Louis: ‘’De smaken van Amerikaanse hopsoorten zijn heel aantrekkelijk, maar er zijn mensen die een American Pale Ale te bitter vinden. Voor die mensen wilde ik ook iets maken, dus dat is de Celeste geworden’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Louis Loyal:

Kunt u zichzelf voorstellen?
Ik ben Rien, bierbrouwer van Louis Loyal Speciaalbier. Louis Loyal is mijn eigen biermerk en ik run het als eenmansbedrijf, ik ben gevestigd in Amersfoort. De afzetmarkt van mijn bieren is ook vooral Amersfoort en omstreken.

Hoelang bestaat Louis Loyal?
Het bedrijf bestaat nu 5,5 jaar. Ik ben zelf al 12 jaar bezig met bierbrouwen, eerst als hobby. In de tijd voordat ik ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel heb ik eigenlijk ook de meeste van mijn recepten ontwikkeld. Per jaar brouw ik ongeveer 6000 liter.

Hoe bent u begonnen met bier brouwen?
Ik heb drie zoons en die gaven mij ooit op mijn verjaardag een mini brouwerijtje. ‘’Ja pap, je houdt enorm van bier en wilt overal waar je bent de bieren proeven. Ga het nou zelf maar een keer maken.’’ Dus zo begon ik in de keuken met dat pakket en dat vond ik zo leuk dat ik direct daarna verder ben gegaan met een ander pakket, waarbij je al iets meer zelf kon kiezen qua ingrediënten. Later ben ik alle spullen die je nodig hebt voor brouwen gaan kopen om het hele proces thuis te kunnen doen.

Vervolgens neem je eens een bier mee naar vrienden of schenk je het op verjaardagen en dan hoor je steeds vaker: ‘’hier moet je meer mee doen.’’  Toen ik zeven jaar geleden door de crisis mijn baan kwijtraakte, was dat een mooi moment om daarmee te beginnen.  

In het begin heb je natuurlijk nog niks, dus heb ik vrienden en kennissen gevraagd om te investeren in de eerste brouw. In ruil voor de investering kregen zij dan een doos van de eerste brouw, een flesje en twee leuke glazen. Zo heb ik de twee brouw ook aangepakt en daarnaast hield ik bieren over voor de verkoop. Daarvan heb ik de derde brouw kunnen financieren en zo is het balletje gaan rollen. 

Waar brouwt u uw bieren?
Ik brouw mijn bieren voornamelijk bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Naast dat het water daar vrijwel hetzelfde is als in Amersfoort, wat belangrijk is voor de consistentie van het recept, mag ik daar zelf brouwen. Ik huur de apparatuur en kan zelf de bieren maken. 

In het pakket zit de Celeste, kunt u daar wat meer over vertellen?
De Celeste is ontstaan vanuit mijn American Pale Ale. Ik kreeg over de American Pale Ale van de ene helft te horen dat deze heel lekker was en van de andere helft van de mensen dat ze ‘m niet lekker vonden. Daar ben ik over na gaan denken en tot de conclusie gekomen dat het komt door de bittere smaken. De smaken van Amerikaanse hopsoorten zijn heel aantrekkelijk, maar er zijn mensen die dat gewoon niet lekker vinden. Voor die mensen wilde ik ook iets maken, dus dat is de Celeste geworden.

De Celeste is een mono hop bier, dus er zit alleen citra in. In het begin van het kookproces voeg ik maar heel weinig hiervan toe, het meeste zit in de laatste drie minuten. Dit zorgt ervoor dat je niet die diepe bitterheid krijgt en is het echt een lekker biertje voor de zomer. Daarnaast past het goed bij Aziatisch eten. 

Hoe is de naam ontstaan van het bier?
Het bier past qua stijl niet direct in een bepaald hokje, dus leek het ons leuk ook een naam te kiezen die niet direct iets over het bier zegt. Mijn vrouw vond het bier wel wat hemels hebben, dus zo kwamen we op Celeste.

Welk bier zou u nog graag willen brouwen?
Ik heb al meermaals met de gedachte gespeeld om een Bière De Garde te brouwen, maar dat is er nog niet van gekomen. Bière De Garde is een Frans bier dat wordt gebrouwen in Picardië en het betekent bewaarbier. Het bier wordt gebrouwen in januari voor de arbeiders die in de zomer op het land werken, dus het is een wat langer gerijpt bier. 

Wat is het beste bier dat u ooit gedronken heeft?
Dat is echt zo’n moeilijke vraag en ook afhankelijk van de omstandigheden. Een bier waar ik altijd wel heel veel bewondering voor gehad is de Oude Geuze, die drink ik heel graag. Westmalle tripel vind ik ook nog steeds een van de beste bieren, dat was het eerste speciaalbier dat ik heb gedronken. 

Bekijk hier hun website: Louis Loyal

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 40: Het verhaal van brouwerij Pauw

Harry: ‘’Waar mijn bieren lekker bij smaken? Haha, vooral bij zout en chips!’’ Centraal in…
Flesvandeweek

WEEK 9: Het verhaal van brouwerij De Koperen Kat

Rolf over Delft: "Het was dé grootste bier brouw stad van Nederland, op een gegeven…
Flesvandeweek

WEEK 35: Het verhaal van brouwerij de Hobbel

Michiel over de naam De Hobbel: “Op een gegeven moment gingen we veel hardlopen. Dat…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen