Wat Erik het lekkerste bier vindt?! ‘’Dan kies ik voor onze eigen IPA van de Sallands Landbier Brouwerij, puur door de krachtige smaak en tóch vriendelijke karakter.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we de Sallands Landbier Brouwerij:

Wie zit er voor ons?

Ik ben Erik Harmsen en ik ben accountmanager bij Sallands Landbier Brouwerij. Naast accountmanager doe ik ook dingen in het kader van publiciteit en verzorg ik rondleidingen. Als brouwerij zijn wij gespecialiseerd in het brouwen van craft bieren en dan met name het brouwen van streekbieren met heel veel producten uit Salland. 

Hoe is de Sallands Landbier Brouwerij ontstaan?

De Sallandse Landbieren worden gebrouwen sinds 2008 en kennen hun oorsprong in Duitsland. Als we in 2010 door een groothandelaar worden gewezen op een locatie in Raalte, beginnen we daar een eigen brouwerij. Dit was onder de horecagelegenheid de Leeren Lampen. We hadden er ook een proeflokaal bij en deden rondleidingen. 

Naast het brouwen van de Sallandse Landbieren, brouwden we daar ook verschillende andere bieren. Het werd steeds drukker en op den duur stond het proeflokaal vol met pallets bier en was er eigenlijk geen ruimte meer voor de rondleidingen. We besloten op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, hebben de hele omgeving afgestruind en vonden uiteindelijk deze ruimte in Albergen. Deze ruimte deed voorheen ook al dienst voor de voedingsmiddelentechnologie, het is namelijk een voormalige kalveren slachterij. Voor ons ideaal: veel gladde vloeren, gladde wanden en veel putjes. Verschillende ruimtes, waar we makkelijk zouden kunnen brouwen en vergisten en ook nog eens voldoende ruimte voor opslag.

Wat niet verandert is, ondanks de verhuizing, is het maken van bijzondere en leuke bieren. Een van onze geweldig lekkere bieren is dus het Sallands Landbier, een hele mooie Indian Pale Ale. 

Was je hiervoor al bezig met brouwen?

Onze meesterbrouwer hier is Ruud van de Gevel. Hij heeft een opleiding gevolgd in de levensmiddelentechnologie. Daar heeft hij zich ook al gespecialiseerd in het brouwen van bieren. Na zijn opleiding is hij naar het land van de speciaalbieren, België, gegaan en heeft daar nog een vervolgopleiding genoten. Hij heeft die ervaring, plus ruim 25 jaar andere ervaring van het brouwen van bieren, meegenomen en gestoken in het brouwen van de bieren die we nu maken.

Kan je onze lezer meer vertellen over de IPA uit het pakket?

Wat natuurlijk vooral bijzonder is aan een IPA, is het verhaal er achter. Het is een biertje dat vroeger gemaakt werd om mee te nemen op de schepen naar Indië. Tijdens de overtocht moest het bier natuurlijk wel goed blijven en hierdoor werd er extra veel hop toegevoegd. Dit resulteert in de wat krachtigere smaaksensatie die je vaak krijgt met een IPA.

Wat maakt dit bier echt hét speciaal bier?

De ingrediënten! Het begint al met het brouwproces: deze IPA is helemaal gemaakt van natuurlijke suikers. We hebben geen suikers toegevoegd. In dit geval ook geen andere kunstmatige zoetstoffen. De suikers en het zoete wat ontstaat en dat je proeft, is puur ontstaan door het brouwproces. Dat maakt het biertje, het speciaalbiertje wat het nu is.

Waar kun je het mooi bij combineren?

Het Sallands Landbier smaakt vooral lekker bij vlees, maakt dan eigenlijk niet uit welk soort vlees. Als Sallander zou ik zeggen: een lekker groot stuk vlees.

Wat is voor jou persoonlijk het allerbeste biertje ooit?

Dan kies ik voor onze eigen IPA van de Sallands Landbier Brouwerij, puur door de krachtige smaak en tóch vriendelijk karakter.

Meer weten over brouwerij Sallands Landbier? Bekijk hier de website: Sallands landbier

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 28: Het verhaal van Brouwerij Rigters

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

WEEK 48: Brouwerij Hettinga

Joyce: Op een gegeven moment kwam ik erachter dat  ik liever een ambachtelijk beroep wilde,…
Flesvandeweek

WEEK 5: Het verhaal van brouwerij Noarder Dragten

Johan: “Dit jaar ben ik 50 geworden en ik heb 33 jaar geleden mijn eerste…