Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die bier drinkt’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Brouwerij Rigters over hun ‘Lust’ bier!

Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Ja, ik ben Michiel Rupert. Ik ben eigenlijk nog maar vier weken werkzaam bij brouwerij Rigters, maar wel al veel langer betrokken bij de brouwerij. Een vriend van mij werkt hier en de eigenaar, Maarten, ken ik ook al jaren. Ik heb een switch gemaakt en nu ben ik hier begonnen. Ik brouw al zeven jaar hobbymatig thuis en het proces is eigenlijk hetzelfde, maar hier gebeurt het op grotere schaal en heb je dus ook meer personeel nodig. Ik vind het leuk dat ik nu van mijn hobby mijn werk kan maken.

En kun je ook iets over de brouwerij vertellen?
De brouwerij is dus hier gevestigd op de Hoge S, in een oude kaasmakerij. We brouwen hier door middel van een HERMS installatie. Dat is wel uniek, want dat gebeurt nergens anders. De mout wordt niet direct verwarmd. Het wordt gepompt door een heetwatertank. Hierdoor krijg je in ieder geval geen aanbranding. Eigenlijk is het principe gewoon anders.

En dat wordt nergens anders in Nederland gedaan?
Eigenlijk wordt dat vooral gedaan op hobbymatige schaal. Maarten heeft de installatie die hij thuis had hier op grote schaal nagebouwd. Volgens mij vond hij dat gewoon mooi om dat te kopiëren. Het is uniek. Het wordt nergens anders gedaan. We hebben wel een hele hoge efficiëntie en we halen een erg hoog rendement. Dus dat is mooi.

Is het in het eindproduct ook merkbaar voor de klant of is alleen merkbaar in het proces?
Ik denk alleen in het proces. Stel je hebt een brander onder je maisketel en je doet dat te hard, dan kan het in je maisketel al gaan karameliseren of te heet worden. Nu wordt het indirect verwarmd, dus het zou beter kunnen zijn voor het bier, maar of je het echt merkt in het eindproduct? Dat denk ik niet, nee.

En hoe lang bestaat deze brouwerij al?
De brouwerij zit hier vanaf augustus zes jaar.

En daarvóór was het vooral hobbybrouwen?
Ja, Maarten die brouwde al jaren hobbymatig en uiteindelijk heeft hij hier een leuke plek kunnen krijgen. Een ideale ruimte om een brouwerij in te starten. Dus augustus dit jaar wordt het zes jaar dat de brouwerij hier zit. Het gaat hard!

En hebben jullie veel verkoop die in de horeca opgaat?
De horeca begint weer te draaien inderdaad en dat merken we ook wel. Deze week hebben we ook echt een bijzonder drukke week gehad met de productie. Vierduizend liter gebrouwen. Er is dus vierduizend liter overgepompt, vierduizend liter gebrouwen én vierduizend liter op fusten en op flessen gegaan deze week. Dus dat is aanpoten geweest, want dat is niet de standaard. Gemiddeld brouwen we twee keer in de week en maken we batches van tussen de duizend en dertienhonderd liter.

Dan heb je een behoorlijke jaarcapaciteit.
Ehm, ja de jaarcapaciteit ligt geloof ik tegen de zestig of zeventig hectoliter aan.

En is de afzet voornamelijk hier in de regio?
Er is natuurlijk een online-verkoop van bierboxen, maar ook bij slijterijen, in de horeca en hier op de Hoge S wordt het allemaal weggetapt. We hebben twee merken; het Buurse merk, dat is dan een beetje het witbier, de Weizen, dubbel en blond. Dat zijn de toegankelijke bieren. Niet iedereen is fijnproever, dus dat is een beetje het basismerk en dat loopt ook heel hard. Rigters zelf is dan gewoon de wat specialere bieren, zoald de Barrel aged of de IPA. We brouwen waar we zin in hebben, dus ook gewoon gekke dingen. We hebben nu ook een Porter met bramen, dat is echt gewoon fantastisch bier. Het is gewoon leuk, maar het grote publiek drinkt het niet. Het is dus wat meer voor de fijnproevers, ja.

En dit biertje, dat ik voor me heb, kun je hier iets over vertellen?
Ja, de Lust. De mannen brouwen hier al jaren de bieren van Rigters en de vrouwen dachten ‘dat kunnen wij ook!’. Dus die hebben samen een biertje ontwikkeld en dat is dus de Lust geworden. Het is een blondbier met vlierbloesem. Het is een licht biertje. Ja en dan een beetje een leuk, funky etiket.

Dus ze dachten ‘die gasten zijn daar bezig, eens even kijken wat ze doen’.
Ze horen natuurlijk altijd vanalles voorbij komen en ze krijgen alles wel mee door de verhalen die meekomen naar huis. Dus ja het is gewoon een ludieke actie. De vrouwen hebben hier een dag dit biertje ontwikkeld en het is gewoon een mooi licht, fris, zomers bier.

En past hij goed in het Rigters-assortiment van de echt wat gekkere en moeilijkere bieren?
Nou ja goed, ze hebben hier vlierbloesem in gedaan en een beetje citrustonen, dus het is gewoon net een biertje met een twist zeg maar. Net een beetje extra.

Op welk moment kun je dit biertje dan het beste drinken? En bijvoorbeeld met welk eten?
Welk eten? Het is gewoon een licht bier, dus je kunt hem bij wijze van spreken al bij een broodje gezond eten of gewoon bij een licht gerecht. Er zitten een beetje tonen van citrus in, dus het kan ook wel bij een witvis.

Dan nog even twee vragen die we aan iedereen stellen: Wat is het beste bier dat je ooit gedronken hebt?
Van de eigen brouwerij natuurlijk? Ehm, ik denk dan de Barrel aged serie van ons, ik ben daar gewoon fan van. Aan de Johnnie Walker zelf zit gewoon een mooie, goede wiskeysmaak en het is echt een dikke, volle stout. Dus dat is wel een mooie, daar ben ik wel fan van. Ja.

En wat is nou bier dat je nog heel graag een keer zou willen brouwen?
Wat ik thuis al een keer gebrouwen heb is een blueberry vanille stout. Die vanille was op rum getrokken zegmaar. Dat is één van mijn beste bieren en het zou misschien wel leuk zijn om dat een keertje hier te brouwen. Maar goed we hebben al wel een x-aantal stouts in het assortiment, maar dit soort dingen gaan meer op een maandagochtend van ‘wat hebben we deze week te doen en wat volgende week? We willen nog een keer een nieuw bier, dus wat gaan we maken?’. Dan kan er gewoon in één keer een gek idee komen, zoals die Porter met bramen. Dan ga je ook voor een stout of een Porter, met iets van fruit en dan denken we ‘ja, gaan we doen!’. We hebben nog nooit iets met rum gedaan en ook niet met vanille, dus als het een keertje zoiets kan zijn, dan zou ik dat mooi vinden.

Bekijk hier hun website: Brouwerij Rigters

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van De Gooische Bubbel

Guido: "Het is een verraderlijk lekker biertje ja!" Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal…
Flesvandeweek

WEEK 43: Het verhaal achter ‘Schipbreuk’

Erik: ‘’Deze brouwerij ken je zeker niet? Nee klopt, bestaat ook niet haha!’’ Centraal in…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen