Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier, hebben we banken staan, soms optredens erbij, er is uitzicht over het wad, ‘s avonds een ondergaande zon; het is echt een schitterende plek”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij Het Brouwdok.

Zou u zichzelf kunnen voorstellen?
Ik ben Leon Rodermond, ik ben sinds een jaar hier fulltime brouwer, eerst werkte ik hier vrijwillig en sinds vorig jaar dus vast in dienst. Echt begonnen als hobby brouwer en nu dus professioneel! 

Hoeveel mensen werken er bij Het Brouwdok?
In de brouwerij hebben we naast mij ook de eigenaar (Gerard Ypenga), die zelf ook af en toe aan de brouwketel en afvullijn staat en vanaf Maart komt er nog een derde brouwer (De brouwdokter) bij, die komt twee dagen in de week. Daarnaast hebben we nog 3 fulltime medewerkers (sales en proefokaal) in het hoogseizoen zo’n 15 seizoenskrachten extra.

Wat is jullie brouwcapaciteit?
We brouwen nu 20HL per keer, we hebben een opslag capaciteit van 160HL liter. Dat wordt vanaf maart 200HL. Dan is er recent een centrifuge bijgeplaatst, dat zorgt ervoor dat het bier nog helderder wordt en we stabieler bier bottelen. Normaal gesproken heb je een hoofd- en navergisting en een lagering. Deze processen duren allemaal ongeveer één week, dus drie weken in het totaal. Maar alles hangt natuurlijk af van het gebruik van de gist, dat bepaald eigenlijk wanneer het bier klaar is, niet ik. Dat is het hele mooie aan het natuurlijke proces.
Naast de grote brouwketel hebben we ook een 200L Speidel en 20L Grainfather staan voor experiment en avontuur.

Wanneer is het dan het moment dat het bier precies goed is?
Als het is uitvergist, je moet het zo zien, als wij bier maken dan gaan we inmaischen. Dat betekend dat wij op verschillende temperaturen vergistbare en onvergistbare suikers maken, de vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Aan het begin van het vergisten kunnen wij bepalen hoeveel vergistbare suikers er in het bier zitten. Na een week of twee wordt dat weer opgemeten en kunnen we bepalen of de tank is uitgegist of dat die nog wat doet. Op het moment dat wij een aantal keer achter elkaar zo’n analyse doen en er gebeurt in principe niks meer, dan moet die worden gekoeld en mag die op de flesen in de verkoop!
De donkere en wat zwaardere bieren laten we meestal nog een paar weken langer in het magazijn liggen om goed ‘af te ronden’ voordat deze in de verkoop gaan.

Jullie zijn ook een huur brouwerij toch?
Klopt! Wij bieden huur capaciteit aan, aan brouwerijen die wel hun eigen recept hebben maar niet hun eigen ketels. Wij bieden hen de mogelijkheid om dat hier bij ons te doen. We hebben een aantal vaste brouwerijen die dat doen.

Wat is het Proefdok?
Het Proefdok is ons proeflokaal! We hebben een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ook ons bier en hebben we banken staan, optredens erbij, er is uitzicht over het wad, ‘s avonds een ondergaande zon, het is echt een schitterende plek! En hier verkopen we onze bieren vanuit de 12 taps, maar ook op fles! Daarnaast verkopen we ook collabs en one-off’s. In het proeflokaal kunnen we goed monitoren of iets nieuws aanslaat bij de mensen.Als het bier bevalt gaan we het op grote schaal maken.

Jullie geven ook rondleidingen zie ik?
Jazeker, in het hoogseizoen geven we iedere dag een rondleiding rond 14:00. Daarbij wordt er dan iets verteld over onze brouwerij, over de manier waarop we brouwen en natuurlijk een stukje informatie over onze bieren zelf. Daarnaast krijgen ze twee biertjes die ze mogen proeven. Dat is echt heel leuk om te doen ook!

Wat voor bieren hebben jullie allemaal?
Wij hebben heel veel verschillende soorten bieren, wij hebben Weizen, Tripel, IPA, Blond, tarwebier, spelt blond en wat experimenten zoals de Russian Imperial Stout, dat is een wat zwaardere stout. Jullie hebben de Amber Ale (Captains Daughter) en de Pale Ale (Us Ale)!

Zou je eerst iets over de captains daughter kunnen vertellen?
Zeker weten! De Amber Ale, dankt zijn naam aan de kleur, een amber kleur. Onze vaste bieren, de vaste bemanning zeg maar, al die bieren hebben hun smaak te danken aan een bepaald ingrediënt. De Weizen dankt zijn smaak aan de gist, Us Ale dankt zijn smaak aan de hoppen, de Dokwerker haalt de smaak uit de mout en de Captains Daughter heeft het eigenlijk alle drie! Het is mooi om te zien dat je met die knoppen; mout, hop en gist zoveel smaken kunt creëren, dat is heel interessant om te doen! 

Waar komt de naam Captains Daughter vandaan?
Dat durf ik niet te zeggen, dat heeft de eigenaar bedacht! We zijn natuurlijk een haven brouwerij, dus we proberen alle namen wel rondom de maritime sfeer te maken.

Kun je ook iets vertellen over de Us Ale?
Zeker! Dat is een American Pale Ale, dus die dankt zijn smaken aan de Amerikaanse hoppen die wij erin gebruikt hebben, daar krijgt deze echt een fruitige smaak van. De hoppen gaan erin op verschillende momenten tijdens en na de kook, als je bijvoorbeeld een hop maar een paar minuten meekookt, haal je er wel de smaken eruit zonder om te zeten naar bitterheid. Daarnaast is de geur natuurlijk heel erg bepalend door de gebruikte hop variëteit!

Wanneer is het het juiste moment voor de Us Ale?
Deze trek je vooral open op een zonnige dag, het is een fris biertje! Wij bieden hem het hele jaar aan omdat we hem gewoon lekker vinden, maar ik drink hem graag in de zomer of lente.

Bekijk hier hun website: Het Brouwdok

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 6: Het verhaal van havenbrouwerij Het Brouwdok

Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier,…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

WEEK 7: Het verhaal van brouwerij Klinkert

Kees: “Het was zelfs zo dat wij maar 1 à 2 biertjes per klant konden…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen