Perry: “Ik luister alleen nog maar podcasts over bierbrouwen, waar enorm veel in wordt verteld. Daar pik je veel van op”.

In het vorige artikel over brouwerij Dampegheest vertelde Perry over het ontstaan van de brouwerij, heb je dat gemist? Lees het artikel hier.

We zijn benieuwd, hoe heb je dit allemaal geleerd?

Eigenlijk allemaal autodidact. Ik luister alleen nog maar podcasts over bierbrouwen, waar enorm veel in wordt verteld. Daar pik je veel van op. De podcast van de Masterbrewers uit Amerika is wel echt de beste om naar te luisteren.

Daarnaast lees en leer ik ook veel uit boeken! Je moet niet van één iemand uitgaan, maar als meerdere mensen iets zeggen kan je daar wel mee gaan testen. Je moet altijd in de praktijk uitvinden of het ook werkt voor jouw bier. Iedere brouwerij is anders en daarom is meten ook zo ontzettend belangrijk.  Dat als je iets toepast, je ook direct ziet of dat ook beter werkt voor jouw type bier. Ik ben daarom ook met een proefpanel begonnen nu. We proeven echt de verschillen en kijken of bepaalde veranderingen een vooruitgang zijn of niet. Zo proberen we de kwaliteit constant te verbeteren.

Kan je ons iets vertellen over de Oikenbok?

De Oikenbok is denk ik ons meest complexe recept. Er gaan zeven verschillende soorten mout in en vier verschillende soorten hop. Daarnaast lagert het bier op houtsnippers van eikenhout. Dat hangen we met een zak in de lagertank om de smaak van het Franse eikenhout aan het bier mee te geven. De uitkomst is een gelaagd bier, maar wel met een laag alcoholpercentage van 6,5%. Alles bij elkaar zorgt dit voor een mooi en doordrinkbaar bokbier.

Wat is het perfecte moment voor de Oikenbok?

Na en lekkere koude natte herfstdag, als je buiten bent geweest en dan lekker naar binnen voor een goed bokbiertje.

Wat vind je het lekkerste biertje ooit gedronken?

Dat vroeg iemand mij van de week ook al en dan ga ik toch voor ons eigen bier. Ik kies voor ons winterbier, de Winterwit. Maar ik moet zeggen dat de Oikenbok ook wel een van mijn favorieten is. Maar het hangt ook af van het moment, ik kan eigenlijk van alle bieren wel genieten.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Dampeghegeest

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

  Lees ook:

  Flesvandeweek

  WEEK 35: Het verhaal van brouwerij de Hobbel

  Michiel over de naam De Hobbel: “Op een gegeven moment gingen we veel hardlopen. Dat…
  Flesvandeweek

  WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

  Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…
  Flesvandeweek

  WEEK 29: Trots van kampen

  Patrick over bier brouwen: “Wij doen gewoon ons eigen ding en dat is onze IPA…