Luuk: “Als er weinig alcohol in zit, is het makkelijker om smaken te herkennen, dus je moet heel secuur te werk gaan, het is al snel te veel. Daar een balans in vinden is prachtig!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met brouwerij Low Five Brewing.

Met wie hebben wij het genoegen? 
Frank: Mijn naam is Frank de winkel, ik kom uit Amersfoort daarna verhuist naar Delft voor mijn studie destijds.  Samen met Luuk heb ik een prachtige hobby, we gingen vroeger altijd al samen stappen en dan in de late uurtjes nog even doorzakken. Dus die hobby van het bier drinken is er altijd wel geweest. Vanuit daar hebben we toen een keer de keuze gemaakt om bier te gaan brouwen. Van het thuisbrouwen is het al snel naar commercieel brouwen gegaan. Ik heb een technische- en Luuk een marketingachtergrond, dus heb je al snel de ambitie om daar wat mee te doen, dus dat hebben we gedaan! 

Luuk, jij bent de ontwerper? 
Luuk: Ja deels, ik maak bijvoorbeeld het format van de labels maar we huren wel mensen in die het artwork maken. De Gold Pinky heb ik wél zelf gemaakt! 

Wat een strakke site inderdaad, valt direct op! 
Luuk: Thanks! Deze site is nog geen week live. 

Hoe zijn jullie alles te weten gekomen over brouwen?
Luuk: Dat is wel grappig, we zijn echt begonnen met een HEMA-brouwpakket. Dat hebben we ‘s middags gehaald en ‘s avonds gebrouwen en daar zijn we eigenlijk nooit meer mee gestopt. Sinds we aan het brouwen zijn geslagen zijn we ook zelf meer bierliefhebbers geworden. Een jaar of vijf geleden zijn we begonnen! 

Frank: We zijn toen massaal bierbrouw boeken gaan inkopen, dat weet ik ook nog wel. Er staat bij Luuk een mooie kast vol literatuur. 

Waar komt de naam vandaan?
Luuk: Low Five is een beetje een dubbele naam, we willen als brouwerij ons focussen op bieren met een maximaal alcoholpercentage van 5%, dus we zijn ‘low five’. Daarnaast deden we altijd met onze vriendengroep low fives in plaats van high fives dus het was al wel iets wat wij zeiden tegen elkaar. Dus een combinatie van twee dingen die zo bij elkaar kwamen! 

Frank: Als je een beetje de beer geeks kant induikt kom je steeds de zwaardere en zwaardere bieren tegen. We hebben al genoeg avondjes gehad dat we soms wel aan de 18% imperial stout zaten. De ochtend daarna is altijd afzien. Het is daarom ook juist wel leuk om te focussen op speciaalbier waar je wél een avondje van kan door drinken en je de volgende ochtend je nog oké voelt.  

Het maakt het ook uniek toch? 
Luuk: Nee, nee! Er zijn heel veel brouwerijen die een session IPA of andere bieren hebben die daar aan voldoen. Wij vinden het wel leuk om ons daarin te specialiseren, met als doel; Hoe krijg je nou zo veel mogelijk smaak in een bier wat weinig alcohol heeft. Als er weinig alcohol in zit, is het makkelijker om smaken te herkennen, dus je moet heel secuur te werk gaan, het is al snel te veel. Daar een balans in vinden is prachtig!

Wat is jullie brouwcapaciteit?
Frank: We zijn huur brouwers, we brouwen minimaal 500 liter per batch. De Gold Pinky doen we wel groter, deze was in een batch van 2000 liter. 

Is er de droom om ooit zelf ketels te hebben?
Luuk: Ja het smaakt wel naar meer, letterlijk.

Frank: Ja op het moment dat dat enigszins reëel wordt, als de afzet groot genoeg is, dan kunnen we erover denken.

Luuk: Zoals we het nu doen vinden we ook leuk, we zetten ons nu in de markt. Het is even wachten op de reacties. De eerste reacties zijn in ieder geval al goed! Het is echt iets waar we zelf ook in geloven! 

Waar zijn jullie allemaal verkrijgbaar?
Luuk: We verkopen nu zo’n 95% via winkels, dat komt natuurlijk ook omdat we gestart zijn in de periode dat de horeca niet open was. Eigenlijk zijn we nu nog zo gek om het hele land door te rijden om het af te leveren! We staan van Hengelo tot Limburg! We doen nu nog alles zelf en ik denk dat dat als startende brouwerij ook goed is, om juist zelf in contact te komen met de slijterijen, wat ook vaak zelfstandigen zijn. Dat je even contact hebt, dat vergroot alleen maar de kans dat ze later meer bestellen. 

Hoe komt bij jullie de smaak van het bier tot stand?
Luuk: Om te beginnen willen we graag een bier brouwen wat we zelf lekker vinden. Dat zijn over het algemeen wel wat meer uitgesproken bieren, waar veel smaak aan zit. 

Frank: Waar wij erg fan van zijn is de IPA. Dus wij zijn wel altijd van de bieren met veel hop. We kiezen vaak een stijl die we leuk vinden, dat kan van alles en nog wat zijn. Daar maken we dan onze eigen recepten van. Wel snoepen wij vaak die hop dus iets omhoog! Dat is ook wat de Gold Pinky onderscheid, iets meer dat hop-karakter dan bij andere bieren. 

Het volgende bier van jullie wordt in blik uitgebracht, waarom dat?
Frank: Deels heeft dat te maken met de brouwerij waar wij laten huur brouwen en omdat het bier een IPA wordt, die aroma’s vervliegen minder snel in blik dan op fles. De brouwerij waar wij laten brouwen is gespecialiseerd in hoppige bieren, zij maken daarom alles op blik. 

Blik is de toekomst? 
Frank: Wij zijn wel fan! 

Luuk: Voor sommige bieren. Sommige bierstijlen horen ook op fles! 

Frank: Bieren die je jaren laat staan hoeven niet in een blik voor mij.

De Gold Pinky, het bier in ons pakket, kun je daar wat over vertellen?
Luuk: Deze is 5% is alcohol, dat is voor ons een zware jongen, dat is de max wat wij hebben. Het is een Golden Ale, met aroma’s van tropisch fruit. Daarnaast heeft het bier een kruidige nasmaak heeft wat hem wat zwaarder laat lijken dan dat die in werkelijkheid is. 

Waar komt de naam vandaan?
Frank: Dat start toch wel een beetje bij de onze merknaam, het is het eerste bier wat we onder Low Five hebben uitgebracht. Het logo is een handje naar beneden, dan ga je zoeken wat er bij matcht. Dit bier is een Golden Ale, in combinatie met het handje kwamen we uit op Goldfinger, Pinky, dus Gold Pinky was een mooie match. 

Luuk: Het is geen hele diepe betekenis, gewoon een lekker lopende naam! 

Wanneer is voor jullie het moment dat het bier écht klaar is?
Luuk: Wij brouwen het zelf eerst op 20 liter, kleine schaal. Soms is dat direct raak, doen we nog wat kleine aanpassingen en is het klaar. 

Frank: Het is geen tientallen keren, vaak twee à drie keer. 

Wat gaat de toekomst bieden?
Luuk: Ik zou het mooi vinden als wij in de toekomst geassocieerd worden met alcoholarm bier. Dat als iemand ergens een biertje wil bestellen met weinig alcohol dat je dan weet; dan moet je er eentje van Low Five hebben! 

Hoe kijken jullie naar alcoholvrij bier?
Frank: Daar is ook een markt voor! Dat is niet onze markt. Er is veel technologie voor nodig om dat te doen, grote brouwers hebben daar de mogelijkheden voor. Daar zitten echt pareltjes tussen! 

Luuk: Ik kan me wel voorstellen dat wij ooit een alcoholvrij bier op de markt brengen, maar het is niet onze core-business. 

Bekijk hier hun website: Low Five Brewing

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 40: Het verhaal van Brouwerij Westerwolde

Harm: ‘Uiteindelijk heb ik het meel-hok omgebouwd tot echte mancave voor bierbrouwen’ Centraal in onze…
Flesvandeweek

WEEK 33: Het verhaal van de Gouden Bocht

Kristian over de Gouden Bocht: “het is een bier van 9%, het is een beetje…
Flesvandeweek

WEEK 9: Het verhaal van brouwerij De Koperen Kat

Rolf over Delft: "Het was dé grootste bier brouw stad van Nederland, op een gegeven…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen