Patrick over bier brouwen: “Wij doen gewoon ons eigen ding en dat is onze IPA ook, dat is onze lekker eigenwijs. ”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Patrick met de brouwerij Trots van Kampen.

Leestijd: 5 minuten

Hoe lang zijn jullie bezig met brouwen?

4 jaar geleden zijn wij begonnen, onder een potje rummikub. We dronken veel biertjes en ook veel speciaalbiertjes. Op een gegeven moment dachten we: “dit kunnen we zelf ook wel een keer gaan doen”. Daarna zijn we alles gaan kopen wat we nodig hadden. Zo zijn we begonnen, van het een kwam het ander en kwamen we bij dit flesje terecht. Dit is de triple steur, ons eerste biertje waar we echt mee door zijn gaan brouwen.

Hoelang zijn jullie bezig geweest voordat dit eerste biertje goed was?

Zeker twee jaar. De eerste keer brouwen dat was echt mwoah, Niet dat we iets hebben weggegooid. Alles was te drinken maar om te verkopen was toch een ander verhaal. Voordat we daar waren, dat heeft echt 2 tot 3 jaar gekost.

Trots van Kampen in de krant

Waar zit jullie brouwerij?

Wij brouwen zelf bij mijn compagnon in de garage. Gewoon met autobanden op elkaar en dan brouwen we 50 liter. 

Dat is jullie maximale capaciteit?

Nee, we brouwen ook 1500 liter maar dat is bij een huurbrouwer. 

Hoe werkt dat?

Wij huren de brouwerij af die dag en de eigenaar loopt met ons mee. Elk product zijn wij zelf mee bezig. We doen zelf ook alles in de ketel. De eigenaar is overal bij. Het is wel zijn materiaal. Maar op die dag zijn wij altijd zelf met het product bezig. Dat vind ik wel eerlijk, ook naar de klant toe. Als je gewoon een recept geeft heb je het in feite niet zelf gemaakt.  

Ik vind het belangrijk dat je er zelf ook bij bent. Dat is ook leuk. Je bent dan toch met je eigen bier bezig. Ik ben er niet van om dat uit handen te geven.

Patrick (L) en Pieter (R)

En als je op wil schalen heb je al op die grote gewerkt natuurlijk.

Dat hoeft van ons eigenlijk niet. We zijn echt hobbybrouwers. Ik heb een mooie baan en dat is mijn pensioenopbouw. Dit is een hobby. Als het kan wil ik wel een dag minder gaan werken. Mijn compagnon werkt drie dagen in de week, ik vier dagen. Dus dan kunnen we wisselen. 

Wat vind je nou het allerleukste aan bier brouwen?

Gewoon dat je van water, mout, hop en wat je er dan ook maar toe wil voegen een mooi product maakt. Wat wij in het begin doen met de kleine ketel is er suikers bij gooien voor het vergisten. Met die grote ketels hoeft dat niet. Dan kun je alles zo mooi corrigeren. Dat hele proces is het mooiste.

Zit er een bepaalde geschiedenis achter jullie bieren?

Nee, alleen bij deze (wijst naar een flesje). Dit is namelijk het eerste biertje dat gevuld is. Die hebben we er gelijk uit gehaald en weggezet. 

Dit is jullie allereerste biertje?

Ja, dit is echt ons allereerste biertje. Dat kan je ook aan de fles zien, aan de vulling (zet er een ander flesje naast, die voller is afgevuld). Die andere zijn wel ook hier gevuld, maar dat waren niet de allereerste. 

Wat is het verhaal achter jullie Blond biertje? De moeders vijand?

De moeder van mijn compagnon heeft een hekel aan bier. Zij zij altijd: “dan moet je dat moeders vijand noemen”. Dat hebben we ook gedaan. We hadden natuurlijk ook een etiket nodig met een logo. Zo kwamen we aan de heks op de bezem. Dat is de moeder van mijn compagnon. 

Wat onderscheid dit blond bier?

Hij is heel lekker fruitig vind ik. 

Hoe komt dat?

Dat heeft het product zelf gedaan. Dat heeft zelf zijn eigen smaak ontworpen. Er zit geen fruit bij. Dat is juist het leuke van eerst in die 50 liter brouwen en dan opschalen. Dan kan je lekker proberen totdat je iets lekkers hebt.

Patrick bij de biljart tafel

Hebben jullie een grote droom met je brouwerij?

Eigenlijk niet. Mijn droom is eigenlijk gewoon het bezig blijven met het bier. Niet om er rijk van te worden. Het is onze hobby en daar genieten we van. 

Hoe verkopen jullie nu?

Vooral via een slijterijen in de regio en aan huis. We worden ook bij een paar kroegen verkocht. Online zijn we nog niet mee bezig. Ik heb een kennis die bezig gaat met een webshop. Ik heb er zelf alleen nu nog niet echt tijd voor. Ik ga namelijk over drie weken trouwen. Dus daar ben ik ook veel tijd aan kwijt. 

Wat zijn bieren die jullie nog willen maken?

We zijn nu bezig met een winterbiertje maken. Onze huurbrouwer heeft een sommelier en zij heeft een recept voor ons gemaakt. Die gaan we nu eerst bij ons in de garage brouwen samen met haar. En als wij dan tevreden zijn gaan we weer naar de huurbrouwer. 

Daarnaast willen we nog een keer een chinees biertje brouwen. Ik speel biljart en hoofdsponsor van mij heeft een stuk of tien wok restaurants in Nederland. Dus daar willen we een biertje voor brouwen. 

Hoe ziet zo’n proces eruit, om een nieuw biertje te brouwen?

Eerst gaan we bier proeven en dan kijken we wat er op het etiket staat. Wij gaan met die producten experimenteren. Zo gaan we langzaam naar een proces van naar een lekker biertje. Alles wat we doen schrijven we op. Met het blonde biertje was op een gegeven moment het suiker op. Toen zijn we naar de winkel gegaan en hebben we er basterdsuiker bij gedaan. Dat schrijven we ook weer op, zoveel kilo bruine basterdsuiker gaat erin. Daar kan je misschien nét dat fijne smaakje geven wat we zoeken. 

Dat was dit blonde bier uit ons pakket? 

Ja. Maar in de grote ketels gebruiken we geen suikers, Daar komen de suikers allemaal natuurlijk uit de mout. In de kleine ketel kan je er niet zoveel uit halen. Daarom doe je er suiker bij om er een fijn smaakje aan te krijgen. 

Voegen jullie nog andere dingen toe bij het brouwen?

Soms wel ja. Wij hebben kruidnagel in onze triple. Onze huurbrouwer heeft alleen een hekel aan dingen toevoegen dus hij wilde dat niet. Toen zeiden wij ‘ho eens’ dit is ons bier, toen hebben we zelf kruidnagel meegenomen. 

Meer weten over brouwerij Trots van Kampen? Kijk hier op hun Facebook: Trots van Kampen

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 31: Het verhaal van de IPA

Roland over zijn India Pale Ale (IPA): “Maar dit is dus een old skool IPA,…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…
Flesvandeweek

WEEK 34: Het verhaal van brouwerij Breugem

Patrick over zijn succes: “De Dutch beer challenge en de Brussels beer challenge. Daar hebben…