Annemieke: ‘’We zijn heel kleinschalig begonnen, maar wel direct als een echt bedrijf. Geen geklooi met potten en pannen in de keuken‘’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we met Annemieke van brouwerij Sint Crispijn

Kan je jezelf voorstellen?
Ik ben Annemieke Legerstee en ik ben mede eigenaar van brouwerij Sint Crispijn in Waalwijk. Ik run deze brouwerij sinds 2013 samen met mijn man Gillian. We zijn heel kleinschalig begonnen vanuit onze schuur, maar wel direct als een echt bedrijf. Geen geklooi met potten en pannen in de keuken. We hebben oude kookketels gekocht van een verzorgingstehuis en daarmee een installatie gemaakt, daarmee konden we 100 liter brouwen. Tegelijkertijd, zodra een bier was ontwikkeld, lieten we er direct 750 liter van brouwen door een groot brouwer in Kaatsheuvel. 

Hoe is de naam Sint Crispijn ontstaan?
Voordat wij begonnen met brouwen, kregen wij vanuit een lijmmaker de vraag of we een bier wilden brouwen als relatiegeschenk voor onder andere schoenmakers. Waalwijk en omgeving staat bekend om de leerlooiers, schoenmakers en orthopedisten. Het idee was dat het bier Schoenlappersbier zou gaan heten en zo hebben we bedacht onze bieren in die lijn voort te zetten. We zijn hier meer over gaan opzoeken en kwamen erachter dat Sint Crispijn de beschermheilige was van deze ambachten en laat het nou net wezen dat wij in de Sint Crispijnstraat woonden. Dus de keus voor de naam van onze brouwerij was daarmee snel gemaakt. 

Waar zit jullie brouwerij?
Sinds 2018 zijn wij gevestigd in een oud graanpakhuis in Waalwijk. We hebben een 500 liter brouwerij en brouwen 1000 liter per week. Tevens hebben wij hier ons brouwcafé. Een kleurrijk café, waar de industriële en huiselijk sfeer elkaar aanvullen. 

Hoe is de rolverdeling in het bedrijf?
Gillian, mijn man, is degene die het brouwen echt heel erg leuk vindt en hij bedenkt de bieren. Ik vind het leuk om met de mensen bezig te zijn en doe ook een stukje verkoop. 

Hoeveel bieren hebben jullie?
Dat verschilt per seizoen. We hebben nu twaalf bieren op fles, maar straks komen er vier bij. We hebben 24 recepturen van bieren die we wel eens gebrouwen hebben. 

Hoe komen jullie tot een nieuw bier?
Dat verzint mijn man gewoon! Wij gaan niet proberen, wij brouwen direct.

Hoe is het logo van Sint Crispijn ontstaan?
Sint Crispijn waren eigen twee broers: Sint Crispinus en Sint Crispianus. Toen wij begonnen met deze brouwerij hebben wij via Facebook een winactie opgezet en gevraagd wie ons logo wilde ontwerpen. Daar zijn twee winnaars uitgekomen en daarvan zijn de logo’s samengevoegd met dit als eindresultaat! 

In het pakket zit de Red Ronja! Hoe is dit bier tot stand gekomen?
De Red Ronja is een Imperial Red Ale met bloedsinaasappel en een alcoholpercentage van 8,5%. de bitters komen uit zowel de gebrande mouten, de bitterhop, als de gebruikte bloedsinaasappel. Door het hogere alcohol percentage krijgt het een intense smaak. Daarnaast heeft het wel de zachtheid van de karamel, afkomstig van de donkere mouten. Het bier heeft een hele mooie, warme amberkleur. Dit bier hebben we, samen met de Russian Imperial Stout, ontwikkeld voor onze dochters. De Red Ronja staat voor het explosieve karakter van onze ene dochter en het andere bier staat voor het degelijkere karakter van onze andere dochter. 

Dus iedereen in de omgeving kent jullie dochters?
Het samen runnen van een bedrijf en het hebben van twee dochters is niet altijd makkelijk, ook voor onze dochters niet. Wij vinden dat ze daarvoor af en toe best even wat credits mogen verdienen, dus vandaar deze bieren! Iedereen in de omgeving weet daarmee wel direct wie onze dochters zijn, maar dat is alleen maar heel leuk. 

Wat is het lekkerste bier dat je ooit hebt gedronken?
Ik vond de Tripel Karmeliet altijd heel lekker. Dat heb ik alleen een beetje voor mijzelf verprutst door er eens teveel van te drinken. Mijn man vindt de Westmalle Tripel heel goed. Maar we zijn ook fan van Brouwerij Kees en Brouwerij Nevel Wild Ales. Die brouwen allebei hele leuke en lekkere bieren.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Sint Crispijn

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 5: Het verhaal van brouwerij Noarder Dragten

Johan: “Dit jaar ben ik 50 geworden en ik heb 33 jaar geleden mijn eerste…
Flesvandeweek

WEEK 21: Het verhaal van Brouwerij Swarte Os

Paul: ‘’De 6, 8 en 10 is eigenlijk niks meer en niks minder dan het…
Flesvandeweek

WEEK 15: Het verhaal van de Blotskòps

Rob: ‘’Als je voor het eerst Blotskòps naar buiten kunt, dan trek je ‘m open!’’…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen