Jos over het Midwinter Hoornbier: “Iedereen vond hem lekker, dus dit was een van de eerste bieren die we ook commercieel zijn gaan maken”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Artemis!

Vanwege de Covid-19 crisis hebben wij besloten deze maand niet langs de brouwers te gaan, maar de de interview telefonisch te houden. De verhalen kunnen daarom iets anders zijn dan je van ons gewend bent. 

Kunt u zichzelf voorstellen? 

Ik ben Jos Verlaak, ik ben sinds het begin betrokken bij de oprichting en het operationele stuk van de Vechtdal brouwerij. Stefan Maats is de bedrijfsleider, ik ben officieel de brouwer, de recepten komen van mij af, ik ben al dertig jaar amateur bierbrouwer. In al die jaren heb ik best wel veel recepten ontwikkeld en een aantal daarvan hebben we nu commercieel gemaakt, waaronder het Midwinter Hoorn bier.

Wanneer is de brouwerij opgestart? 

We zijn een stichting zonder winstoogmerk! In 2013 kwamen Stefan en ik elkaar voor het eerst tegen toen we een biertje aan het brouwen waren bij mij in de garage en toen kwamen we op het idee om samen een zorgbrouwerij op te richten in Dalfsen. Uiteindelijk is dat gelukt, met medewerking van verschillende fondsen en de gemeente. Op de huidige locatie brouwen we sinds oktober 2016, dus alweer bijna vier jaar! 

Dus het is niet alleen een brouwerij? 

Het doel van de stichting is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een mooie veilige arbeidsplek te geven en dat doen we dan door het brouwen van goed bier! Dat laatste vinden we belangrijk, omdat mensen het altijd wel leuk vinden om een goed doel te steunen, maar als het bier niet lekker is dan kopen ze het maar één keer. 

Hoeveel bieren hebben jullie op dit moment?

Het aantal bieren wat wij in ons assortiment hebben, is als ik het goed heb twaalf! Er zitten een aantal seizoensbieren tussen zoals het Midwinter Hoorn bier dat jullie nu hebben. We hebben sinds kort een Weizen IPA, dat was eerst ons voorjaar bier, maar die hebben we nu permanent beschikbaar. Ook hebben we nu voor het eerst een bockbier beschikbaar. 

Onze brouw capaciteit zit ongeveer op zo’n 600 hectoliter per jaar. Daarnaast brouwen we ook voor derde, voor huurders. 

Dus jullie zijn ook een huur brouwerij? 

Ja, dat doen we ook redelijk veel, maar ons eigen bier is wel het meeste.

Kunt u iets meer vertellen over het Midwinter Hoornbier? 

Jazeker, het is een quadrupel, ik heb deze jaren terug ontworpen als een Rochefort-achtig bier. Zoiets helemaal namaken lukt toch nooit, dus op een gegeven moment zeiden we; “dit is fantastisch mooi bier, we houden het zo”. Iedereen vond hem lekker, dus dit was een van de eerste bieren die we commercieel zijn gaan maken. 

Het is met 9% procent alcohol, donker bier uiteraard, en iets zoetig, beetje bitter met een hele mooie prettige afdronk. Wat dat betreft denk ik een heel geslaagd bier! 

Het is toen ik in 2017 meedeed aan een wedstrijd van de Stentor, verkozen als beste streekbier van de regio waar de Stentor te verkrijgen is en dat is best wel groot! 

Zou u iets kunnen vertellen over het etiket? 

Ja, wat je hier ziet is een persoon die op een Midwinter Hoorn aan het blazen is. Dit is een foto van een van de Midwinter Hoorn blazers uit Dalfsen, dus ook een hele lokale foto. Deze foto is gemaakt door Annemarie van der Kolk, de getekende etiketten zijn gemaakt door Heleen Goudbeek, dat mag ook zeker wel vermeld worden! 

Wanneer is het een juist moment voor dit bier? 

Het is geen dorstlesser, je moet er wel even van kunnen genieten! 

Wat is voor u persoonlijk het állerbeste bier ooit? 

Haha, poh. Dat weet ik niet, er zijn zo ontzettend veel mooie bieren, dat is heel moeilijk om er een te kiezen. Een aantal van mijn favoriete bieren is de Westmalle, met name de Tripel vind ik ontzettend mooi bier. Ik heb een tijd in Amerika gewoond en daar hebben ze prachtige IPA’s, de namen ken ik niet direct, het zijn voornamelijk heel lokale bieren. Dat zijn wel mijn favorieten ja! Het hangt een beetje af van in welke stemming ik zit, wat voor weer het is, welke bieren op dat moment het meest favoriet zijn. 

Bekijk hier de website: Ambachtelijke Vechtdal brouwerij

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van brouwerij Waallicht (bonus)

Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan…
Flesvandeweek

WEEK 30: Het verhaal van Jovius

Vincent over bier brouwen: “Toen hebben we gekozen voor de naam Jovius. Dat is de…
Flesvandeweek

WEEK 19: Het verhaal van Brouwerij de Brouwkamer

Jiek: ‘’Wat vooral leuk is aan deze competities is dat je rapporten krijgt met feedback’’…