Steef: “Het is wel grappig, in de muziek hoor je vaak: we willen niet in een hokje geduwd worden. Terwijl wij denken: ga wel in dat hokje zitten want dan begrijp ik waar je mee bezig bent”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij Leeghwater:

Wie zijn jullie en waar zitten we?

Wij zijn Hans en Steef en we zitten bij Brouwerij Leeghwater, midden in De Rijp. Het land van Leeghwater, waar Jan Adriaenszoon Leeghwater het water wegpompte en land toverde. Daar hebben wij dan ook de naam van deze brouwerij aan ontleend. We bevinden ons in dit prachtige landschap, tussen Alkmaar en Amsterdam.

Hoe zijn jullie begonnen met brouwen?

Puur vanuit hobby! Drie pannetjes op het vuur, beetje mout erin gooien en dat deed niks. Oh, het moet ook geschroot worden en je moet roeren. Vanuit daar zijn we gaan bouwen en brouwen, wat uiteindelijk resulteert in een biertje. Dan moet je oppassen dat je niet geïnfecteerd wordt met het virus, want het eerste biertje vraagt om meer! 

We begonnen met een klein brouwketeltje, waar ik zelf aan ben gaan sleutelen. Je wilt toch altijd meer en altijd beter. Zo ga je groeien en dan de markt op om te verkopen. In 2017 hebben we de sprong gemaakt en ondanks dat afgelopen jaar eigenlijk ‘slecht jaar is’ , is het voor ons het jaar met de grootste groei. 

Inmiddels hebben we dan ook acht bieren in ons assortiment. Soms weten we precies hoe we een bier willen hebben en hoeven we geen proefbrouwsel te maken. Maar als we bijvoorbeeld iets met veel kruiden doen of echt gaan experimenteren, dan wil je van tevoren wel weten wat je doet. De eerste bieren die we hebben gemaakt, die hebben we soms wel tot 15 keer toe opnieuw gebrouwen. Zoals onze white IPA. 

We laten onze bieren nu brouwen in een externe brouwerij. Ondertussen zijn we bezig met de plannen voor een proeflokaal en brouwerij in het centrum van Alkmaar, om daar een echte beer experience aan te kunnen bieden.

Wat maakt jullie brouwerij uniek?

De eenvoud! Door de eenvoud van onze bieren en doordat we niet te veel willen experimenteren. We willen  bieren op de markt brengen die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. Het is wel grappig, in de muziek hoor je vaak: we willen niet in een hokje geduwd worden. Terwijl wij denken: ga wel in dat hokje zitten want dan begrijp ik waar je mee bezig bent. Dat geldt voor ons ook: toegankelijke bieren maken, die toch uitgesproken zijn in hun eenvoud. Wij willen pils maken uit de regio, voor de regio en daarbuiten. 

Vertel eens iets meer over jullie flesjes.

Op de achtergrond van de etiketten zie je telkens een ander stukje van de polder hier uit de buurt. We hebben een grote plaat van de polder en elk etiket krijgt zijn eigen puzzelstukje daarvan. Daarnaast kiezen we ervoor om te werken met kleuren en de rest van het etiket vrijwel hetzelfde te houden,. Uiteindelijk is de kleur wat de consument onthoudt en daarmee creëren we herkenbaarheid voor onze Leeghwater bieren. Onze namen zijn altijd afgeleid van iets dat te maken heeft met of in connectie staat met Leeghwater.

Wat voor een bier is de Poldervos?

De Poldervos is een winterbier waarbij je echt moet denken aan warme chocolademelk, koek en zopie, oliebollen en appeltaart. Mijn oma gooide vroeger stroh rum door de oliebollen en zo zijn we op dit idee gekomen. Een echt lekker winterbier met de kenmerkende smaak van winter. 

Op welk moment drink je de Poldervos?

Lekker bij een apfelstrudel tijdens een avond waarop het buiten nat en guur is. Een moment dat je lekker wilt ontspannen en relaxen. Doordat het een uitgesproken bier is met gelaagde smaken, is het ook erg lekker bij wild. 

Wat is het allerbeste biertje ooit?

Dupont! Bons vœux vind ik van hun echt een heel mooi toegankelijk, vol bier. Dit is een bier waarin echt alles klopt. Fantastisch bier!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Leeghwater

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 19: Het verhaal van Brouwerij de Brouwkamer

Jiek: ‘’Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback’’…
Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…
Flesvandeweek

WEEK 50: Het verhaal van Bierbrouwerij Dampegheest

Perry: ‘’Ik durf nooit te zeggen dat we al een professionele brouwerij zijn, maar ik…