Joyce: Op een gegeven moment kwam ik erachter dat  ik liever een ambachtelijk beroep wilde, daar zit zoveel meer in om je uit te kunnen leven. Het is fantastisch als je daar je beroep van kunt maken! 

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Hettinga uit Zwolle!

Vanwege de Covid-19 crisis hebben wij besloten deze maand niet langs de brouwers te gaan, maar de de interview telefonisch te houden. De verhalen kunnen daarom iets anders zijn dan je van ons gewend bent. 

Met wie hebben wij het genoegen? 

Ik ben Joyce Hettinga, sinds 2008 ben ik bierbrouwer. Hiervoor heb ik heel andere dingen gedaan bijvoorbeeld bij provincie Overijssel gewerkt, maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat  ik liever een ambachtelijk beroep wilde, daar zit zoveel meer in om je uit te kunnen leven. Het is fantastisch als je daar je beroep van kunt maken!

Hoe groot is de brouwerij? 

We werken met z’n tweeën! Onze capaciteit is 500 liter per keer, dat is ongeveer zo’n 10 hectoliter per jaar. Dit kunnen we leuk wegzetten, het gaat ook niet om een landelijk bereik maar om de lokale ambacht en het verhaal achter het bier. 

Hoe groot is jullie assortiment nu? 

Wij maken veel diverse bieren, er is een vast assortiment van vijf bieren, een Agnietenbier mooi vol bier maar wel blond, we hebben een heel mooi Zwols pils, dat mag geen pils heten maar goed haha! Die is wat voller in smaak, maar wel vijf procent alcohol. Ook hebben we een tripel, onze Hanze Dubbel, de Sassenporter en één keer per jaar hebben we de Zwolse bock! 

Waar is jullie bier te koop? 

Wij zoeken de verkooppunten met zorg uit, wij werken al jaren met goede slijterijen en delicatessenzaken samen, bijvoorbeeld een goede kaasboer die ook onze hop verbouwd. Wij willen echt weten wie onze afnemers zijn en dat wij ook een goede band met ze hebben. 

Zou u iets kunnen vertellen over de Hanze Tripel? 

We wilden een stevig bier maken, dit hebben we gedaan met goede kruiden, sinaasappelschil en koriander onder andere. Dit proef je niet terug, maar zorgt wel voor een fijne afdronk.

Wat is voor u persoonlijk het állerbeste bier ooit? 

Wij gaan vaak naar België, daar kun je in de kleine cafeetjes goed bier vinden! Bijvoorbeeld een ambachtelijk kloosterbier, daar kunnen we echt van genieten. Vooral die abdijbieren zijn erg goed!

Bekijk hier de website: Hettinga 

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 39: Het verhaal van brouwerij De Blauwe Knoop

Chris: ‘’Wij zijn met drie brouwers en wij zijn allemaal zoeten bierdrinkers. Dat is ook…
Flesvandeweek

WEEK 22: Het verhaal van de Allmouth van Pontus Brewing

Ab: ‘’Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vind. Elke dag…
Flesvandeweek

WEEK 13: Het verhaal van de Red Ronja

Annemieke: ‘’We zijn heel kleinschalig begonnen, maar wel direct als een echt bedrijf. Geen geklooi…