Paul: ‘’De 6, 8 en 10 is eigenlijk niks meer en niks minder dan het alcoholpercentage in het bier.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van De fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt deze fles nou zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij Swarte Os:

Kun je ons wat vertellen over de Swarte Os?
We runnen brouwerij de Swarte Os met zijn drieën: Henk is de financiële man, Erik doet de receptontwikkelidng en ik (Paul) doe de promotie en marketing.

Erik heeft in de jaren ‘90 Brouwerij De Leckere opgezet en was daar de eigenaar van, hij heeft dus echt al jaren ervaring met het brouwen van bieren. Henk en ik waren voorheen pure liefhebbers en hobby brouwers. 

In 2014 hebben we het idee gevat om samen te gaan brouwen en voor we het wisten hadden we onze eerste brouw klaar. We waren het er alledrie over eens dat we echt speciale bieren wilden maken, anders dan reeds bestaande bieren. 

In het begin hadden we ook het idee om echt een grote brouwerij te worden, we hadden ook best wel veel bieren: stuk of 10 / 12. Maar de concurrentie is zo ontzettend groot en er zijn zoveel goede bieren. Om winst te kunnen maken moet je enorm professionaliseren en in bulk draaien. Dat was toch niet helemaal wat we wilden, dus we zijn inmiddels terug gegaan naar kleine oplages. We willen zo’n 600 a 700 flesjes kunnen vullen. Echt speciale, leuke en lekkere bieren. 

Welke bieren hebben jullie?
We hebben een Swarte Os 6, 8 en 10. Dat zijn een blond bier, een tripel en een donker bier. Daarnaast hebben we een een licht blond biertje, ons Soester Blond en we maken een Soester Donker. We hebben tevens twee Barrel Aged bieren uitgebracht en momenteel zijn we heel druk bezig met de ontwikkeling van een IPA. Die IPA wordt echt een kleine oplage: maximaal 750 flesjes, genummerd en wel. Zodat je als koper weet: gaaf, dit is er 1 van de 750. 

Waar komen de namen van de bieren vandaan?
De 6, 8 en 10 is eigenlijk niks meer en niks minder dan het alcoholpercentage in het bier. Tripel is bijvoorbeeld een oude klooster maat en daarmee wordt het alcoholpercentage in bier aangetoond, tripel zegt dus niks over het aantal tarwes of gersten. Onze Soester Blond en Soester Donker verwijzen natuurlijk naar de plaats waar we gevestigd zijn.

En de naam de Swarte Os, hoe is die ontstaan?
De Swarte Os is de oudste kroeg aan de Eem, deze herberg lag rond 1595 aan de strategisch drukke vaarroute tussen Amersfoort en Amsterdam. Er werd geen bier gebrouwen, maar wel veel geschonken. Dat kwam via de Eem aangevaren vanuit Amersfoort en werd hier gelost. Vanaf hier werden de vaten naar het Soester Kerkpad gerold en verdeeld over de verschillende kroegen. Onze micro-brouwerij is gevestigd aan het Soester Kerkpad en dankt dus zijn naam aan die oude kroeg aan de Eem. Echt een naam die gestoeld is op het verleden.

In het pakket zit de Swarte Os 8, kun je dat wat meer over vertellen?
De Swarte Os 8 is het eerste bier dat wij gemaakt hebben. Een zwaar blond of tripel kun je het noemen, met een alcoholpercentage van 8%. Het is een bier waarbij bitter en zoet in balans is, een heerlijke (wel wat zwaardere) dorstlesser. In de afdronk zit koriander. 

Welk bier zouden jullie nog willen brouwen?
We willen graag een goede Barrel Aged maken met een oud Frans cognac vat, met als basis onze Swarte Os 10. Helaas is het vinden van vaten heel lastig, maar we zijn druk op zoek!

Bekijk hier hun website: Swarte Os

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 28: Bohemean – Zwolle

Roland over bier brouwen: “Het vrolijke van brouwen is, het is een onwijs wetenschappelijk verhaal…
Flesvandeweek

BONUS: Het verhaal van brouwerij Waallicht (bonus)

Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan…
Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…

Aanmelden voor het Flesvandeweek pakket!

Iedere maand of éénmalig?

Bestellen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen