die houden van lekker eten, dan is het echt een feestje om te zien. Bier spijs combinaties vinden wij dan ook een mooi vertrekpunt van onze bieren! Onze bieren zijn goed te combineren met diverse mooie gerechten. 

Dus daar komt de vormgeving vandaan, het is hetzelfde flesje als veel andere brouwers gebruiken, alleen hij lijkt veel slanker en hoger. 

En hoe zit het met het logo? 

Het is eigenlijk het meest wilde dier wat wij konden bedenken, wat binnen het Gooi rondloopt; een chihuahua oftewel een schoothondje. Meer een knipoog naar het Gooi, het ziet er ook stoer uit met die vleugels! Het is echt een symbool geworden waarvan ook veel mensen ons kennen. Soms staat er ook een Latijnse spreuk onder, die vertaald kan worden als: ‘klein maar dapper’. 

Bekijk hier hun website: De Gooische Bierbrouwerij

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

  Lees ook:

  Flesvandeweek

  WEEK 33: Het verhaal van de Gouden Bocht

  Kristian over de Gouden Bocht: “het is een bier van 9%, het is een beetje…
  Flesvandeweek

  WEEK 29: Trots van kampen

  Patrick over bier brouwen: “Wij doen gewoon ons eigen ding en dat is onze IPA…
  Flesvandeweek

  WEEK 42: Het verhaal van Brouwerij Kâld Kletske

  Jordy: ‘Kâld Kletske betekent eigenlijk ‘koud biertje’ op z’n Fries.’ Centraal in onze blog: wekelijks een…