Carli: ‘’Bier is net als muziek.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? In het vorige artikel over Bierbrouwerij Sint Servattumus vertelde Carli over het ontstaan van de brouwerij, heb je dat gemist? Lees het artikel hier.

Hoe is de naam van de brouwerij ontstaan?
Het eerste bier dat wij brouwden was de dubbel: onze Vattumus. Vattumus is op zijn Brabants ‘pak ‘m eens’ en Sint Servattumus is weer afgeleid van Sint Servatius, beschermheilige van Schijndel. Toen wij met een kratje bier onder de tafel een naam moesten bedenken voor onze brouwerij, vonden we Sint Servattumus wel lekker klinken! 

Je noemde al even dat jullie brouwen voor anderen, kun je daar meer over vertellen?
Zoals wij begonnen zijn met onze bieren brouwen in Kaatsheuvel, zo kunnen anderen nu hun bieren laten brouwen in onze brouwerij. De hoeveelheden die wij brouwen zijn natuurlijk ook wel belangrijk om te weten. We hebben twee installaties: de oude ketel van vroeger uit het schuurtje en een andere ketel waarmee we ongeveer 650 liter kunnen brouwen. Met onze oude ketel kunnen we 100 tot 130 liter brouwen, wat dus vooral interessant is voor proefbrouwsels. Dat is dan ook erg gewild onder de huurbrouwers die ons inschakelen om bij ons te brouwen. 

Willen jullie nog uitbreiden?
Met deze huurbrouwers zitten we ramvol en we willen ook de focus houden op onze eigen bieren. Sinds december zijn we bezig om onze stichting om te zetten in een B.V. en we vinden het vooral belangrijk om plezier te hebben in het brouwen, rondleiding te geven en lekker bier te maken.

Hoe worden de recepten bedacht?
Voor onze allereerste, de Vattamus, hebben we gewoon een boekje gepakt en zijn we aan de hand van dat boekje gaan brouwen. Het eerste bier was veel te bitter en dat ga je aanpassen. Op den duur ontwikkeld een recept zich, maar het blijft altijd in ontwikkeling. Als ik een recept van 1997 pakt en pak precies dezelfde hoeveelheden als toen van de grondstoffen, zal daar niet dezelfde smaak uit komen. 

Is een recept ook wel eens af?
Nee, een bier is eigenlijk nooit af. Er valt altijd wat te verbeteren en je hebt elke keer te maken met andere grondstoffen. Ieder jaar heb je andere grondstoffen en de mouten en hop zijn altijd anders. Je moet altijd blijven proberen en aanpassen en het bier optimaal zien te houden. 

Vertel eens over de Spelt Enkel.
Dat is ons meest op pils lijkende biertje, de doordrinker van het stel. Een alcoholpercentage van 5,6% met een vleugje spelt dat kan zorgen voor een zuurtje. Er zitten meer eiwitten in spelt en meer eiwitten geven ook een lichte waas aan het bier. De adviestemperatuur is 8 tot 12 graden. De ingrediënten zijn eigenlijk gewoon gerstemout, spelt mout, hop, gist en water. Hier in Schijndel hebben we gelukkig goed kraanwater. 

Het laatste in de fles is gist en dat maakt het bier wat bitterder. Als je ‘m volledig uitschenkt zit dat er in. Dus je kunt kiezen wat je er mee doet. In België bijvoorbeeld serveren ze het gist ernaast in een borrelglas. 

Wanneer drink je dit bier?
Als je dorst hebt, deze kun je zowel in de zomer als winter drinken. We hebben ook etiketbier en tijdens Oud en Nieuw heb ik bijvoorbeeld deze Enkel verkocht als  ‘Knalbier’. Etiketbier hebben we al sinds het begin en dat houdt in dat we voor anderen een etiket maken, bijvoorbeeld voor een bruiloft of feestje. Ons Kerstbier is de rest van het jaar Vriendenbier bijvoorbeeld.

Wat is het lekkerste bier?
Dat is heel makkelijk: het hangt van het moment af. Bier is net als muziek. 

Bekijk hier hun website: Brouwerij Sint Servattumus

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 1: Het verhaal van The Sisters Brewery

Wilfran: Ik zei tegen de dames, ik ben een beetje klaar met het brood bakken,…
Flesvandeweek

WEEK 44: Het verhaal van Brouwerij Asperius

Asparuh: "Een vriend van mij heeft ons bij elkaar gebracht en hij zei ‘ik heb…
Flesvandeweek

WEEK 45: Het verhaal van Brouwerij Artemis

Theo over de etiketten: "Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen