Kristian over de Gouden Bocht: “het is een bier van 9%, het is een beetje een luxe, chique bier met een hele bloemige smaak”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Kristian Kieft van brouwerij Waterland Brewery:

Leestijd: 6 minuten

Zou je iets kunnen vertellen over waar wij nu zijn? 

We zitten nu in het proeflokaal, Hier tappen wij eigenlijk alle bieren die door ons gebrouwen worden. Dat zijn tot nu toe zo’n 20 soorten bieren. In dit proeflokaal verhuren we ook plek aan een aantal andere Waterlandse ondernemers. Zij produceren allemaal verschillende biologische voedingsproducten. Deze producten gebruiken wij ook weer in onze keuken. Er zit een worstenmakerij; Woeste Willem, die maakt zijn eigen worsten. Hij verkoopt aan particulieren maar verzorgt ook al onze vleesproducten. Kees Kitchen, dat is een kok die allerlei producten bakt zoals broden, die gebruiken wij ook weer in onze keuken. En Johnny’s Gelato is een biologische ijsmaker die heel veel ijs verkoopt aan ijssalons in de omgeving.

Kun je wat vertellen over de Gouden Bocht? 

Het is een zwaar blond van 9% met Nelson Sauvin. Dat is een hop uit Nieuw-Zeeland met een erg bloemige smaak. Het biertje heet de Gouden Bocht omdat we de Amsterdamse Markt wilden bedienen. De Gouden Bocht is de duurste bocht in Amsterdam op de grachten. Dat is waar de burgemeester en Bram Moskovitisch zitten. Dit is al eeuwen de duurste plek van Amsterdam. En natuurlijk de verwijzing naar goud. Een mooi goudkleurig biertje. Het bier heeft een leuke naam en het is een bier van 9%, het is een beetje een luxe, chique bier met een hele bloemige smaak. 

En het ziet er ook heel leuk uit, het heeft een heel mooi goudkleurig etiket. 

Maken jullie alle recepten zelf? 

Ja! Ik brouw niet zelf, wij hebben een brouwer in dienst en in overleg met de brouwer proberen we dingen. Hij zoekt naar recepten en kijkt welke leuke dingen we kunnen vinden, dat gaan we dan testen. Wij hebben een kleine set van 60 liter, dan gaan we dat met wat verschillende gisten fermenteren, vervolgens kijken we waar de beste smaak zit. Die brouwen we dan nog een keer in een 500 liter batch. 

Wat is jullie eigen capaciteit hier zei je? 

Wij hebben twee tanken van 500 liter staan. We kunnen maximaal 1000 liter per keer brouwen. Maar je capaciteit zit in de vergistingstanks, want het gaat na 1 dag brouwen in een vergistingstank en daar staat het een maand in. Wij hebben vier tanks van 1000 liter staan, dat betekent dat de capaciteit 4000 liter per maand is. Wij brouwen ook niet al het bier hier, wij hebben een samenwerking met de Leckere waar we ooit zijn begonnen. Wij brouwen de grote partijen bij hun. Dan moet je denken aan zo’n 4 tot 6 duizend liter per batch. 

Dat schiet op. 

Ja, daarom! Wij houden dit veel meer als een proeftuin voor alle nieuwe bieren en de horeca heeft dan een eigen brouwerij! 

Het lijkt mij als klant ook heel leuk als je hier langskomt! 

Ja, het is ook heel erg leuk! 

Is er nog een biertje dat je heel graag nog zou willen brouwen? 

Dat is een goeie! We beginnen nu met de verkoop van alcoholvrij bier, of alcoholarm bier eigenlijk. We beginnen met de IPA en de Weizen. Ik zou dat assortiment graag willen uitbreiden. Dat betekend dat we natuurlijk ook gewoon onze eigen bieren blijven verkopen en daarnaast een hele lijn alcoholvrij gaan aanbieden. Dus ook de Wit, Blond, Tripel en dat je alles als 1 pakket kan aanbieden. Want heel veel (brouwerijen red.) net als wij, hebben één of twee alcoholvrije bieren en dan houd het op. Ik zou het wel leuk vinden om te kijken of we echt een biologisch alcoholvrij merk op de markt kunnen zetten. 

Dan heb je een mooi gat in de markt te pakken! 

Ja! Dat denk ik ook! 

Mensen die bezig zijn met biologisch eten, zijn ook vaak bezig met hun gezondheid. 

Juist! En ook glutenvrij. Dat kost natuurlijk tijd om te ontwikkelen, vooral de smaak dat is heel belangrijk bij alcoholvrij bier. Daarom doen die IPA’s het zo goed, omdat er zo veel hop in zit dat die bitterheid van de hop, de alcohol die er niet in zit maskeert. Maar voor een witbier en pils is het best lastig.

Zit er nog steeds zo’n harde lijn in voor- en tegenstanders van alcoholvrij bier? 

Steeds minder, je ziet het aandeel van alcoholvrije bieren hard stijgt, maar het blijft een klein aandeel ten opzichte van alle andere bieren. 

Wel een mooie ontwikkeling denk ik.

Je hebt twee ontwikkelingen, de een is dat de speciaalbieren sinds een jaar of 10 enorm in opkomst zijn. Dat waren ook vooral veel zware bieren boven de 5% en soms tot wel 10%. Je ziet in kroegen dat het aanbod steeds groter wordt, maar ga jij maar eens de hele avond een biertje van 7-8% drinken. Daar drink je niet heel veel van. Ze zijn wel ietsjes duurder, maar de marges zijn ongeveer hetzelfde. Dus er wordt niet heel veel van gedronken. Daarom is er steeds meer een vraag naar lichtere bieren. Daar worden er veel meer van verkocht. 

Van die Gouden Bocht drink je er drie en dan moet je wel eens een keer naar huis.

Haha, dan ben je echt wel klaar! 

Het is heel lekker, maar voor een kroeg kun je beter wat lichtere bieren verkopen. En die marges op die lichtere speciaalbieren zijn bijna net zo groot, dat scheelt niet zo heel veel. Dat is een ontwikkeling die voor de brouwers ook interessant is, want je hebt meer omzet. 

De alcoholvrije bieren dat komt veel meer omdat het gezonder is, om minder alcohol te drinken uiteraard. Je ziet dat alcohol heel langzaam ook een soort schaamproduct gaat worden. Wat vroeger roken was. Je kan je nu niet meer voorstellen dat je ergens in een trein of vliegtuig kon roken, dat was 20 jaar geleden heel normaal. Ik denk dat alcohol ook een beetje die kant op gaat. Dat is ook waarom er steeds meer alcoholvrije bieren komen. Minder alcohol betekent ook calorie armer. Gezondheid gaat in onze voeding steeds meer een rol spelen. Dus dat zijn twee stromen die samenkomen, waardoor denk ik steeds meer bieren komen met weinig of geen alcohol. 

Meer weten over brouwerij Waterland Brewery? Bekijk hier de website: Waterland Brewery

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 19: Het verhaal van Brouwerij de Brouwkamer

Jiek: ‘’Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback’’…
Flesvandeweek

WEEK 25: Het verhaal van Brouwerij DAVO

Gert-Jan: “Wij geinen wij wel eens dat het dan betekend: Drink Alles Vlot Op, da’s…
Flesvandeweek

WEEK 8: Het verhaal van brouwerij De Kleine Beer

Bernd: ‘’Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag…