Johan: “Dit jaar ben ik 50 geworden en ik heb 33 jaar geleden mijn eerste bier gebrouwen. Dus ik ben eigenlijk wel een van de pioniers”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week verteld Johan het verhaal achter brouwerij Noarder Dragten.

Met wie hebben wij het genoegen?
Ik ben Johan de Jong, ik ben de oprichter en eigenaar van bierbrouwerij Noarder Dragten. 

Hoe bent u begonnen met brouwen?
Dit jaar ben ik 50 geworden en ik heb 33 jaar geleden mijn eerste bier gebrouwen. Dus ik ben wel een van de pioniers. Tussendoor heb ik even stilgezet, maar in 2012 ben ik weer begonnen met bier brouwen, puur als hobby zijnde en dat is in 2015 commercieel geworden en in 2017 ben ik er voltijd ingegaan. Het idee is ontstaan uit pure hobby en passie.

Hoe kwam u zo vroeg al, toen het nog niet welbekend was, op het idee om bier te gaan brouwen?
Het was dus in 1987, toen ik 17 was, dat ik wel wat verhalen hoorde over speciaalbier. Toen was er nog aanzienlijk minder en was het moeilijk te verkrijgen. Er was toen een special brouwerij uit België, die bier produceerde die je in champagneflessen moest stoppen, daar kwam dan een kalkstreep op en daar werd de naam van het bier in gekrast. Toen was het voor mij de uitdaging om dat bier te zoeken en in de zoektocht naar dat bier ben ik zoveel mooie brouwerijen en soorten bier ontdekt. Dat heeft mijn interesse gewekt om er ook iets mee te gaan doen. 

Wat een verhaal! Hoe groot is de brouwerij nu?
Ik ben in mijn eentje begonnen als brouwer, er hebben natuurlijk wel een groep vrienden geholpen. Toen het bedrijf commercieel werd is er een vaste compagnon bij gekomen. 

Wat is nu jullie brouwcapaciteit?
We zijn redelijk klein, dat heeft heel veel voordelen! Één batch brouwen wij op drie hectoliter, we kunnen op een gemiddelde werkdag twee batches draaien. Wij kunnen een brouwsel van 300 of 600 liter aanbieden aan huur brouwers, waar we ook heel veel van hebben. Het voordeel van deze grootte is dat wij voor bijvoorbeeld de horeca snel een eigen bier kunnen produceren in normale hoeveelheden. Drie hectoliter is zo’n 900 flesjes. Omdat we deze mooie groote hebben, brouwen wij ook wel proefbatches voor ander brouwerijen, of soms wat specials die in kleine hoeveelheid nodig zijn. 

Wat voor installatie hebben jullie staan?
We hebben een eigen installatie staan, in 2007 uit Oostenrijk gekomen. We hebben drie nieuwe CCT tanks van 1200 liter en zes lagertanks van elk duizend liter.

Het logo, daar zit een aapje in. Wat is daar het verhaal achter?
Heb je wel een apen met beren op de weg gezien? (red. apen en beren op de weg zien is een uitspraak die betekend; problemen of bezwaren zien). Dat is een Nederlandse uitspraak. Jaren geleden bedacht ik voor de distributie van de bieren de naam; apen en bieren. Die naam heeft inmiddels vorm gekregen door een bieren speciaalzaak in het centrum van Drachten. Onze brouwerij zit naast deze drankzaak inclusief een proeflokaal. De enige link is nu dus nog eigenlijk dat wij naast ‘Apen & bieren’ zitten. Vandaar dat de aap even terugkomt in ons logo. 

En Noarder?
Voor de tweede wereldoorlog bestond Drachten uit twee delen, Noarder Drachten en Zuider Drachten. Toen waren het ook echt twee kleine dorpjes. Pas in de jaren 50 a 60 toen Philips in Drachten kwam is het groter geworden en ontwikkeld. Het is nu het grootste dorp zonder een treinverbinding in Nederland! Ik ben aan de noordzijde geboren en de brouwerij zit aan de noordzijde, dus dat is de achterliggende gedachte! 

In het pakket zit de Quadraap, zie ik daar weer een link met die aap?
Ja, wij hebben ervoor gekozen om alle recepten en alle bieren qua namen te veranderen omdat wij op de oude locatie met hervergisting in fles werkte. Omdat wij nu het bier satureren in de klaringstage, daardoor krijg je technisch een ander bier, daarom hebben we alles omgegooid waaronder het logo en de namen. 

We hebben toen gekozen om alle namen te linken met apen. Dat kan dus het woord aap zijn, een apensoort of een verbastering van het woord. Dus bijvoorbeeld een horen zien en zwijgen kan best een keer voorbij komen! 

Hoe zou je dit bier omschrijven?
Het is te omschrijven als een quadrupel met een iets bittere drogere afdronk. Omdat die droge afdronk door de donkere mout komt krijg je die koffietonen erin. Het rokerige heeft niks te maken met rookmout maar met de bitterheid van de suikers. 

Wanneer is een bier af?
Dat is heel uiteenlopend, dat kan de eerste indruk zijn, maar dat kan ook zes brouwsels verder zijn. Als het echt goed is, ben je er meestal snel van onder de indruk. 

Maken jullie ook specials?
Ja! Wij maken barrel aged specials, de Quadraap die jullie nu hebben staat hier ook in een houten vat heeft PX cherry ingezeten en een zestal maanden een Holland blended Whiskey ingezet. Die wil ik eigenlijk eind dit jaar op de markt brengen! 

Dus als mensen een barrel aged versie van dit bier willen kunnen ze die bij jullie krijgen?
Ja, die komt ergens in september / oktober uit zoals het nu lijkt.

Bekijk hier hun website: Noarder Dragten en hun webshop Apen & bieren

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 29: Trots van kampen

Patrick over bier brouwen: “Wij doen gewoon ons eigen ding en dat is onze IPA…
Flesvandeweek

WEEK 40: Het verhaal van brouwerij Pauw

Harry: ‘’Waar mijn bieren lekker bij smaken? Haha, vooral bij zout en chips!’’ Centraal in…
Flesvandeweek

WEEK 28: Bohemean – Zwolle

Roland over bier brouwen: “Het vrolijke van brouwen is, het is een onwijs wetenschappelijk verhaal…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen