Carli: ‘’We dachten eigenlijk: over een half jaar is iedereen ons bier wel weer vergeten. Maar de vraag bleef, terwijl wij nog steeds in dat schuurtje zaten‘’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we Bierbrouwerij Sint Servattumus over hun Spelt Honing:

Zou u zichzelf kunnen voorstellen?
Ik ben Carli van den Ekart en jullie zijn bij Bierbrouwerij Sint Servattumus in Schijndel.

Vertel eens wat meer!
Bierbrouwerij Sint Servattumus is opgericht in 1996, samen met mijn broer Henk (inmiddels helaas overleden) en vriend van de lagere school Toon. We zijn in 1992 al begonnen, bij Toon achter in een schuurtje. Mijn broer had de technische kennis, ik de technologische kennis en Toon had een goede babbel, een goede combinatie. We hebben een paar brouwsels gemaakt en bedacht: we willen meer! Zelf hadden we namelijk maar een brouwketeltje van 40 liter. We zijn ons bier gaan laten brouwen bij de 3 Horne in Kaatsheuvel. We zijn in 1996 dus echt begonnen als stichting en vanaf 1997 was ons bier verkrijgbaar in Café de Hopbel in Schijndel. We dachten eigenlijk: over een half jaar is iedereen ons bier wel weer vergeten. Maar de vraag bleef, terwijl wij nog steeds in dat schuurtje zaten. 

Van het een kwam het ander en zijn we gaan uitbreiden. Voor dat brouwen in het schuurtje hadden we een gedoogvergunning van drie jaar en toen deze afliep zijn we een pand gaan zoeken. Het pand waar wij nu inzitten is gekocht door mijn broer en daar was helemaal niks. We hebben de installatie uit het schuurtje hier neergezet en zijn verder gaan uitbouwen. Omdat we een stichting waren, investeerde we al ons geld dat we verdienden terug in de brouwerij. Onze installatie is ook zelf gebouwd, vroeger kocht je dat nog niet allemaal zomaar. 

Hoeveel soorten bier hebben jullie?
We hadden in eerste instantie een lijn van negen bieren, onder andere een witbier, een dubbel en een tripel. Vervolgens kwam hier een subsidieproject vanuit de provincie om oergranen te gaan hergebruiken. Toon was daar als de kippen bij en zo zijn we dat in ons bier gaan verwerken, dus hadden we ineens 9 speltbieren erbij en in totaal 18 bieren. Dat kunstje deden we ook met rogge, dus hadden we 27 bieren en we hadden nog een aantal fruitbieren. Dat werd mij wat teveel en toen hebben we besloten het terug te brengen naar de 9 speltbieren. Hoewel ik er twee niet heb weggedaan, dus in totaal hebben we 11 bieren. Daarnaast brouwen we ook voor anderen! 

Vertel eens wat meer over de Spelt Honing.
Het honingbier is een wat donkerder bier van 8,5% en is meer een winterbier. De honing haal ik bij een plaatselijke imker hier in Schijndel! Het is geen bier dat je even op een terrasje in het zonnetje drinkt, maar echt een bier waar je de tijd voor moet nemen. 

Als het allemaal niks uitmaakt, welk bier zou je dan brouwen?
Dat vind ik een hele lastige vraag, maar ik ben erg fan van Rochefort 8. Met ons vriendenbier probeer ik die kant op te gaan, maar ik wil nooit een bier namaken. Ik wil vooral gewoon een lekker bier brouwen. 

Benieuwd hoe de naam van de brouwerij is ontstaan en wat het favoriete bier is van Carli? Dat lees je in week 17!

Bekijk hier hun website: Brouwerij Sint Servattumus

Lees ook:

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt
Flesvandeweek

WEEK 27: Veluwse Schavuyt

Jordi over de passie binnen het team: “dan staan we hier om vier uur ‘s…
Flesvandeweek

WEEK 32: Het verhaal van BUCK-BIER

Paul over zijn Tripel bier: “Om te beginnen het iets lager alcoholpercentage, de citrus ondertoon…
Flesvandeweek

WEEK 41: Het verhaal van brouwerij de Sallands Landbier Brouwerij

Wat Erik het lekkerste bier vindt?! ‘’Dan kies ik voor onze eigen IPA van de…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen